Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspel: Lena bor högst upp i Trefaldighetskyrkan

Lena Henningsson bor i en liten lägenhet högst upp i huset på Södra Strandgatan 30.
Hon har ingen klocka utan läser av tiden på Nikolaikyrkans kyrktorn.

Annons
Här sitter Lena Henningson i sitt största loppisfynd - en soffa för 400 kronor. I vardagsrummet har hon skapat några olika teman trots att rummet är så litet.

Det märkligaste med Lena Henningsons lägenhet är inte hur den är utan var den är. Nämligen högst upp i Trefaldighetskyrkan i Örebro.

Trefaldighetskyrkans resliga fasad är vacker men anonym. Många ilar förbi på gatan utan att tänka på att här finns en av stadens äldsta och pampigaste frikyrkobyggnader. Och ännu färre tror att det bor någon i detta tempel. Men det gör det.

Sedan förra sommaren är en liten etta allra längst upp i huset Lena Henningsons hem. Och hon stortrivs.

– Jag bytte till mig den efter att ha satt ut en annons och fått rätt så många svar. Men jag föll för den här lägenheten direkt då jag såg den, säger Lena som ursprungligen är från

Lägenheten känns ovanligt fräsch för att ha mer än 100 år på nacken och det visar sig att Lenas pappa varit behjälplig med omtapetseringen sedan hyresvärden, Metodistförsamlingen, stått för tapeterna.

– Jag valde bredrandiga tapeter i beige och vitt för jag tycker om det. Den typen av tapeter ger ett lite pampigt intryck. Den enda skillnaden mellan rummen är bredden på ränderna.

Lägenheten har ett litet kök och ett kombinerat sovrum och vardagsrum. Det är det hela.

Det första som möter besökaren när man trasslat sig förbi diverse dörrar in till Övre salen och läktaren är en lång halltrappa.

För att ta till vara utrymmet i den ovanliga hallen, som alltså mest är en trappa, har Lena satt upp skoförvaring på väggen.

– Jag gillar snygga skor så de blir liksom en prydnad också.

Att förvara saker på höjden har blivit Lenas sätt att få in allt hon äger i den lilla lägenheten. I köket står bland annat en sodastreamer på en öppen hylla högt upp under taket.

– Jag måste ha pall för att nå den. Och även för att nå högsta hyllorna i köksskåpen.

Även sängen är högt upp, men den har en egen stege. Under sängen står ett av Lenas många loppisfynd, ett av hennes bästa.

– Den här soffan hittade jag på Bra och begagnat för bara 400 kronor, säger Lena nöjt.

Egentligen var det hennes farmor som hittade soffan först och tipsade Lena om den. Det visar sig att farmor har ett stort inredningsintresse och att Lena gillar att gå på loppisar både med och utan sin farmor.

– Fast nu har jag fått sluta med det ett tag för nu är det så fullt som det bör vara här. Nästan allt jag har är loppisfynd.

Vad är det bästa med din lägenhet?

– Att den känns lite fransk. Jag har ju utsikt över takåsarna i Örebro. Från mitt köksfönster ser jag tornet på Nikolaikyrkan och vad klockan är.

– Och så det centrala läget. Och de vackra fönstren.

Och det sämsta?

– Då det är musikevenemang på Frimis hör jag till och med sångtexterna på låtarna. Men det stör inte mig så mycket.

– Och att det inte är en tvåa. Om lägenheten hade varit större tror jag att jag skulle bott här hela livet.

Köket är pyttelitet, men Lena har ändå haft fyra gäster runt sitt köksbord. Utsikten över takåsarna är mycket charmig.
Här, högst upp i Trefaldighetskyrkan, bor Lena Henningson.
Halltrappan är lång och avslutas i en pytteliten hall. Därför har Lena hängt sina snyggskor på väggen.
Här sitter Lena Henningson i sitt största loppisfynd - en soffa för 400 kronor. I vardagsrummet har hon skapat några olika teman trots att rummet är så litet.
Den här kandelabern i guld och silver gjorde att Lena började att bryta ett tabu och att ha saker i både guld och silver i sina fönsternischer.
Lena Henningson har bra utsikt från sin lägenhet på Södra Strandgatan.

Fakta: Lena Henningson

Ålder: 21 år.

Gör: Pluggar till ekonom på Örebro universitet.

Bor: I etta på 37 kvadrat i Trefaldighetskyrkan på Södra Strandgatan, Örebro.

Husets byggår: 1908. Arkitekt var den produktive Vilhelm Renhult som ritade över 100 hus i Örebro strax efter förra sekelskiftet.

Mer läsning

Annons