Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Typhus omritat efter eget huvud

Familjen Sörengård ville ha en större tomt men bo kvar i byn.
När de inte hittade något till salu som passade byggde de nytt.
Det blev ett typhus men omritat efter eget huvud.

Annons
En avbärande stålbalk i taket blev till en rustik detalj genom att kläs in med golvplank från ett gammalt hus. Sörgården är i huvudsak inredd i neutral, ljusa färger, som på några ställen bryts av en färgstark tapet.

Familjen Sörengård ville ha en större tomt men bo kvar i byn. När de inte hittade något till salu som passade byggde de nytt. Det blev ett typhus men omritat efter eget huvud.

–Det är inte så ”bara” att bygga ett hus, inget dukat bord. Det var nog tur att vi inte riktigt visste vad vi gav oss in på, men vi har lärt oss otroligt mycket.

Så summerar Erika Sörengård sitt och maken Runes bygge. De valde ett typhus från Fiskarheden, men breddade det och lade till fler fönster, en veranda och två klädkammare. Både kamin och vedspis ritades in, och så Erikas dröm – ett riktigt skafferi.

–Han som ritade vårt kök förstod inte grejen och kunde inte få in skafferiet, så jag ritade om när vi kom hem. Jag gjorde halldelen lite mindre och vi är jättenöjda med det, berättar Erika.

Huset är byggt i lösvirke och det mesta jobbet har Rune och Erika gjort själva. Än är det inte klart, men på juldagen flyttade de ändå in. Då hade väntan blivit tillräckligt lång och barnen väldigt otåliga.

Det var i november 2009 som Erika frågade en bonde i byn om han ville sälja en bit av sina ägor. Året därpå ordnades bygglov. Sedan gjordes väg, dränering, elförsörjning, vatten och bottenplattan göts. En vagnhall byggdes upp för att ha någonstans att förvara byggmaterial och maskiner. Själva husbygget startade hösten 2010 och är i huvudsak avklarat.

Makarna ville testa om det fanns något intresse för huset de bodde i och annonserade ut det. De fick köpare direkt så de sålde och fick hyra ett äldre omodernt hus under byggtiden. De sista månaderna bodde de hos Erikas föräldrar.

- Det har fungerat förvånansvärt bra, vi är så tacksamma för det. Men nu är det skönt att bo i sitt eget hus.

Det ska upp en vägg mellan köket och allrummet, men inte vilken vägg som helst. Här ska timmer från en nedplockad stuga återvinnas och stockarna ska få förbli synliga.

Erika vill eftersträva en gammaldags stil och återanvänder därför gamla möbler och material som ger en ombonad känsla. Köksbordet är tillverkat av golvplank från en stuga i trakten, samma som takbalken är inklädd med. Flera pinnstolar har tillhört Erikas pappas farfar. Strömbrytare och eluttag i svart ”bakelit” är nytillverkade efter gammal modell. Ännu ett exempel är de fönsterförsedda innerdörrarna mellan hallen och verandan. De har många år på nacken och behöver målas, kanske blir de vita, kanske grå.

Det enda rum som riktigt bryter av är badrummet. Det är kaklat i svart och vitt, här fick modern funktionalitet gå före stil.

Så småningom ska gården, som fått namnet Sörgården, utökas med två flygelbyggnader. Den ena ska bli gäststuga, den andra snickarbod och bastu. En nedmonterad timmerstuga ska också återuppföras för Erikas firma Sörgården Trädgårdsentreprenad AB.

På baksidan av boningshuset, mot skogen där såväl rådjur som älgar går ibland, ska det bli en altan. En annan detalj som ännu saknas är köksluckorna. Erika skrattar när hon förklarar.

–Det har varit så ofattbart många beslut att ta, så jag ville helt enkelt inte mer. Det är ju viktigt vilka luckor man har, så det får vänta tills vi orkar.

–Det är så mycket att tänka på vid ett nybygge. Det borde finnas studiecirklar för dem som ska bygga, så man kan lära av andra.

Planskissen över bottenvåningen visar ändringarna från typhusets grundritning.1. Huset breddades.2. Glasentré.3. Större kök med skafferi.4. Extra vägg.5. Timmervägg.6. Alla kryss markerar de sju extra fönstren.8. Frysen placerad i tvättstugan.
Jennifer tar in hästarna som går i hagar nära huset. Det ligger ett hundratal meter från genomfarten med skogen i norr och utsikt söderut över gärdena mot Axbergshammar.
Erika Sörengårds dröm har blivit verklighet. Ett skafferi man kan gå in i, inrett med Reda specerifack och spetskantade hyllplan.
- Fint, stort och rätt ljust, säger Christopher om huset och sitt rum där han trivs ihop med sin kompis Kevin.
Verandan fungerar som ”finentré” och har fått den rätta känslan med gammeldags tapet. I varje fönster finns infällda spotlights som ger ett behagligt ljus när det skymmer.
En smart och trevlig detalj är hörnklossarna som gör att man slipper gera (snedsåga) taklisterna. Dessa har Rune gjort själv, men liknande finns att köpa.
I väntan på att kaminen ska installeras har Erika skapat ett blickfång av gamla prylar mot ett neutralt tyg.

Mer läsning

Annons