Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De kompletterar varandras stilar

Nybyggt. Jenny Olsson, Daniel Pantzar och barnen Nova och Stella bor i Näsby i Örebro. Vi hälsade på i den nybyggda villan som de köpt nyckelfärdig.

Annons
Stora ytor. Familjen gillar den öppna planlösningen med plats för barnen att leka.

Gatan där familjen bor, bär omisskännliga tecken på att allt är helt nytt. Husen finns ännu inte utsatta på kartan och stora buskar och träd lyser med sin frånvaro. Glesa häckar som är sådär 30 cm höga omgärdar täppor och nyanlagda altaner.

Kvarterets nio enplanshus är väldigt lika varandra. Det är ingen slump eftersom de alla i grund och botten är samma typhus från Skanska.

Vi plingar på dörren till familjen Olsson/ Pantzar och kliver in i ett vitt och luftigt hus. Boytan domineras av det stora vardagsrummet med ett högt tak som sträcker sig upp till nocken. Ljuset strömmar in genom glasväggen ut mot söder. Utanför glasväggen, på sydsidan av huset, har Jenny och Daniel byggt en stor och solig altan. Vardagsrummet och hallen skiljs från köket av en smal vägg och känslan av att allt är ett enda utrymme är markant. Jenny är väldigt nöjd med det.

– Nu kan jag vara i köket och barnen i vardagsrummet utan att vi tappar kontakten, säger hon.

I huset finns fyra sovrum där tre ligger i husets västra ände med ett gemensamt badrum och en klädkammare. Det är barnens del av huset. I östra änden ligger Jennys och Daniels sovrum och bredvid det ligger ett andra badrum. I huset finns också en tvättstuga, eller ”skräckstuga” som Jenny kallar den. Där trängs i dag verkstad, tvättstuga, förråd och källsortering och annat som måste ha en plats. Vi får inte titta in där för Jenny. Hon säger att familjen ska bygga ett garage så snart som möjligt så hon kan få ett förråd och ordning på alla prylar.

– Just nu har våra mammor fått låna oss sina förråd för att vi ska få plats med allt, berättar hon.

Husen på gatan står tätt och det är inte svårt att titta in till grannen. Men Jenny ser inte det som ett bekymmer.

– Alla vi som bor här, gör det för att vi vill ha granngemenskap. Att man skulle sitta och stirra in till grannen känns inte troligt, säger hon.

Jenny berättar att familjen bodde i en ganska ny villa i Stockholmstrakten förut. Men då både hon och Daniel har sina rötter i Örebro kändes det naturligt att flytta närmare släkt och vänner när de fick barn. De ville ha ett nytt hus och de ville gärna bo i Näsby.

– Här är lugnt, ingen trafik i området, nära till Oset, skogen och sjön trots att det tar max tio minuter att cykla in till stan, säger Jenny.

Att bygga i egen regi kändes inte aktuellt. De tycker inte att de har den kompetensen. I stället hittade de sitt hus på Hemnet där Skanska erbjöd nyckelfärdiga hus i just Näsby.

– Det visade sig att husen redan var sålda. Men efter ett tag var det ett par som drog sig ur och då gick huserbjudandet över på oss, berättar Jenny.

Så det handlade om att säga ja eller nej till en anvisad tomt med ett anvisat hus. Sent i processen upptäckte de att det ändå fanns val att göra, ingen hade berättat det för dem.

– Exempelvis fick vi två olika badrumskakel presenterade för oss men när vi frågade, visade det sig att vi kunde välja vilket kakel som helst på marknaden, säger hon.

Inomhus är de flesta väggar vitmålade och många möbler är svarta men här och var sitter färggranna tapeter och lika färggranna detaljer.

– Inredningen är en mix av mig och Daniel. Daniel gillar svartvitt och krom medan jag gillar färgstarkt, säger Jenny.

Rent designmässigt funkar mixen jättebra.

Stora ytor. Familjen gillar den öppna planlösningen med plats för barnen att leka.
Fondvägg. Jenny gillar starka färger, Daniel svartvitt. Det blir en mix som fungerar.
Ljus och luft. Vardagsrummet är ljust och luftigt men svårmöblerat berättar Jenny. Foto: Daniel Patiño Flor
Öppet. Köket, hallen och vardagsrummet är mer eller mindre en enda öppen yta. Det var ett villkor för Jenny när de tittade på ritningarna.
Badrum. Husets ena badrum har dusch, det andra badkar.
Stellas rum. I barnens rum bryter glada färger det svartvita intrycket.
Programförklaring. I köket finns en uppmaning till kärlek och tolerans i familjen.

Om villan i Näsby

Här bor: Jenny Olsson och Daniel Pantzar med barnen Nova, 4 år och Stella, 1 år.

Villan: Är ett typhus byggt 2013 från Skanska på 133 kvadratmeter om fem rum och kök i ett plan. Huset är av trä och prefabricerat. De köpte det nyckelfärdigt.

Uppvärmning: vattenburen golvvärme med frånluftsvärmepump samt en braskamin.

I kvarteret: Finns nio typhus från Skanska med liknande utseende.

Mer läsning

Annons