Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Från betongen i Vivalla till takbjälkar på landet

Från lägenhet i Vivalla till herrgårdsflygel i Axbergshammar. Alf och Anita Lundvall stormtrivs med sitt nya boende.

Annons

Herrgården i Axbergshammar har sina rötter i 1500-tal men fick sitt nuvarande utseende under tidigt 1700-tal, berättar Anita Lundvall som har läst på om hembygdens historia.

Herrgården ligger vackert, intill en å och med utsikt över fält, stall och två flyglar. Flyglarna är lika gamla som herrgården. I övervåningen på östra flygeln, bor Anita och Alf Lundvall. Det är ett nygammalt boende kan man säga. Övervåningen var kallvind ända fram till för fyra år sedan. Då bestämde sig herrgårdens ägare för att inreda den till lägenhet och hyra ut. Paret Lundvall har bott där sedan i februari.

"Här vill jag bo"

– Första gången jag klev in här och gick på de gamla trägolven kände jag att ”här vill jag bo”, säger Anita Lundevall.

Entrén till hennes och Alfs lägenhet ligger på den södra kortsidan av flygeln. I markplan finns hall och tvättstuga. Vi tar oss upp till övervåningen via en brant trätrappa och kommer in i vardagsrummet.

Norr om vardagsrummet, med fönster norrut och med utsikt över själva herrgården, ligger sovrummet och vägg i vägg med sovrummet ligger badrummet. Söder om vardagsrummet, med utsikt mot trädgården och med solen som skiner in genom fönstret, ligger matsalen som paret använder till vardags.

Stora köket

Om vi i stället kliver västerut genom vardagsrummet hamnar vi i det stora köket. Där finns ett arbetskök åt ena hållet och plats för en matgrupp åt andra hållet. Dessutom finns ytterligare ett rum som paret använder som förråd.

I köket kan man se husets konstruktion. Takbjälkarna och deras fästen ner i golvet är frilagda. Det skapar små nischer under snedtaket som paret Lundvall använder för stilleben och som lekplatser åt barnbarnen.

– Fyra rum och kök på 140 kvadratmeter, förklarar Anita.

Eftersom huset är gammalt har ägaren inte fått ändra något på utseendet exteriört, inte ens satt upp ett litet tak utanför entrén och än mindre byggt någon uteplats. Anita säger att visst kan hon sakna den inglasade altanen de hade i Vivalla men boendet i Axbergshammar väger upp det.

Små runda fönster

Det gör också att lägenheten bara har de fönster, och därmed ljusinsläpp, som funnits där från början. Sovrummet och matrummet har varsitt stort fönster. I köket och vardagsrummet finns ett fönster en bit upp på väggen av modellen takkupa. I övrigt finns små runda fönster som fungerar som ljusinsläpp.

Trots det känns inte lägenheten mörk. Väggarna är vitmålade, liksom de frilagda takstolarna som går ned mot golvet. Genom lägenheten reser sig också flera murstockar som också de är vitmålade. Här och var har den gamla timmerväggen frilagts och målats vit.

Original

– Golven och taken är också original, säger Anita och visar på de breda tiljorna, som lutar lite som de vill, där man anar gammeldags spikar genom målarfärgen.

I lägenheten har de gott om plats för sina samlingar av porslinsfigurer och tavlor och för ärvda möbler. Där finns också gott om plats för barnbarnen. Att komma nära barnbarnen i Ölmbrotorp är ytterligare en bonus med att bo i Axbergshammar, säger paret.

Extra nöjd med boendet känner sig Anita sedan hon släktforskat.

– På 1600-talet bodde några av mina förfäder här i Axbergshammar. De var smeder, säger hon.

Hon har tittat på ruinerna efter husen där de arbetat och bott, alldeles intill där hon själv bor i dag.

Mer läsning

Annons