Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Folk börjar se tapeter som konst”

På Nasta herrgård, i ett rött hus med vita knutar, hittar vi Iréne och Hans Emanuelsson. De är omgivna av tapeter och har så varit sedan 70-talet, även om butiken då låg på Köpmangatan.

Annons
Variationerna på tapeter är till synes oändliga. Paret Emanuelsson är själva smått förvånade över att de har så bra koll på i vilka tapetkataloger de olika mönstren finns att hämta.

Firman startades 1903 av en dam som hette Lisen Nyvelius. Hon sitter nu inramad över disken och håller ett vakande öga på vad som händer.

Rummet är fullt, absolut fullt, av tapetprover. Några av tapeterna är uppsatta på en väggsnutt, på en skärmvägg, över en diskbänk, på ett skåp och så vidare. Det ger definitivt en bättre bild av hur mönstret kan te sig. En av dem måste jag gå fram och känna på.

– Ja, så gör alla, säger Hans och skrattar.

Den ser ut som korrugerad plåt, mycket verklighetstrogen. I samma förvillande anda finns nu tapeter som liknar skinn, en del präglade som krokodil. Det här är nytt.

– Fast jag vill inte säga att det är en trend. En trend blir det om den slår, blir kvar och om många köper den. Än så länge är den snarare ett försök.

Likadant säger han om glittermönstren och om medaljongerna som påminner om 70-talet. ”Ett försök” säger han också om bårderna som idégivarna nu vill få oss att sätta runt fönster och nischer eller längs golvlisten. Några köper, men de flesta ruskar på huvudet.

Trender kommer och gårParet Emanuelsson har varit så länge i branschen att de sett trender komma och gå, och komma tillbaka igen. Fast alltid på ett nytt sätt, aldrig som en direkt kopia från förr. En epok de inte vill ha tillbaka är 80-talets vita strukturtapeter.

– Det höll på att ta död på hela branschen. Järnvägsvagnar från sydeuropa kom fullastade med vita tapeter som såldes överallt för 20 kronor rullen. Allt såg likadant ut. Det var inte roligt, säger Hans med eftertryck.

Nu plockar han fram den ena favoriten efter den andra, såväl milda som mättade i färgerna, strama eller mjuka i mönstret, tydliga eller suddiga i konturerna. Variationen verkar oändlig, men de har ett gemensamt – de är mönstrade.

– Det är så roligt nu att folk börjar se tapeter som den konst de faktiskt är. Det är ju designers och konstnärer som sitter och gör dem.

Fondväggarnas returEn trend som kommit tillbaka, fast på ett nytt sätt, är fondväggarna. För 35 år sedan var det mest fototapeterna det handlade om, till exempel en bokskog på kortväggen i vardagsrummet. Nu har man i flera år satt en avvikande, men matchande, tapet på en av väggarna i rummet. Men nu har man tagit ett steg till, och väljer att sätta till exempel tre annorlunda våder bakom soffan, eller i en hörna av rummet.

– Det blir en fantastisk effekt, och kostar inte så stora pengar att byta när man tröttnar, kommenterar Hans.

– Är det ett ungt hem, där man ännu inte har så mycket möbler, så blir det mer möblerat av en fondvägg.

Iréne och Hans har aldrig tröttnat på tapeter. De tycker det är spännande att pejla av kunderna, hur de har det hemma, vilken känsla de vill uppnå. Det är inte lätt, för i fråga om tapeter finns det så oerhört mycket att välja bland. Prismässigt också. Från en vanlig Borosantapet för 158 kronor rullen till en med sammetsmönster från Osborne and little som går loss på 1525 kronor för en rulle.

Med er erfarenhet tror jag ni kan svara på frågan: är det sant att det bästa sättet att bli osams är att försöka tapetsera tillsammans?

– Nej, det är det absolut inte.

FRONTBILD
Experthjälp Peter Johansson har varit målare i 39 år. Nu jobbar han på Krafft Måleri.– Att tapetsera är ju det sista man gör, och det roligaste momentet, roligare än att måla.– Det svåraste är när man ska tapetsera i trapphus eller trappuppgångar. Det är oftast då folk behöver ta hjälp av en målare, säger han.
Hans och Iréne Emanuelsson har sålt tapeter tillsammans sedan 1970-talet. Nu finns de vid Nasta herrgård, i närheten av Bra & Begagnat på Aspholmen.
Variationerna på tapeter är till synes oändliga. Paret Emanuelsson är själva smått förvånade över att de har så bra koll på i vilka tapetkataloger de olika mönstren finns att hämta.
Vissa tillverkare tar fram tyger som matchar tapeterna. Sanderssons har en sådan kollektion, bland annat dessa blommor i milda färger. I katalogen bredvid skymtar ett grafiskt mönster inspirerat av 1960-talet.
1I en kartong nyss hemkommen från England glittrar det. – De ser snarast ut som presentpapper, tycker Hans som inte tror att det blir en storsäljare under någon längre tid. 1350 kronor rullen från Osborn & Little.
3En mörk tapet på en vägg kan ge djup åt ett rum. Tycker du om den, men känner dig lite feg, så sätter du den i en hall eller trapp eller annat ställe som man inte är vid så länge. Denna från Nina Campbell kostar 850 kronor rullen.
4I den övre prisklassen finner du sammetslena hundar i svart eller lila. Tapeten kommer från Osborn & Little, priset är 1525 kronor rullen.
2Glittrande ödlor är lite svårplacerade men kan vara en uppiggande detalj på ett mindre utrymme. Emanuelssons vill inte kalla detta en trend, snarare ett roligt försök som ett fåtal djärva väljer. Från Osborn & Little för 1200 kronor rullen.
I flera år har fondväggarna varit populära, som en färgklick i övrigt neutrala hem. Nu är det allt fler som sätter mönstrade tapeter hela rum igen. Och det finns mycket att välja på.

Mer läsning

Annons