Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med till Årets hus 2013

Vinnare. Efter tio år i det gamla fritidshuset tog Lars och Susanne sats. I dag har de ett nytt modernt hus i gammal stil som just blivit utsett till Årets hus 2013 i tidningen Hus och hem.

Annons

Susanne Karlsson Tivenius och Lars Tivenius har inte någon anknytning till bygden, men det var strax intill Multen utanför Mullhyttan de hittade sitt fritidshus. Året var 1998 och under tio år jobbade de med att rusta men kände att när de var klara var det dags att börja på nytt igen. 2007 beslutade de sig därför för att riva och bygga nytt.

– Vi hade en idé om hur vi ville ha det, men bestämde att ta hjälp av en arkitekt. Hon sa: Jag vet hur ni vill ha men det blir nog inte så, berättar Lars Tivenius.

De tänkte ett enplanshus – det blev ett 1,5 planshus med tillhörande gäststuga. Lars och Susanne är mycket nöjda med resultatet.

Sommaren 2010 startade bygget med rivning, borrning för bergvärme och gjutning av en grundplatta.

– Det är en ryggåsstuga med en längsgående balk i nock men inga takstolar. Hela huset är byggt i lösvirke på plats, berättar Lars.

Från början var skorstenarna till kakelugnen och vedspisen inritade att gå upp mitt i taknocken – men det lät sig inte göras eftersom det är ett ryggåshus. På kort varsel fick Lars bestämma var de skulle stå i stället så att golvförstärkningarna kunde läggas på rätt plats.

Just närheten till hela byggprocessen är något som Lars återkommer till flera gånger.

– Jag hade möjlighet att under hösten 2010 tillbringa mycket tid här vid byggplatsen. Det var bra för då kunde jag direkt svara på frågor eller ta beslut om ändringar.

Han berömmer ”sina” snickare, som förutom att snickra också kaklat och murat. De har också haft ansvar för arbetsmiljön, samordnat köp och sett till att rätt person kommit på rätt dag för att dra elen eller göra VVS-arbetena.

Huset har en ”storstugedel” där det är öppet upp i nock. Sedan finns ett rum på övervåningen som är dottern Johannas rum och en del i andra änden av huset som är arbetsrum. Under Johannas rum finns köket och badrummet. I andra änden finns ett sovrum.

Bakom en dörr är det inte skafferi som man skulle kunna tro, utan ett teknikrum. Där finns vattenreningsverket, bergvärmepumpen och elanläggningen. Hela huset, både nedervåningen och övervåningen, har golvvärmeslingor kopplade till bergvärmen. Egen vattenbrunn fanns sedan tidigare, liksom en trekammarbrunn med infiltration.

Hela huset är byggt med stort energitänk. Väggar och tak har gjorts extra tjocka för att få till extra isolering. Isoleringen är i lösull med träfiber – allt med tanke på bra miljöval.

– Arkitekten Christina Gustavsson hjälpte oss med husets utseende. Färgsättning och detaljer har jag och Susanne stått för. Vi valde en låg färgskala i vitt och grått, för att sedan kunna kombinera med olika färger, säger Lars Tivenius.

Familjen Tivenius

Består av: Lars Tivenius, lärare, Susanne Karlsson Tivenius, läkare, samt dottern Johanna.

Bor: i hyresrätt i centrala Örebro men planerar att flytta ut till sitt nya hus inom några år.

Huset i Hyttbacken: är 113 kvadratmeter, med en grundplatta på cirka 100 kvadratmeter. På tomten finns även en gäststuga med förråd, en vedeldad bastu, en gammal gäststuga och en källare i glasfiber som placerats i en vall.

Mer läsning

Annons