Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deras kök är åttkantigt

Annica och Lars-Åke Vissberger i Askersund totalrenoverar sitt hus från grunden. Först har de satsat på att få köket färdigt. Det är åttkantigt och ser ut att ha funnits där i alla tider trots att allt är nytt.

Annons
Annica och Lars-Åke Vissberger har eftersträvat att köket ska se ut som ett sekelskifteskök utan att ge avkall på allt som behövs i ett modernt hem.

Annica och Lars-Åke Vissberger har köpt ett hus från 1890-talet. Sakta men säkert håller de på att förvandla sitt sekelskifteshus till en modern villa. De går grundligt till väga. Känslan av sekelskiftet ska finnas kvar trots att där finns allt som finns i ett modernt hus.

Villan ligger centralt i Askersund men ändå ganska avskilt, på en bergsknalle. Annica berättar att när huset byggdes, låg det omgivet av kohagar och med utsikt söderut mot sumpmarker i kanten av sjön. I dag ligger det i ett villakvarter men huset har, tack vare läget på en höjd, kvar sin avskilda känsla.

Som alltid när det gäller äldre hus, hade det varit enklare och billigare att riva och bygga nytt. Men det var de inte intresserade av.

– Ett nytt hus får aldrig samma själ som ett gammalt. Men jag hade aldrig trott att det skulle innebära så mycket jobb, trots att jag renoverat åtskilliga hus förut, säger Lars-Åke som i grunden är möbelsnickare.

Vägen till villan i Askersund har gått via flera olika boenden och många husrenoveringar innan familjen flyttade till Grövelsjön. Där drev Annica och Lars-Åke ett fjällhotell när döttrarna var små. Planen var att driva det fram till dess att barnen började skolan och då flytta.

– När det här huset blev till salu var det kompisar som tipsade oss om det. De första åren hade vi det som sommarstuga innan vi flyttade hit, säger Annica.

Så berättar hon att första mötet med huset efter köpet blev lite av en chock. Då först såg hon hur mycket som skulle behöva renoveras för att huset skulle bli det hus de drömde om.

– Då stod jag här i hallen och grät och undrade vad vi gjort, berättar hon.

Men sakta håller de nu på att förvandla huset. I dag ger det ett splittrat intryck. Nordsidan ser nästan lite förfallen ut. Hit har renoveringen ännu inte hunnit. Men söderifrån är det ett riktigt drömhus i vit sekelskiftesstil med glasveranda och torn.

Renoveringen tar tid för de gör allt på gammaldags vis. Den nya delen har fått granitblock som sockel, som resten av huset har.

Tornet ser ut som om det alltid funnits där men det är nybyggt. Paret berättar att tornet flyttat runt på husritningen innan det hamnade där det ligger i dag, i sydost, och blev kök.

– Förr byggdes köken ofta på norrsidan och lite i skymundan. I dag är köket något av husens hjärta. Därför flyttade vi helt enkelt hela köket och satte själva arbetsdelen av köket i tornet, berättar Annica.

I det åttkantiga tornet finns nu spis och allt annat som hör till ett kök. Annica och Lars-Åke är noga med detaljer och har till exempel valt bort kakel därför att det inte var lika populärt som i dag vid sekelskiftet. I stället har de dragit upp stenhällen, som är bänkskiva, en bit på väggen. Resten av väggen är målad. Tornet har högt i tak och en toppig form.

Den stora lampan från en auktion i Askersund passar bra där. I tornet finns också en utgång till en altan i söderläge.

– Tyvärr har tornet bara en våning, vi fick inte bygglov för fler våningar, säger Lars-Åke.

Utanför själva köksdelen finns ”matsalsdelen” av köket med plats för köksbord, en gammaldags vedspis (som är ny) med kåpa och en serveringsgång med plats för glas och porslin. En extra finess är skafferiet som står intill arbetsköket. Det är ett riktigt skafferi med luftning ut och utan värme, som i ett gammalt skafferi.

Det som en gång var kök har nu blivit en stor tvättstuga och entré.

I de renoverade delarna av huset finns golvvärme som kommer från egen borrad bergvärme. På golvet har de lagt parkett i köket och kalksten i hall och tvättstuga. Väggar och möbler är ljusa och bryts här och där av med en blommig tapet.

Intill köket ligger ytterligare ett utrymme som är renoverat. Det är den gamla glasverandaentrén mot söder som de helt enkelt gjort om till burspråk. Den tillhörande hallen är bibliotek med läsplatser och en fungerande kakelugn. På övervåningen finns döttrarnas båda rum och ett badrum som också är renoverade.

Nu återstår att renovera vardagsrummet på nedervåningen, Lars-Åke och Annicas sovrum på övervåningen och trapphusutrymmen uppe och nere. Dessutom ska det bli ett nytt badrum.

– De här åren som vi renoverat har vi fått ett nytt talesätt i familjen. Det är ”så länge”. I de orenoverade delarna av huset har vi tillfälliga lösningar på möbler, tapeter och annat ”så länge”. Det är mycket ”så länge” i huset, säger Annica och ler.

Tids nog ska alla ”så länge” vara utbytta. Då är det dags att ta itu med trädgården.

– En gång i tiden ska det ha varit en fantastisk trädgård här. Det vore kul att få fram den, säger Annica och verkar ha hur mycket energi som helst trots alla renoveringstimmar.

Annica och Lars-Åke Vissbergers sekelskiftesvilla innehåller både moderna utrymmen och renoveringsbehov.
I stället för att bygga en stapel i köket med ugn, mikro och förvaringsutrymmen har de byggt en skänk. Det ger ljus och luft.
Det nybyggda åttkantiga tornet innehåller arbetskök.
Det gamla köksutrymmet är nu förvandlat till tvättstuga.
Bilden på första sidan: Lars-Åke och Annica trivs i sitt hus och jobbar ständigt med att renovera utrymme efter utrymme.
En ny vedspis med glasluckor ger mys och värme.
Annica och Lars-Åke Vissberger har eftersträvat att köket ska se ut som ett sekelskifteskök utan att ge avkall på allt som behövs i ett modernt hem.

Mer läsning

Annons