Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fredrik och Sara renoverade drömkåken

När Fredrik Larsson och Sara Johansson hade haft sällskap i två år beslutade de sig för att flytta ihop. Det är ju inte så konstigt, men att då köpa ett renoveringsobjekt som första gemensamma hem är kanske inte det vanligaste.

Annons

– Vi varnades av kompisar, men vi visste att vi ville ha det så här. Att ha ett gemensamt projekt och mål, att fantisera och planera tillsammans blev ett sätt att lära känna varandra ännu bättre, säger Sara.

Nu, efter tio år, är de i mål efter en milt uttryckt genomgripande renovering. Inte mycket är sig likt i huset från 1937. Paret har tagit ner flera väggar, några av dem bärande, för att få en planlösning som passar dem bättre.

– Vi har konsulterat både arkitekter, byggare och konstruktörer innan vi rivit. Vid ett tillfälle blev vi avrådda, men lyckades sedan hitta lösningar som blev bra, berättar Fredrik.

Sara och Fredrik

är riktigt nöjda med sitt hem, men mest nöjd är ändå Fredrik med källaren. Den har genomgått en total förvandling vilket utökat boendeytan med 70 kvadratmeter.

–Ett helt vansinnigt arbete, jag skulle nog inte göra om det i ett annat hus. Men här ska vi bo kvar så jag tycker ändå det var värt det, summerar han och visar stolt den ombonade och välanvända källarvåningen.

Här fanns ett 5-10 centimeter tjockt cementgolv gjutet direkt på marken. Det bilades bort och man grävde ut cirka en halvmeter djupt. Allt kördes ut med skottkärra genom dörren. Det blev fyra lastbilsflak med massor. Ett jättejobb som dock var nödvändigt för att kunna få ett bra golv och samtidigt behålla takhöjden.

–Till det samlade vi ihop kompisar till ett arbetslag och fick det gjort på bara ett par dagar. Det fungerade jättebra, berättar Fredrik.

Sedan jämnades marken ut med ett lager singel som också fungerar som kapillärbrytare. Ovanpå det 30 centimeter frigolit och en gjutning med vattenburen golvvärme. Till sist ett klickgolv av oljad ek, och i våtutrymmena klinker. Rören i taket är dolda bakom panelskivor som ser ut som pärlspont.

Klimatet i källaren är nu likadant som på de andra våningarna, det är bara fönstrens placering som påminner om att man befinner sig i under jord. Gillestugan fungerar som tv-rum men också som gästrum eftersom sofforna är bäddbara. En kontorshörna är inrymd i nedanför trappen där Sara ofta sitter med sina studier. I tvättstugan och groventrén är det klinker på golvet. Här finns också badrum med en ofta använd bastu.

– Vi var lite rädda att det skulle bli en känsla av badhus, men genom att vi har väggbeklädnader i både trä och kakel så blev det ombonat.

Övriga huset är också helt renoverat. I hallen möts man av en häftigt stormönstrad mörkröd tapet på en vägg, annars är det mest ljusa väggar i huset. Här finns en liten toalett med ljusinsläpp i form av en stapel glasbetong.

Rakt fram ligger allrummet där ljuset flödar in från tre håll. Det utbyggda burspråket, som går ner till golvet, gör väldigt mycket för känslan av rymd. Till vänster från hallen ligger köket som fått nästan dubbel storlek genom en utbyggnad där matplatsen är.

–Vi tvekade för här var en mysig uteplats, men istället gjorde vi om hela garagetaket till altan. Där är vi jättemycket, särskilt bra är det att ha dörr dit ut direkt från köket.

Köket är från Marbodal och har ekluckor. Generösa bänkytor i gråsvart laminat, och golvet har samma ton på den lite flammiga klinkern.

– Jag ville ha något som liknade skiffergolvet hos en kompis där jag var mycket som barn, det var så snyggt, tycker Fredrik.

På övervåningen fanns två rum och ett badrum med ingång från två håll. En av dörrarna sattes igen så att Fredrik och Saras sovrum blev mer lättmöblerat. Där är vitt, förutom gardinerna som är av kraftigt jeanstyg för att få det riktigt mörkt när Fredrik ska sova efter nattskiften.

Det större rummet hade, som i många hus, två längsgående vindsgarderober under det brutna taket. Nu är de borta för att barnen Alice och Rasmus skulle kunna få varsitt rum. Nu är allt klart, och familjen njuter av att kunna använda hela huset.

– Det är så skönt att bara få vara, och leva här nu, säger Sara.

Mer läsning

Annons