Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att sättalökar och ta upp potatis

Vill du att tulpaner, påskliljor, narcisser och andra lökväxter ska försköna din trädgård till våren? Då ska du köpa lökar och sätta nu i september.

Annons

Fuska inte med grävningen.

- Följ rekommendationerna på förpackningen och gräv djupt för de lökar som tycker om det. Tänk på att de flesta blomsterlökar vill ha bra dränerat och sätt dem hellre i en slänt än i en svacka, säger Per Brunström, trädgårdskonsulent på Hushållningssällskapet.

Potatisen ska upp innan frosten kommer. Ett par veckor före skörd ska blasten slås och sedan tas bort.

– Har blasten bladmögel ska man bränna den, ser den frisk ut kan man lägga i komposten.

Sallad, bönor och andra frostkänsliga växter har nu gjort sitt. Rotfrukter växer bra under september, och dem kan man ofta låta vara kvar i jorden ett tag till, beroende var man har sin trädgård.

- Mot månadsskiftet kan man börja höstgräva om man har lerjord, så kallad tyngre jord. För lättare jordar brukar vi inte rekommendera det. Lägg gärna på färdigbrunnen kompost. Stallgödsel ska man vänta med till våren.

Gräsmattan är värd omsorg efter sommaren.

- Nu är det dags för en sista klippning inför vintern. Låt gräset bli litet längre än vid en sommarklippning, ungefär 5-6 centimeter. Struntar man i att klippa är det större risk för sjukdomar. Det går bra att kalka gräsmattan i slutet av månaden, men ofta bättre att vänta till okober-november när man inte utnyttjar ytorna längre.

I många trädgårdar är gräsmattorna fulla av fallfrukt så här års.

- Den ska man plocka undan. Det går jättebra att musta om man har ett musteri i närheten. Frukten som utvecklas till lagringstålig är inte mogen ännu.

Plommon- och körbärsträd liksom bärbuskar mår bra av omvårdnad för att komma igen nästa år.

- Det är fortfarande möjlighet att beskära plommon och körsbärsträd om man inte redan gjort det efter skörden. Beskär också gärna krusbärs-, hallon- och vinbärsbuskar av alla färger. Vinrankor utomhus ska klippas när man har skördat färdigt.

Naturtomten då, behöver den någon vård i september?

- Nja, det är i så fall att räfsa ihop och städa undan löv, om man vill ha det så, säger Per Brunström.

Mer läsning

Annons