Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlir med mejsel

Hos Kajsa Lööv handlar det om finlir. Hon mejslar fram blommor, pärlband, rosetter, blad. Inget verkar vara för svårt ifråga om bildhuggande.

Annons
Möbelsnickare Kajsa Löövs specialitet är att bildhugga. Ju mer krusiduller desto bättre.

– Det är fint, men jag är inte så snabb. Jag får aldrig stå och nöta, det hinner jag inte. Jag måste ju göra annat för att få företaget att gå runt, säger Kajsa och ler lite snett.

Inrullade i skinnfack ligger en lång rad stämjärn. Alla har olika form, spetsiga, raka, skålade.

–Det är jättekul, jag får vara kreativ. Det handlar ju om att få det att se levande ut. Jag tycker det är så himla vackert, säger Kajsa med eftertryck.

Vilsen i valetNär Kajsa Lööv skulle välja gymnasiepriogram kände hon sig vilsen, hon visste bara att hon inte ville gå något helt teoretiskt. Det blev bygg och hantverk på Tullängsskolan där hon under några veckor fick prova på flera varianter, bland annat att mura och att jobba med betong. Kajsa fastnade för trä och efter de tre åren i Örebro vidareutbildade hon sig två år på träakademien med fokus på gustavianskt möbelhantverk.

Efter några kortare anställningar på olika företag startade hon eget. Nu håller hon till i företagshotellet i Fjugesta. Hon är omgiven av bandsåg, planhyvel, fräs, svarv och ett antal handverktyg. Där finns ett upplag med grenar och stockar av plommon, päron och äpple som väntar på rätt tillfälle. Det doftar av trä och överallt är det spån och slipdamm. Utom i ett hörn där hon målar. Nymålade saker får skydd bakom ett plastdraperi.

Specialkunskap

Mest jobbar Kajsa i furu, men ska hon bildhugga så är det al som gäller.

– Då blir det som man har tänkt sig, det flisar sig inte, säger hon och visar taggarna på en stor kotte som ska sitta på en stolpe till ett trappräcke.

Alla snidade detaljer målas, helst med äggoljetempera.

– Det gör så stor skillnad, det är när det blir målat som allt framträder.

Till största delen tillverkar hon dörrar och fönster åt folk som bygger om gamla hus och vill ha tidsenliga detaljer.

– Hit kommer eldsjälar och byggnadsvårds-nördar. Jag gör sådana där konstiga grejer som de flesta snickare inte gör.

Krusiduller

Roligast tycker hon ändå att det är med möbler, gärna med så mycket krusiduller som möjligt. Här kan man få en spegel med ljushållare för 3 900 kronor eller en pall med snidade ben och blommor i hörnen för 3 500 kronor. Möbler som håller ett helt liv.

– Visst är det bra att det finns nyproducerat i gammal stil så att folk lär sig gilla det. Men de är ju inte tillverkade så att de håller i längden, säger Kajsa.

Det är främst tre epoker som gäller i fråga om möblerna från Kavat snickeri i Fjugesta: barocken med svarvade bulliga former, gustavianskt med stramare stil och mycket bildhugget, och så Kajsas favorit rokoko som har svängda och smäckra linjer med stora beslag.

– Det är en utmaning att få allting runt, man får hyvla mycket. Det är så vackert!

Möbelsnickare Kajsa Löövs specialitet är att bildhugga. Ju mer krusiduller desto bättre.
Speglar och en del andra mindre saker tillverkar Kajsa mellan beställningsjobben.
Kajsa LöövEn kund kom med gamla grindar och ville ha dem lagade, men de var i så dåligt skick att det skulle blivit dyrare än att tillverka en nya precis likadana.
Ytterdörren är beställd till ett gammalt hus, och Kajsa har jobbat med en innerdörr som förlaga.

Mer läsning

Annons