Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra rum och kök i grönskan

Nu är det ju inte riktigt sant att Carina Antonson bor i sin trädgård. Är det regnigt så går hon in, och sover gör hon faktiskt inomhus. Men annars finns till och med ett litet enkelt kök i uterummet där skjutväggen mot altanen oftast står öppen.

Annons
Grönskande idyll. Carina Antonson har under de senaste sju åren rustat upp och designat sin egna lilla trädgård i Kumla.

– Jag sitter ofta på altantrappan med kaffekoppen och bara tittar och njuter. Eller tänker ut något nytt för trädgården. Jag är stolt över den, tycker det är så fint. Det här är min hobby.

Knepet i Carinas lilla trädgård är klätterväxterna. Ett 30-tal klematis, några rosor, klätterhortensia, avenbok och vildvin klänger på höjden. Dessutom en kameleontbuske och en vinranka. Spaljèerna är gjorda i trä, av armeringsmattor och av störar.

Carina och hennes make flyttade in i kedjehuset 2003. Efter ett par år dog maken och Carina behövde lägga fokus på något. Hon gick med på en träff som Sällskapet Trädgårdsamatörerna hade.

– Där blev jag så väl omhändertagen. Marita Kindberg Ahlm, som var ordförande då, lotsade in mig och jag blev kvar.

–Vi besöker trädgårdar med fikakorg, pratar, får tips och byter växter med varann. Det är lite nördigt, men det kan jag tillåta mig tycker jag.

Då bestod tomten av gräsmatta, en sandlåda, ett gammalt potatisland och lite rabarber. Förvandlingen startade med ett inköp av 35 jordsäckar och målmedvetet arbete.

Förutom blommornas färger tänker Carina mycket på bladens former och struktur.

– Jag tycker alla växter har sin charm, men det är viktigt att kombinera dem så de matchar och framhäver varandra.

– Mest är det vitt, rosa och vinrött här, och så lite blått som bryter av.

Det händer då och då att Carina kommer hem med växter som hon egentligen inte vet var hon ska göra av. Då får de sitta i väntrummet. Det är en slänt vid köksträdgårdens hörna som var alldeles hopplös, ingen jordmån, bara ogräs. Där lade hon ut blöta tidningar och markväv som fick ligga tre år. Sedan fyllde hon upp med jord. Det fungerar utmärkt.

På baksidan av huset har Carina fyra ”rum”. Ett är köksträdgården med ett litet växthus och pallkragar där hon odlar de vanligaste grönsakerna, och några lite ovanligare. Ett är skuggsidan där stilen har en dragning åt det japanska med stenar, grässorter, en liten damm och en rak bänk där hon kan sitta när det är som varmast. Det tredje rummet är rosenträdgården med fem sorters buskrosor och en klätterros, alla i olika rosa nyanser och med nypon till hösten. De kompar bra ihop med lavendel, lammöron och salvia. Och klematis förstås. Här står en välanvänd korgstol. Det fjärde rummet, altanen, är lite upphöjd och byggd med utrymme för plantering mellan golvet och väggen. Här växer även örtkryddor av skilda slag, nära till hands för matlagning i det inglasade uterummet i ena änden av altanen.

För att veta vad som växer var har Carina ritat en stor karta där varje växt är inritad. Med blyerst så klart. Den är oumbärlig på hösten när den stora flyttkarusellen drar igång.

– Ja, det finns inte många växter som inte har blivit flyttade.

Uterum. Det tar sex och en halv minut att klippa gräset i Carina Antonsons trädgård. Hon har hellre blommor och buskar. Det grågröna trädet är ett silverpäronträd som hon fått av barnen i 70-årspresent.
Njuter. – Jag mår väldigt bra när jag grejar här, säger Carina Antonson som gärna kallar sig trädgårdsnörd.
Fin form. Bladens färg och form är minst lika viktigt som hur blommorna ser ut. Här framhävs alunrotens röda blad av blågrå hosta ”Halcyon” och gulbladig rosenspirea samt gröna blad från en clematis.
Klematis av olika sorter återkommer överallt i Carinas trädgård. Just att de klättrar är finessen på en liten yta. Denna är inhandlad som ´Multi Blue´men eftersom den inte är dubbel i blomningen tror Carina att det är ´The President´.
Grönsaker. Sparrisen förökar sig lite för varje år.
Under de stora bladen döljer sig den vitstrimmiga blomman på kobrakallan.
En portal leder in i köksträdgården. Där har Carina klätt in pallkragarna med remsor av grundpapp i hopp om att det ska hindra sniglarna att ta sig upp bland godsakerna.
Färggrann. Lysande flaggfärg har den lite kinkiga blå bergvallmon. Den vill ha kalkfri jord och svalt läge i halv- eller helskugga.
Skönhet. Denna ovanliga iris har Carina dragit upp från frö, och då med namn Iris chrysographes Black Form.
Klematis. Bruna, lite ludna och rätt oansenliga är blommorna på den klematis vid namn Recta.
Grönskande idyll. Carina Antonson har under de senaste sju åren rustat upp och designat sin egna lilla trädgård i Kumla.
Meconopsis quintuplinervia kallas tidig bergvallmo.
Carina njuter. Altanen är omgärdad av blommor, blad och örtkryddor. De rosa-gröna bladen bakom Carinas stol är en kameleontbuske.

Fakta

Namn: Carina Antonson.

Boendeform: Kedjehus i Kumla byggt 1964.

Ålder: Trädgården påbörjades 2005.

Storlek: Cirka 40 kvadratmeter på framsidan, ungefär det dubbla på baksidan.

Form: Indelad i sex områden; våren och vitt på framsidan, skuggan, köket, rosorna och altanen på baksidan.

Knep: Att dela av med klätterväxter, att se till att växterna matchar varandra i färg och bladform.

Till nytta och nöje: Att tillhöra trädgårdsamatörerna.

Lyssnar på: Odla med P1 på måndagförmiddag.

Mer läsning

Annons