Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De började om på nytt i gammal stil

Efter barnen. När barnen flyttade hemifrån bestämde sig Inger Ryefalk och Tage Pihkanen för att börja från början. Nu har de ett litet, personligt inrett och billigt boende – för i dag och för en framtida pensionärstillvaro.

Annons
Nytt. När barnen flyttade, gjorde Inger och Tage det också. De totalrenoverade en tvåa, kastade det mesta av de gamla möblerna och inredde med 50-tal, i ny och gammal tappning.

Mitt på Östra torggatan i Hallsberg ligger ett hyreshus som bär på en hemlighet. Fasaden mot gatan avslöjar inget men väl inne kan man gå ner en trappa och in en utbyggnad på baksidan. Här ligger små lägenheter med fönster mot söder, väl avskärmade från både gatans och järnvägens buller.

I en av lägenheterna bor Inger Ryefalk och Tage Pihkanen. De flyttade in för ett år sedan efter att ha gett lägenheten ett rejält lyft. De har slipat, målat, tapetserat, bytt lister och haft hjälp med plattsättning, att byta el och fixa badrummet. Allt är omgjort utom ytterdörren. Här vill de bo så länge de bara kan. Inger säger halvt på skämt, halvt på allvar att hon aldrig tänker flytta.

Lägenheten är en tvåa. Köket är ett litet arbetskök så matbordet står i vardagsrummet. Inger har haft en vän med permobil på besök och vet därför att lägenheten funkar även om någon av dem skulle bli handikappad. Det är ingen stor lägenhet men de tycker att den räcker åt dem och deras behov.

– Vi är borta mycket, Tage spelar i rockabillybandet Jack Baymoore the bandits och det innebär en hel del resor, både i Sverige och utomlands, säger Inger Ryefalk.

Inredningen går i 50-talsstil, både vad gäller original från tiden och nyare saker. Allt, sånär som på Ingers bokhyllor och böcker samt Tages skivsamling är nyanskaffat.

– Tage bodde här ensam förut när vi träffades. Trots att han flyttade in till mig i min hyreslägenhet behöll vi den här lägenheten, med tanke på framtiden, fortsätter Inger.

När Ingers fyra barn flyttade hemifrån sjösatte de sin plan på ett mindre och billigare boende. De möbler som Inger och Tage hade förut kastades, de var inget att ha, menar Inger. De var ett hopplock av gamla och skänkta möbler.

– Jag har bott i Grekland i många år. När jag flyttade tillbaka till Sverige för tio år sedan fick jag med mig barnen men inget mer, berättar hon.

Den upplevelsen gjorde att hon numera tycker att det där med prylar inte är så viktigt – det är människorna som räknas. Därför tyckte hon att det var lätt att göra sig av med det mesta av inredningen och sakerna och börja om från början i tvåan med Tage. Han gjorde likadant.

Med en hel lägenhet att inreda kunde de ge sig hän åt rockabillykulturen och 50-talets inredningsstil. I köket finns de gamla köksskåpen kvar men annars det nya saker. I vardagsrummet finns nya stringhyllor där Tages gamla skivsamling finns. Under hyllorna står en gigantisk möbelradio som Inger hämtat från sitt föräldrahem och ett skåp som hon hittat på auktion. Det mesta är i teak.

Eftersom lägenheten är liten finns inte utrymme för så mycket mer prylar men Inger avslöjar att hon har en passion som just nu förvaras i garderoben. Där hänger fina vintageklänningar och handväskor.

Samlingar. Trots liten yta har paret Ryefalk/ Pihkanen sett till att få plats med sina samlingar, här Ingers chokladkartonger och Tages singelskivor.
Nytillskott. Jukeboxen är det senaste tillskottet i möbelväg. Den är laddad med rockabilly och disko.
Bibliotek. Ingers alla böcker får dela plats med ett och annat nostalgiskt inslag.
Nygammalt. Teakskåpet kommer från Ingers hem och är från 50-talet.

Mer läsning

Annons