Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En kopp te, Mon amie?

Annons

Mon Amie är 50-talsservisen framför alla andra. Den gjordes under åren 1952–87 och var porslinsfabriken Rörstrands största försäljningssuccé som även gick på export.

Formgivaren hette Marianne Westman (född 1928). Hon räknas som en av de ledande formgivarna av svenskt hushållsporslin. Under många år stod hennes porslinsserier för hela 45 procent av produktionen vid Rörstrand.

Numera är Mon Amie-servisen hett eftertraktad på andrahandsmarknaden eftersom många vill komplettera sin gamla servis.

Från början gjordes Mon Amie som kaffe- och teservis, men utvidgades så småningom till att bli en komplett matservis med skålar och fat av alla de slag.

Det är dock som kaffeservis den hade sin största framgång. Kaffekopparna gjordes både raka och runda och faten fanns med en blomrand i ytterkant eller blå blommor över hela. Blommor och blommor förresten – man kan lika gärna tolka de blå blommorna som fjärilar.

Marianne Westman var en oerhört produktiv formgivare som skapade ett stort antal populära serviser. Picknick är jämte Mon Amie de allra populäraste. Betydligt stramare är Elisabeth i blått och grönt som kom 1969 och Annika i orange och brunt som kom 1972.

Marianne Westman gjorde också en hushållsserie i stengods med burkar med fantasifulla namn som Mors godaste sylt och Sill i dill.

För något år sedan återkom Mon Amie i ny tappning – som kaffemugg med assiett. Dessa pjäser är tillverkade utomlands och är inte lika tunna och hårda som det ursprungliga porslinet i serien Mon Amie.

Kaffegods i Mon Amie-serien kostar runt 350 kronor om man köper det i en andrahandsaffär.

Mer läsning

Annons