Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hem med auktionsfynd

I stort sett varje vecka i 45 år har distriktssköterskan Liz-Beth Forsström-Falk gått på auktioner. Av det hon köpt har hon skapat en mycket speciellt hem. Välkommen in bland figuriner, urnor, byster och äkta mattor!

Annons
Den här kanapén har tillhört en väninnas farmor och skulle slängas på tippen då Liz-Beth fick syn på den. Omklädd blev den så fin att väninnan nästan ångrade att hon skänkt bort den.

– Gamla saker har varit mitt stora intresse hela livet, säger Liz-Beth då hon guidar oss runt bland de antika föremålen.

Redan som 16-åring fick hon den 1800-talsbyst som står på en piedestal jämte ett mycket gammalt holländskt skåp.

– Det var pappas revisor som skulle slänga den och då bad jag att få den, säger Liz-Beth glatt.

Det var Liz-Beths pappa, Erik Falk, som köpte huset där Lisbeth och hennes man Millar bor – Eriksgården i Fjugesta. År 1946 kom föräldrarna hitflyttande och pappan startade elfirma i ett av husen på gården. Liz-Beth och hennes identiskt lika rödhåriga tvillingsyster växte upp i stora huset.

– Vi hade en bra uppväxt. Våra föräldrar månade om oss och arbetade för att vi barn skulle få det bra.

För 26 år sedan köpte Liz-Beth Eriksgården av sin far. Hennes mor bodde kvar på gården, i en trerumslägenhet som Liz-Beth låtit inreda, ända tills hon dog 2007.

– Men mitt intresse för antikviteter har jag inte ärvt av mina föräldrar, möjligen av min farmor.

Hur som helst har Liz-Beth ägnat stor del av sin fritid åt auktioner och mässor. Det är åtskilliga vändor som maken Millar Forsström göra för att hämta inropade prylar.

– Från början var det soffor, de var inte så lätta att hämta, säger han.

– Nu tycker jag att hon kunde sluta köpa saker för vi har så trångt i alla utrymmen ute och inne.

Och det håller Liz-Beth med om – nog är det trångt. Men ack så roligt att köpa vackra saker!

– Den här stora mattan är ett av mina senaste fynd, säger Liz-Beth och visar en gigantisk äkta matta, tre gånger fyrameter.

På mattan står en av de möbelgrupper som Liz-Beth sätter störst värde på i sitt hus – en Karl-Johangrupp som tidigare stått på en herrgård i Värmland.

– Den passar så bra här, för Eriksgården är ett slags mini-herrgård.

Liz-Beth tycker själv inte att hon har det så märkvärdigt hemma. Men en sak är hon riktigt nöjd med - och det är rummens placering i fil. Man kan nämligen se genom precis hela huset om man står i smårummen längst ut i båda ändarna. Ett gammalt sätt att bygga hus. Så är Eriksgården också från 1914.

Liz-Beth har låtit tapetsera och måla om inne i huset under årens lopp men hon har inte ändrat någonting på rummens ursprungliga placering. Så ligger köket med det gnistrande svarta stengolvet där det ursprungligen låg. Ett spektakulärt golv i ett gammalt hus.

– Jag blev så förtjust i det då jag såg det och efter en hel del bekymmer är det fint i dag tack vare en räddningsinsats från Byggtema, säger Liz-Beth.

Bortom köket ligger två rum som är tillbyggda och ett uterum. Där tillbringar paret mycket tid på sommaren.

Men nu är det höst och snart är det dags att julpynta på Eriksgården, en favoritsyssla.

Hur många kartonger antikt julpynt har du?

– En hel bod full, svara Liz-Beth.

Så är det när man är samlare och har gott om plats. Till det som Liz-Beth samlat på och som står inne året runt hör porslinsfigurerna från tyska Wallendorf. Den första fick hon av sin man då hon tog sjuksköterskeexamen. Sedan har det trillat in porslinsfigurer av många slag som presenter vid alla bemärkelsedagar. Och att få saker i present är Liz-Beth så nöjd med.

– Den här lampkronan från 1700-talet fick jag i 30-årspresent av mina föräldrar. Och den här tavlan från samma tid fick jag i 50-årspresent.

Äkta mattor har Liz-Beth också samlat på och hon är glad för varenda en av alla de mattor som pryder huset.

Rummen på Eriksgården ligger i fil. Den här utsikten har man från halldörren om man tittar åt vänster.
Köksgolvet har ett slående svartgnistrande golv. På det ligger en äkta matta - förstås.
I stora salen står en Karl Johan-grupp på den senaste av de inköpta äkta mattorna. På väggen en tavla som Liz-Beth köpte på auktion efter talmannen Henry Allard.
Första bysten fick Liz-Beth som 16-åring. I bakgrunden ett vackert holländskt skåp.
På övervåningen står en av husets gustavianska möbler, en soffa som Liz-Beth ropat in.
Liz-Beth har samlat på tyska Wallendorf-figuriner, numera på väg att bli riktigt värdefulla.
Den här kanapén har tillhört en väninnas farmor och skulle slängas på tippen då Liz-Beth fick syn på den. Omklädd blev den så fin att väninnan nästan ångrade att hon skänkt bort den.
Denna 1700-talstavla fick Liz-Beth i 50-årspresent av sina föräldrar. Till höger en av Liz-Beths kära Satsumas-urnor som har japanskt ursprung.
Mycket gammalt hemmabygge. Detta auktionsfynd föreställer Kvistbro kyrka och är tillverkat 1899. Till jul fyller Liz-Beth kyrkan med tomtar.
En av två soffgrupper i den nybyggda salongen bakom köket. Bortom den ligger ett uterum.
Eriksgården ligger i utkanten av Fjugesta, med Sannabadet som närmaste granne. Huset är från 1914.

Mer läsning

Annons