Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får 60 000 efter diskriminering

Ett par som nekats boende i Örebro får nu sammanlagt 60 000 kronor efter att Diskrimineringsombudsmannen drivit ärendet.

Annons

Ett par som letat boende i Örebro via internetsidan Blocket fick över telefon ett erbjudande om lägenhet, men nekades kontraktet när de senare träffade de privata hyresvärdarna. Detta inträffade sommaren 2008 och paret, en man från Iran och en kvinna som är tornedalsfinsk, kände att de diskriminerats på grund av deras etniska ursprung.

DO, Diskrimineringsombudsmannen, tog sig an och drev ärendet. Det drabbade paret och de privata fastighetsägarna ingår nu förlikning och paret ska få 30 000 kronor vardera från hyresvärdarna.

Enligt papper från DO hänvisar paret dessutom till teknisk bevisning i form av inspelade telefonsamtal. I dessa ska hyresvärden efter nekandet av kontraktet plötsligt ha hänvisat till ett för dem okänt kösystem. Enligt det systemet kan paret få lägenheten om en person som står före dem tackar nej.

Den personen ska så småningom tackat nej via den dåvarande hyresgästen. Inte heller då blir paret aktuella som hyresgäster trots borgensman och tidigare överenskommelse på telefon.

Mer läsning

Annons