Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hej, vad det växer!

Sommar innebär så mycket för oss som odlar och är med trädgård eller balkong. Njutning, så klart! Det är nu vi får lön för alla spadtag, släpande av tunga jordsäckar och all ogräsrensning.

Annons

Glädje känner vi också när rabatten blir precis så vacker som vi har hoppats och våra egenodlade grönsaker dyker upp på tallriken. Sen kommer de där semesterbryderierna. Hur ska allting överleva när vi är borta både en och flera veckor. Vi måste nog alla räkna med ett visst svinn om sommaren blir torr och varm. Det får helt enkelt ingå i det roliga och varierande livet för oss trädgårdsmänniskor!

BRA ATT GÖRA NU

Klippa häcken! Många av våra vanligaste häckväxter, som liguster, måbär och häckoxbär, behöver klippas nu för att hålla sig täta och snygga.

Klematissorter som har blommat under vår och försommar och som ser risiga och trista ut beskärs med fördel nu. Då hinner de sätta nya fina blomknoppar till nästa år efter beskärningen. Skär ner de äldsta grenarna hårt så lämnas plats och kraft till nya, frodiga skott.

Fundera över bevattningen om du åker på semester. Perenner, buskar och träd klarar sig bra men grönsaksland, bärbuskar och krukodlingar behöver vatten om det inte kommer tillräckligt från himlen. Snälla grannar, automatisk bevattning eller en tonåring som behöver sommarpengar kan vara lösningar.

Skörda sallat, spenat, rädisor och andra tidiga grödor. Så gärna nytt i de tomma raderna.

Om du odlar sparris är det dags att sluta skörda för i år. De som kommer upp nu bör lämnas att växa upp för att stärka beståndet till nästa säsong. Sparris bildar höga, skira plantor med ett vackert bladverk som är utmärkt att använda som snitt i sommarens buketter.

Fuska om du inte har fått ordning på dina sådder! Många handelsträdgårdar och plantskolor säljer färdiga småplantor av sallat, grönsaker och sommarblommor för en billig peng. Fyll ut med dem och känn dig som den bästa bland trädgårdsmästare!

Klipp bort vildskott på rosorna. Oftast är de lätta att känna igen på att såväl blad som stjälkar och taggar ser annorlunda ut än resten av plantan. Skär bort sådana skott helt.

Rensa och ansa efterhand i perennrabatterna. Plocka bort överblommat, dra ogräs och snygga till i största allmänhet. Ha gärna en korg eller hink till hands när du strosar runt så blir rensandet ett naturligt och enkelt inslag.

PÅ BALKONG OCH TERRASS

På balkongen är det helt nödvändigt att ha en plan för bevattningen om du ska vara borta på semestern. Samma tips som för trädgården och grönsakslandet gäller även här. En annan lösning om du inte är borta så länge och om dina krukor har hål i botten, är att sätta krukan i en balja med vatten så får plantan suga underifrån. Du kan också skära av botten på petflaskor och sticka de med ”hällpipen” ner i jorden. Fyll sedan på vatten uppifrån så har krukan försörjning för några dagar, men inte för veckolång bortavaro.

Är du hemma hela sommaren är balkongen så klart din favoritplats! Köp lite nya plantor om en del börjar tackla av. Våga blanda kryddor, sommarblommor och bladgrönt i stora krukor och kärl. Sätt ut en stor skål med vatten som du kan lägga färska blommor i eller unna dig att köpa ett riktigt vackert fågelbad. Det gör inget om fåglarna inte väljer att komma in på din balkong, det är bara så vackert och livfullt med vattenblänk på balkongen.

Sköt om dina krukor kontinuerligt. Gödsla när du vattnar, spreja plantorna då och då med rumstempererat vatten och ställ ut krukor som står långt in på balkongen på vädring ibland.

Nu tar jag uppehåll några veckor och återkommer med tips för din trädgård, terrass och balkong i augusti.

Sommarvarma hälsingar

Katarina Kihlberg på Odla.nu

Mer läsning

Annons