Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemma hos en shabby chic-bloggare

Hon är shabby chic-bloggaren som satsat yrkesmässigt på sin stora hobby. Följ med hem till Annica Eklind och Marcus Bolin i Lerbäck som har ett hem präglat av den slitna inredningsstil som varit i ropet de senaste åren.

Annons
Mitt emot arbetshörnan finns plats för en liten hylla med fina små saker.

–Jag har alltid gillat det som är gammalt och vackert slitet men plötsligt fick det ett namn och blev inne, säger Annica Eklind.

Att hon kom att rida på just shabby chic-vågen är en historia i sig..

–Jag hade jobbat på Ericsson i Kumla i 17 år som reparatör, men så blev jag uppsagd. Det blev för mig en chans att få göra något helt annat och satsa på det jag haft som hobby.

För Annica har alltid hållit på och pysslat och målat. Det har hon efter sin farmor som var en stor hemmafixare även hon.

–Jag kände att det var dags för mig att visa vad jag kan. Och efter en tid visade det sig att jag var på helt rätt spår.

För människor hittade till Annicas webbutik, öppnad 2009, via henne blogg housenumberone.blogspot.com, I maj i år tog hon ytterligare ett steg och öppnade butik hemma i huset i Lerbäck.

–Häromdagen var det en kund som åkt upp ända från Åhus i Skåne för att köpa en chiffonjé jag målat. Och det händer att bloggläsare som är på väg mellan Göteborg och Stockholm tittar in i affären.

Det är nu tio år sedan Annica och hennes man Marcus köpte det stora huset i Lerbäck. Annica är uppvuxen i Åsbro men paret bodde i Askersund då de började leta hus.

–Man fick mycket för pengarna i Lerbäck, konstaterar Marcus.

Den största förändringen av huset har mellanvåningen genomgått. Köket är totalförvandlat och är i dag ett praktiskt kök med plats för de maskiner som Marcus behöver för sin matlagning och inte minst sin bakning.

Det visar sig att Marcus Bolin är en hängiven surdegsbakare och att han även kan svänga ihop en utsökt paj med hemmagjord vaniljsås. Köksbänken med den tjocka ekskivan är inte till för att äta vid utan för att jobba vid. Alla måltider intar familjen i matsalen.

Detta rum ligger i fil med vardagsrummet och ytterligare ett stort rum med stora perspektivfönster.

–Fönstren är lite svåra att få till, säger Annica som ställt upp gamla fönsterramar och urnor i fönstren bakom spetsgardiner för att göra dem mysigare.

Annat i hemmet som ansluter till shabby chic-stilen är:

1. Fattigmanssilver på ljusstakar och andra prydnadsföremål.

2. Ljusa väggar och ljusa möbler.

3. Prydnadssaker i zink, rost och gjutjärn.

4. Kottar och urnor.

5. Textade deviser ovanför dörrar och på möbler.

6. Kuddar i grovt linne, mjölsäckstyger.

7. Madonnor.

8. Gamla vykortsbilder i vackra arrangemang.

–Vårt hem är en blandning fransk, dansk och brittisk inredningsstil, säger Annica som gick Sköna hems inredningsskola innan hon startade sin verksamhet.

Några generella inredningstips?–Jag tycker att det blir hemtrevligt om man blandar gammalt och nytt. Och ha gärna en vit bas som du kan tillsätta färger till. Golven kan gärna vara mörkare, det liksom jordar rummet. Och det finns ingenting som säger att alla möbler ska stå upptryckta mot väggarna.

–Men det viktigaste av allt är att man inreder hemma så att man själv trivs. Att det yttre återspeglar det inre.

Är ni alltid överens om hur ni ska ha det hemma?–Nej, säger både Marcus och Annica med en mun.

–Jag presenterar ofta idéer för Marcus. Men jag måste rita upp dem för att han ska se framför sig vad jag tänkt mig, säger Annica.

–Och sedan tillfogar jag det jag tycker behövs om hon missat att tänka funktion, säger Marcus.

Vad är ni mest nöjda med i ert hem?–Köket, säger Marcus. Och då särskilt spisen som är en Ilve med både en tillagningsdel och en varmhållningsdel, båda gasdrivna.

–Och så vitrinskåpet som blivit varmhållningsskåp för brödet när det ska jäsa. Med hjälp av en lågenergilampa blir det perfekta 24-26 grader där inne när dörren är stängd.

Annica tycker också att köket blev mycket bra sedan det blev omgjort. Hon ritade i timmar på det nya köket och sedan köpte paret Ikea-luckor som de gjort lite piffigare bland annat med hjälp av pärllist och ursågning.

Vem shoppar saker till ert hem?–Annica till 98 procent. Men köksmaskinerna köper jag. Och kokböckerna, säger Marcus.

–Jag har bara sagt totalt nej en gång för något hon köpt. Det var en tavla med en lidande Jesus som hon ville att vi skulle ha på väggen.

–Men den köpte en kund samma vecka, konstaterar Annica som tror att shabby chic-sakta men säkert är på väg bort.

Vad kommer då efter shabby chic-stilen?–Mer mustiga, varma toner. Det nyvaknade intresset för koppar och mässing är ett exempel på det.

Och industristilen.

Men själv kommer Annica aldrig att måla över sina avskavda saker, för hon trivs med det som är gammalt och slitet. Oavsett trender.

Huset är byggt 1948 och har tidigare varit putsat. Annicas och Marcus nästa projekt är att bygga en ny balkong eller terass på baksidan. I källarvåningen har Annica nu sin affär.
I matrummet alldeles intill köket äter familjen alla sina måltider.
Köket innan den totala omgörningen...
... och som det ser ut nu från samma dörr. Till vänster den högt uppskattade Ilve-spisen.
Mitt emot arbetshörnan finns plats för en liten hylla med fina små saker.
... och det här i ett av vardagsrummen...
I köket finns ett av husets många små arrangemang.
Vid den här gamla slitna dörren fotograferar Annicas man ofta saker som ska läggas på Annicas blogg eller webbutik. Dörren är en gåva av goda vänner.
Huset har tre rum i fil - mycket effektfullt.
De stora perspektivfönstren har Annica liksom mjukat upp med hjälp av spetsgardiner och gamla fönsterbågar.
Två gamla fönsterbågar från Annicas mormor och morfar hjälper till att släppa in lite mer ljus i hallen.
Marcus lagar det mesta av maten och han är mycket förtjust i att baka och till det passar den nya stora köksbänken perfekt. Till höger vitrinskåpet som blivit degjäsningsskåp.
Annons