Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I skyttekungens kök

När det begav sig på 1970- och 80-talen var ishockeyspelaren Lars ”Mozart” Andersson skyttekung och en av de starkast lysande stjärnorna i klassiska Örebro IK:s rödvita dress.

Annons
Trivs i köket. Hockeyprofilen Lars ”Mozart” Andersson älskar att laga mat.

När det begav sig på 1970- och 80-talen var ishockeyspelaren Lars ”Mozart” Andersson skyttekung och en av de starkast lysande stjärnorna i klassiska Örebro IK:s rödvita dress.

Som amatörkock hemma i det egna köket är han också en stjärna. Det tycker i alla fall hans vänner som ofta blir bjudna på mat.

Själv vill han inte betygsätta sin kokkonst. Men han hymlar inte med att han verkligen tycker om att stå vid spisen.

– Ja, jag gillar att laga mat och då är det förstås viktigt att man har ett funktionellt och bra kök, säger ”Mozart”.

Och det är precis vad han har i sin trivsamma trerumslägenhet i centrala Örebro. Köket är relativt litet och i mitten finns en köksö. Där finns också plats för ett barbord och fyra stolar.

– Köket är praktiskt och lättjobbat. Grytor och kryddor och allt annat som behövs vid matlagningen finns inom räckhåll, konstaterar ”Mozart”.

Men om han fick välja skulle han ändå föredra ett rymligare kök med plats för ett stort matbord där många människor kan samlas. Nu har han löst den saken genom att ha en stor matplats i vardagsrummet.

”Mozart” bor ensam i lägenheten. Men han har en stor umgängeskrets och som den gästvänliga sällskapsmänniska han är har han ofta besök. Och då är han inte sen att bjuda på mat.

Sönerna Marcus och Jens, flickvän och den stora kompisskaran kan intyga att ”Mozart” är en alldeles utmärkt kock.

– Jag gillar att göra storkok. Maten som blir över använder jag till matlådor, säger ”Mozart”.

Har du nån favoriträtt som du brukar bjuda på?

– Hjälmargös är en specialitet som jag brukar laga till i två varianter. Den ena är stekt gös med gräslökssås och kokt Vinöpotatis. Den andra varianten är gös som paneras med Västerbottenost och till det ljummen potatissallad, sockerärtor, sparris och romsås.

En annan specialitet är skomakarlåda. En rätt han nyligen lärt sig av grannen och gamle hockeykompisen Peter Andersson.

– Det är väl det enda Peter har lärt mig, säger ”Mozart” och skrattar.

Hur vill du beskriva dig som kock?

– Jag gillar inte att laga mat efter recept. Jag går hellre på inspiration och känsla. Om jag till exempel ska göra en köttfärssås så kan jag blanda i lite starka korvar eller stekt fläsk eller hitta på någon annan lösning som sätter lite extra piff på anrättningen.

Vad betyder matlagning för dig?

– Förutom att jag tycker det är väldigt roligt att laga mat så ger det mig också avkoppling. När jag står i köket kopplar jag bort tankarna på ishockeyn som jag annars lever med nästan hela tiden.

Är det något i ditt kök som du absolut inte vill vara utan?

– Ja, min stora stekgryta. Den skulle jag inte klara mig utan. Dessutom ser jag alltid till att ha mycket kryddor hemma, jag gillar smakrik mat.

Är det något du skulle vilja skaffa till ditt kök?

– Ja, en matberedare. Det saknar jag.

Mozart” har faktiskt en bakgrund som professionell kock. Under cirka 1,5 år i slutet av 70-talet, när han var i tv-puckåldern och ishockeykarriären började ta rejäl fart, jobbade han som grillkock på den vid den tiden oerhört populära restaurang Intim på Drottninggatan.

Mat och ishockey har således varit två stora passioner för ”Mozart” genom hela livet. Som den matälskare och gamla skyttekung han är gillar han mål, på alla plan.

Mer läsning

Annons