Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hittekatten blir ditt ansvar

Den söta katten jamar hungrigt och stryker sig mot dina ben. Klart att du bjuder in den och letar efter godsaker i kylskåpet – en skvätt grädde, leverpastej, räkor.

Annons
På katthem i väntan på ansvarsfullal ägare. Bild: MAJA SUSLIN / SCANPIX

Mysigt, men låt det inte bli en vana. Om du matar en katt räknas du juridiskt som djurhållare och blir därmed ansvarig för katten om den skulle bli sjuk eller skadad. Ansvaret gäller också eventuella ungar. Det är i Djurskyddslagen och dess förarbeten som bestämmelserna finns. Katten måste ha tillsyn minst två gånger om dagen och skydd för väder och vind.

Vad gör du då med hittekatten?

• Nöj dig med att gosa lite med den, tag inte in den.

• Verkar den vara vilsen, kontrollera om den är id-märkt. Märkningen är ofta en tatuering i vänster öra. Är den otydlig kan det hjälpa att fukta örat eller att lysa igenom det. Med hjälp av märkningen kan katten spåras i ägarregistret hos SKK, Svenska Kennelklubben. (Jo, de har register för både hundar och katter!) En del katter är märkta med ett mikrochip. I så fall krävs en avläsare för att identifiera katten. Veterinärer, djursjukhus och polisen brukar ha avläsare.

• En katt räknas i regel inte som hittegods, förutom om den är kvarglömd exempelvis i en transportbur på ett resecentrum.

• Om katten verkar må dåligt och du inte får tag på ägaren, kontakta länsstyrelsen eller polisen.

• Om du kör på eller ser en påkörd katt är du skyldig att kontakta polisen. Lever djuret? Ring larmnumret 112. Annars ringer du 114 14. Detsamma gäller förstås andra djur.

• Om katten verkar frisk, men övergiven, kontakta närmaste katthem. http://kattpolisen.ifokus.se/Links/?GroupType=Se.iFokus.Community.Board.ForumGroup eller http://www.katter.nu/sv/katthem.htm Observera att listorna sköts av frivilliga kan ha brister.

• Läs annonser i dagstidningar och uppsatta anslag om försvunna katter. Sätt själv in en annons eller sätt upp ett anslag omkatten du hittat.

Kattlänkar:

http://www.djurhjalpen.nu  med bland annat upphittade och efterlysta katter.

http://hittekatter.ifokus.se

http://www.katter.nu

Mer läsning

Annons