Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En riktig torpdröm

– Antingen ligger man i hängmattan eller också ställer man sig på trampolinen, säger Kristina Flodström.
Och ”ställt sig på trampolinen” är just vad hon och maken Bo har gjort med sitt sommartorp som i dag är ett charmfullt året runt-boende.

Annons
Det är tredje sommaren som glasverandan finns och den används flitigt. Just den här dagen har mormor bakat paj åt barnbarnen Olivia och Sonia.

Det är snart tio år sedan som Bo och Kristina Flodström köpte torpet på gränsen mellan Närke-Västmanland för att komma närmare barn och barnbarn i Örebro.

Paret bodde då i Söderhamn där Bo arbetade som jurist och Kristina som sjuksköterska. De hade flyttat från en mindre herrgård in till en stor våning i stan då de började leta torp i Örebrotrakten.

– Det var min dotter, Josephine Cummings, som hittade det här huset. Hon tycke att det var lagom dyrt och låg bra – och det tyckte vi med.

Kristina, som haft ett genuint heminredningsintresse hela livet, såg genast att huset borde få två nya fönster upp mot trädgården. När snickarna började såga i köksväggen visade det sig att väggen, och köksgolvet, hade allvarliga fuktskador.

– Vi hade trott att allt vi behövde göra var att måla om lite lätt, men det blev betydligt mer jobb än så. Vi stod i ett vägval att antingen göra det enkelt eller också ordentligt. Och det blev ordentligt.

Under årens lopp har huset fått både ett nytt, fint bad- och tvättrum och en romantisk glasveranda. Dessutom har paret borrat efter bergvärme. Och inrett vinden till sovrum till sig själva och ”prinsessorna” – det vill säga Olivia och Sonia Cummings-Fäldt, nio och sju år.

Deras halva av övervåningen är en vit, fluffig dröm och sängen en gammal, vacker träsoffa som Kristina ärvt av sin mammas moster. Kristina visar på några praktiska lösningar som kommit till för att få plats med alla saker. Bland annat ett Ikeaskåp till ett barnrum som snedsågats efter taket.

För år 2007 bestämde sig nämligen Bo och Kristina för att flytta permanent till sin torpdröm. Bo startade sin juristfirma inne i Örebro och Kristina blev hans sekreterare och allt i allo. All fritid har de lagt ner på sitt hus.

–Det har varit oerhört mycket målande, konstaterar Kristina.

Det mesta går i vitt i huset. Utom köket. Det gjorde Kristina om helt härom året. Nu är det 50-talsstuk på det gamla torpköket.

–Man blir glad av att vara här ute, säger Kristina och ser sig om sitt färgglada kök.

Gardinerna är prickiga och matgruppen går i röd-vitt. En röd telefon i form av en sko står i ett fönster och det visar sig att Kristina har stor svaghet för just telefoner. Och klockor. Och radioapparater. Dessa finns i ett antal olika varianter i torpet.

Nej, inte mycket är sig likt i torpet sedan tiden då stenhuggaren från Götarsvik bodde här med sina tio barn. Möjligen fanns järnspisen även på 1900-talets början. Och den används fortfarande varje dag.

– Jag lagar all mat på den, säger Kristina som är mycket matintresserad. Och Göta lyfter lite på ena örat. Hörde hon ordet mat?

Klicka på bilden uppe till höger för att se ett bildspel från torpet.

Det är tredje sommaren som glasverandan finns och den används flitigt. Just den här dagen har mormor bakat paj åt barnbarnen Olivia och Sonia.
Precis där man kommer upp för den lilla trappan till övervåningen ligger Bo Flodströms samling av roliga huvudbonader som han köpt eller fått av bland annat Kristina.
Till torpet hör en mycket stor tomt. Gräset klipper Rut, en automatisk gräsklippare, så att Kristina, Göta och Sonia får en perfekt gräsmatta att leka på. Tidigare fanns inga fönster på huset åt det här hållet. Det har Kristina och Bo låtit Karlssons snickeri sätta dit.
Utomhusduschen, som är byggd alldeles utanför tillbygget med badrummet, används flitigt sommartid. Och eftersom inga grannar finns behövs inget förhänge.
Detta utrymme var från början ett litet skafferi. Kristina och Bo har målat trappan, och det mesta i huset, med linoljefärger som stämmer med torpets ålder.
Det är inte konstigt att barnbarnen vill sova över när det är en sängplats av det här slaget som erbjuds.
Ett Ikea-skåp för barn har sågats av på baksidan och gjorts om till praktisk förvaring invid snedtaket.
Även detta är ett uppiffat Ikeaskåp som Kristina målat om och satt en krönlist på.
Den gamla hjälmen pryder sin plats på hatthyllan. I bakgrunden en karta från Kristinas hemlandskap Skåne.
Kristina möblerar inte om ofta, men köket har fått byta skepnad från lantligt till 50-tal. Här botaniserar Sonia i godisgömman. Retromöblerna kommer från O & D shop i Stockholm som även har näthandel.
Detta är inget läppstift utan en av Kristinas radioapparater.
Fönsterhyllorna är fulla av roliga små figurer av yngre och äldre datum som Kristina samlat på sig.
Vardagsrummet blev mycket ljusare sedan det dels fick ett nytt fönster och dels en dörr ut mot den nybyggda glasverandan.

Mer läsning

Annons