Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Christer Åkerlind

– Jag tar vara på saker som ingen värdesätter och ger dem en ny, modern funktion. Det säger Christer Åkerlund i Vibyn, Frövi, som har återvinning som bärande idé i sitt inredningssnickeri.

Annons
Christer Åkerlunds specialitet är att ge kända saker ny funktion. Här är han i färd med att förvandla ett älghorn till ljuskrona.

På Christer Åkerlunds gårdsplan står en släpkärra till hälften fylld med vitmålade möbler. Tittar man närmare ser man att det är gamla pinnstolar, byråer, bord och en och annan sak som är svår att sortbestämma.

Kärran är Christers ”lagerlokal” och sakerna är på väg till Mångfaldens hus i Nykvarn utanför Södertälje som säljer slut på Christers saker stup i kvarten.

–Periodvis åker jag iväg med en fullastad kärra var fjortonde dag. Jag hinner inte med att få fram så mycket som hon skulle kunna sälja.

Sedan barnsbenChrister har hållit på och arbetat i trä ända sedan den dag då hans morfar satte en kniv och en yxa i händerna på honom.

–Då var jag fyra-fem år och morsan bleknade. Men morfar sa att det blev snyggare ärr om man hade riktiga redskap, säger Christer och visar skrattande upp ett stort ärr över ena tummen.

Men ända fram till för ett år sedan jobbade han som idrottslärare och hade möbelrenoverandet som hobby. Nu är han pensionär och kan ägna sig så mycket han vill och har lust åt ”skräpet” han fyllt sitt garage med.

Skräpet är ofta saker som han hittat i containrar, saker som ingen vill ha.

–En av grundtankarna i min verksamhet är återvinning. Att ta vara på gamla föremål – ge dem nytt liv. Och allra helst en ny funktion.

Ett skåp som står på en bänk är ett bra exempel på detta. Skåpet var ursprungligen en gammal Moraklocka utan urverk. Nu har det fått hyllor och en snygg, fransk-inspirerad urtavla. Med lite vit färg och avskavda kanter så passar det precis hos Christers huvudkund.

Jordens resurserEn liten söt soffa drar blickarna till sig. Det är överdelen på en gammal fjädervagn som fått nytt underrede i form av en bobin. Lampetterna är gamla vackert nötta brädor som fått hållare av flera hundra år gamla, rostiga gångjärn. Fantasin är det inget fel på hos denne inredare. Det är nästan så att Ernst hamnar i lä...

–Återbruket som tanke är viktigt för mig. Numera tär vi alldeles för mycket på jordens resurser. Det känns bra att ta vara på gamla gedigna saker i stället för att de ska hamna på tippen.

Det lustiga är att när människor som röjer ur ett gammalt hem kontaktar Christer och säger att de lagt undan en hög till honom är det oftast i deras containrar han hittar det han verkligen vill ha.

Som exempelvis linhäcklor. Ett föremål inte många har någon användning för numera – och därmed ingen lust att bevara. Men Christer sätter häcklan på en lampett och där ger den en spännande skuggeffekt.

–Idén att gamla saker skulle målas vita och sedan bli lite avskavda kom för sex-sju år sedan. Men jag målar inte vad som helst vitt. Inte de här gamla kistorna som har originalfärgen kvar. Och inte det här gamla fina skåpet i svart och engelskt rött.

Orginella lösningarInne i sitt eget hus har Christer många möbler han givit ny funktion. Mest originell är nog bokhyllan där två skidor utgör sidor och en liten spegeldörr bakstycke.

Här finns också ett gigantiskt matbord med skivor tjocka som uppslagsverk av långsamvuxen gran. Skivorna är också flera hundra år gamla och ett containerfynd.

Bordet har Christer byggt från scratch. Utan ritningar. Som de gamla bysnickarna.

–Den här köpmansbänken behöver man vara fyra personer för att flytta på. Förr gjorde man grejer som höll i generationer. Annat är det med folierade spånskivemöbler.

–Det är roligt att höra att de som köper mina möbler ofta är unga människor. Och människor som vill ha något som ingen annan har.

Christer Åkerlunds specialitet är att ge kända saker ny funktion. Här är han i färd med att förvandla ett älghorn till ljuskrona.
Inget får förfaras. Christer Åkerlund tar till vara även små detaljer och omvandlar dem. Här har en gammal, vacker bräda och en ett gammalt beslag förenats i en lampett. Till höger en lampett gjord av en del av en kamin.
Christer ÅkerlundRoligaste möbeln? Med hjälp av ett par gamla skidor och en dörr har Christer skapat en bokhylla som står i familjens vardagsrum.
Vem älskar en linhäckla? Jo, Christer Åkerlund som låter den bli en prydnad i en lampett.
Överdelen från en gammal fjädervagn har fogats samman med en stabil underdel till en charmig trädgårdsbänk. Det är först på senare år som Christer börjat måla de gamla sakerna vita – på beställning.

Mer läsning

Annons