Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elens berg- och dalbana

Medierna rapporterar ofta om att elpriserna går upp och ner av olika orsaker. Men vilka är de? Och kan man själv förutse vad som kommer att hända på elmarknaden framöver?

Annons

Väder och vind, uppgångar och nedgångar i ekonomin är något av det som påverkar vad elen i Sverige kostar. Men även monsuner i Indien…

50 procent av elen i Norden kommer från vattenkraft, varför tillgång på vatten – och i samma andetag vädret spelar stor roll för priset. Vädret påverkar på två sätt: temperatur och nederbörd. Temperaturen för att vi i Norden använder mycket el för att värma upp våra bopstäder och nederbörden för att fylla upp vattenmagasinen.

Ytterligare en faktor som påverkar elpriset är att el kan inte lagras utan priset styrs efter efterfrågan för stunden vilket gör att en del energi går till spillo när efterfrågan är liten och inte kan användas när det verkligen behövs.

- Sambanden för vad som påverkar elpriset kan verka absurda för utomstående, säger Magnus Thorstensson på Svensk Energi.

- … och för inomstående också, tillägger han.

Thorstensson ger ett kanske extremt exempel på vad som ger billigare el för oss i Norden: Indien, tillsammans med Kina, utgör två länder med kraftig ekonomisk tillväxt och med en hög efterfrågan på kol, bland annat för att göra el med.

- Under monsunperioden i Indien stänger deras hamnar eftersom de inte kan ta emot några fartyg under den här perioden.

Kol fraktas oftast med fartyg och därför så minskar den indiska efterfrågan på kol under monsunperioden. Och eftersom sambandet mellan efterfrågan och tillgång i stor utsträckning påverkar priset på el så kan en sån sak också påverka priset för oss här i Norden.

En annan sak som påverkar priset på kol, och för den delen andra kraftkällor som används i elframställningen, är dollarkursen då kol prissätts på en internationell marknad dollar spelar vilket därmed påverkar prissättningen av elen i Norden.

Konjunkturen inom industrin är också en viktig faktor. I Norden finns en hel del energislukande industrier, så går de på högvarv ökar efterfrågan – och så också elpriset.

Att leka spådam är med andra ord närapå omöjligt eftersom det är så många och olika typer av faktorer som spelar in.

- Det är jättesvårt att förutse hur priset på el utvecklas, så det bästa är att välja fast eller rörligt utefter hur bra man sover, säger Thorstensson.

Faktaruta:

• Den ökade användningen av vindkraft kan göra det ännu svårare att spå elpriser i framtiden.

• Utsläppsrätter som används inom EU påverkar för tillfället elpriset med 10-15 öre, men kan stiga med ökade klimatambitioner inom EU.

• Priset för att frakta kol är en del i prissättningen av el.

• Australien är världens största kolexportör. Sydafrika näst största.

• Vattenkraften står för hälften av den nordiska elproduktionen, därefter kommer värmekraft till en tredjedel och kärnkraft med en femtedel. I Sverige står vattenkraften och kärnkraften för ungefär hälften vardera.

• Huvudbränslet idag för kraftvärmeanläggningar i Sverige är biobränsle

• Bränslen som torv, naturgas, olja och kol används också i kraftvärmeanläggningar.

• Olja används främst för att starta upp anläggningen och som reservbränsle.

• Biobränslen är förnybar energi som vatten, vind och sol.

Mer läsning

Annons