Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eldsjälarnas vackra trädgård

I 25 år har Berndt och Birgitta Berglund byggt på sin trädgård och arbetat i olika trädgårdsföreningar. Därför fick de Riksförbundet svensk trädgårds finaste utmärkelse, Trädgårdens eldsjäl.

Annons
Birgitta Berglund började anlägga en ny trädgårdslund för något år sedan. Här har hon satt sig i ett stenparti på vägen till den. Det domineras av funkiablad så här års.

Alla trädgårdstidningar tipsar om att man ska köpa minst tre av alla växter. Annars får man ett rörig växtkompott i sin rabatt.

Så gör inte paret Berglund. De köper en. Sedan förökar de växterna själva genom delning, sticklingar eller andra mer invecklade metoder.

– Den här sådde vi för många år sedan, säger Berndt och visar på en sällsynt, buskaktig, gul perenn som heter Telekia speciosa eller strålöga.

Över huvud taget har Berndt och Birgitta många höga sensommarblommande perenner. Invid växthuset vajar en orange, skir blomma som är manshög och som går under namnet vippvallmo fastän den minst av allt liknar en vallmo. En lika hög rosa buske heter rosenflockel. För att inte tala om finnsliden i den så kallade kattrabatten efter dotterns skulptur. Den är vit och hög och fyller ut bra i denna rabatt som från början hade 80 centimeter breda gångar men som man nu får tränga sig igenom.

Från början, ja. Hur såg det ut här då?

– Vi övertog gården efter mina föräldrar. De hade en liten trädgård på framsidan. Undan för undan har vi utvidgat trädgården, berättar Berndt, då vi slagit oss ned vid en av trädgårdens dammar.

Här, på baksidan av huset, är det de praktfulla liljerabatterna man särskilt lägger märke till. Över huvud taget spelar liljor primadonnarollen i sensommarens berglundska trädgård ackompanjerade av flox och en kör av funkiablad.

Birgitta visar trädgårdens minsta funkia, eller hosta som den heter på latin. Den är minst sagt minimal och växer i det nyaste anlagda lundpartiet där Birgitta också har en mängd sällsynta sippor om våren.

Den största hostan har å andra sidan blad som är lika stora som locken till femliterskastruller ...

– Växter med vackra blad ska man ha många i en trädgård. Det är ju fina hela säsongen, förklarar Berndt.

Både Birgitta och Berndt är pensionerade och tillbringar ofta hela dagarna ute i trädgården då väderleken tillåter det.

– Jag gillar att rensa, särskilt det finpilliga, säger Birgitta.

– Fast vi strävar inte efter en ogräsfri trädgård. Det skulle inte fungera.

Vad är roligast i trädgården?

– Det är på våren då allting kommer upp och man ser vad som klarat sig och vad som kommer igen.

Paret Berglund har satsat på en stomme av växter som är relativt tåliga. Som inte behöver alltför stor ompyssling. Och däremellan har de ett antal rariteter.

– Fast ingenting som måste kånkas ut och in ...

Det sägs ju att jordmånen är A och O i trädgården. Och i paret Berglunds trädgård växer det så det knakar. Vad är hemligheten?

– Hemligheten är våra stora komposter. Jag gör komposter som är som stora limpor och räfsar till och med in material från skogen för att få mycket mullämnen, berättar Birgitta.

– Och när vi planterar tillför vi ordentligt med brunnen gödsel. Och så låter vi alla vissna växter stå kvar över vintern så näringen förs tillbaka till jorden.

Åter till förökningen av växter som Berglunds är experter på. När en planta växt till sig delar de den och får på så vis flera. Blommor som sätter frö förökar de via sådd. Och liljor förökar de via lökfjäll eller bulbiller (ett slags groddknoppar som bildas i bladveck).

– Det tog ett år innan krolliljorna grodde och sju år innan de blommade, konstaterar Berndt.

Så bråttom ska man inte ha om man vill skapa en trädgård av eget material.

FRONT Birgitta Berglund började anlägga en ny trädgårdslund för något år sedan. Här har hon satt sig i ett stenparti på vägen till den. Det domineras av funkiablad så här års.
Berglunds trädgård i Östersätter, Lunger, är en stor och frodig trädgård. Husets vackra snickerier på föräldragården har Berndt gjort själv.
Christmas is heter denna vackra röda daglilja med limegrön mitt. En av många höstblommande liljor i denna trädgård.
Strålöga är en hög, vacker och inte så vanlig sensommarblommare. Den har paret frösått själva.
Tigerliljor blommar i hundratal, kanske tusental, i Berglunds sensommarträdgård.
Riktiga trädgårdsentusiaster som Berglunds har alltid rariteter i trädgården. Här en bok med strimmiga blad.
Ormhassel är ett träd med spännande form. Den rödbladiga är läcker då solen skiner på bladen.
Berglunds har fraktat hem massor med stenar till sin tomt. De har också ett naturligt berg i en del av den 10 000 kvadratmeter stora tomten. I bergsskrevorna har de planterat växter. Förstås.
Berndt Berglund har lagt ner mycket tid på sin egen trädgård – och Arboga trädgårdsförening där han nu är ordförande i en andra omgång. Han har en ofantlig kunskap om trädgård som han gärna delar med sig av.
Bakom muren av tigerliljor, till höger om Berndt och Birgitta, syns den vita höga finnsliden som blommar från juni tills frosten kommer.
Dagliljor förgyller sensommarens trädgård hos Berglunds. Här en orange variant.

Mer läsning

Annons