Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett 300 års lapptäcke av renoveringar

Närkestuga. Familjen Sundqvist sökte en hästgård. De fann den i Skyberga och fick rikligt med kulturhistoria på köpet. Följ med till Närkestugan från tidigt 1700-tal som är av riksintresse.

Annons
Parstuga. Huset består av två sammanbyggda Närkesstugor. Det har också fungerat som annex till värdshuset i granngården.

Familjens Sundqvists stora intresse var hästar och fälttävlan, båda döttrarna red. Det gjorde att de köpte den gamla gården i Skyberga för 21 år sedan. Den ligger i Hardemo, väster om Kumla, mitt ute i jordbrukslandskapet. De fick inte bara ett hus att bo i och ett stall till hästarna utan en hel gammal gård med lada, drängstuga, sädesmagasin – och en Närkestuga från tidigt 1700-tal.

Gunn och Jan Sundqvist gillar den gamla Närkestugan som stod obebodd på gården. De tvekade aldrig att ta itu med renoveringsarbeten för att rädda huset till eftervärlden.

– När vi köpte för 21 år sedan var den gamla Närkestugan i ett väldigt dåligt skick, inte minst exteriört. Den förre ägaren hade kontaktat länsstyrelsen och länsmuseet och börjat fundera kring att renovera huset och bevara det för eftervärlden så vi tog upp det projektet, berättat Gunn.

Länsstyrelsen ställde upp med en del pengar mot att renoveringen gjordes efter antikvariska regler och på gammalt sätt.

– Vi fick höra av länsmuseet att huset är av riksintresse. Det har kvar sin gamla prägel och ligger i en välbevarad så kallad radby. Normalt sett bröts de här byarna upp i samband med det laga skiftet i skarven mellan 1700-talet och 1800-talet, fortsätter Gunn.

Det här gjorde att de fick bidrag för att renovera Närkestugans fasad mot att de tog hjälp av folk som kan. Det blev Håkan Bagger som ledde arbetet med renoveringen av utsidan.

Det här var för 20 år sedan och i år har paret själva renoverat fönstren, målat om dem.

– Den här gången litade länsstyrelsen på oss och lät oss göra jobbet själva, säger Jan och ler.

Utsidan är alltså renoverad men invändigt ger huset ett splittrat intryck. Vissa delar har renoverats under senare år, andra under tidigt 1900-tal, under 1800-talet och ytterligare andra delar har nog inte rörts sedan huset byggts. Man kan säga att huset är ett lapptäcke av renoveringar och stilar från dess 300 år.

Vi går in i huset och landar i en hall med en trappa till övervåningen. Rakt fram ligger köket som bär det tidiga 1900-talets prägel med vedspis och elledningar. Till vänster ligger salen som Gunn totalrenoverat och inrett som man tänker sig ett finrum på 1800-talet. Via en dörr kommer man in i västra delen av huset som har två rum på nedervåningen. Gunn tror att det ena varit ett kök från början. Vi går in i den västra delen och tar trappan upp till vinden. Här finns ett sovrum som använts fram till mitten av 50-talet men också en vind där stockväggarna klätts med tidningar, räkenskaper och handskrivna brev.

– De är daterade sent 1700-tal men tyvärr går det knappt att läsa på dem längre, de blev väldigt rökskadade i samband med en brand i en lada i närheten för några år sedan.

Gunn och Jan jobbar för att bevara den gamla stugan till eftervärlden.

– Både jag och Jan är praktiska personer som gillar att hålla på med kreativa saker och att renovera, säger Gunn.

Dörrbeslaget kallas pepparkaksbeslag och dateras till tidigt 1700-tal.
Matförråd. Under en del av huset finns en välbevarad jordkällare.
Vindsfynd. Paret Sundqvist har renoverat en del men lämnat vissa delar som de hittade dem.
Salen. Gunn har tapetserat och möblerat delar av det gamla huset.

Mer läsning

Annons