Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Idén med det här huset är fantastisk”

”Jag vill inte visa vårt hus för att jag tycker det är fint, utan för att jag tycker vi bor så fantastiskt bra.”
Så sa Birgitta Daréus när hon bjöd in oss till Kumla, till den kommunala hyreslägenheten som i själva verket är ett kedjehus med egen trädgård.

Annons
Husen i nyfunkis-stil var inflyttningsklara hösten 2009. Var och en har sitt eget garage som skiljer husen åt och bildar en kedja.

Birgitta och Ola Daréus har i många år bott i eget hus i Hällabrottet. De har själva haft ansvar för allt som rör underhåll och renovering. När barnen hade flugit ur boet flyttade de till en lägenhet i ett mindre hyreshus i centrala Kumla.

–Sedan började vi prata om att bygga eget igen, vi ville inte gärna bo i vanlig lägenhet. När de här husen byggdes nappade vi direkt. Det är ju perfekt!

Området heter Skogstorp och ligger mellan Skogstorpsskolan och Hagaby hästgård där det förut var bara gärden. Här har nu ett stort bostadsområde växt upp på kort tid. Husen som makarna Daréus bor i är byggda i form av kedjehus, det vill säga sammanlänkade med garagen. Stilen är nyfunkis, något helt annat än vad Daréus hade haft tidigare.

–Vi gillar det. Här är högt i tak och en trevlig planlösning. Vi gjorde oss av med det mesta möblemanget vi hade och förnyade så det ska passa i stilen. Vi ville ha nätta möbler nu. Det är riktigt roligt, säger Birgitta.

Eftersom de var första hyresgästerna fick de välja tapeter och färg på klinker och kakel i såväl badrum som kök. Här blev det vitt, grått och svart. Eftersom boendet är ganska litet har de valt att låta alla rum gå i samma färgskala med rött och orange som accenter. Den tonen är hämtad från ytterdörren.

Utanför finns en härlig altan där största delen är under tak. Trädgården är än så länge ganska innehållslös, men där får de göra som de vill. Den sköts inte av Kumlabostäder till skillnad från annat underhåll.

–Vi klipper gräset och oljar trätrallen. I övrigt är det bara att ringa om det är något. Fast jag ordnar en del småsaker själv, säger Ola.

Från tvättstugan kommer man ut i garaget och där finns en dörr till ett skapligt stort förråd med fönster mot trädgården. Även här är det golvvärme. Daréus har ställt ut garderober där och använder det som just förråd. Några grannar har inrett det till sovrum eller till kontor.

Birgitta och Ola har två vuxna barn och när de kommer hem med sina familjer blir de nio personer. Då blir det lite trångt med sovplatser.

–Då har Kumlabostäder en lägenhet man kan boka och hyra för övernattning. Det är jättebra, säger Birgitta.

När bara barnbarnen kommer har de en bäddsoffa i vardagsrummet. I väggen bakom den är det förberett för att kunna sätta in en öppen spis, så nästa hyresgäst kan välja att en sådan om de vill.

Paret Daréus ser bara fördelar med boendeformen.

–Vi tycker idén med den här typen av hus är så fantastisk. När vi har gäster här har de svårt att fatta att det faktiskt är en hyresrätt.

Birgitta och Ola Daréus bor i eget
Takhöjden i vardagsrummet är 3.60 meter, vilket ger en luftig känsla. Att möblera med en grupp fåtöljer förstärker intrycket. Kommer det många gäster är det lätt att flytta dem och öppna mot bäddsoffan som står vid väggen till höger.
Husen i nyfunkis-stil var inflyttningsklara hösten 2009. Var och en har sitt eget garage som skiljer husen åt och bildar en kedja.
Det finns både ett badrum och en liten toa. Paret Daréus fick välja klinker och kakel både till dessa och i köket.
Det lilla rummet intill hallen har dörren på snedden. Den lösningen öppnar hallen mot vardagsrummet och ger lite speciell karaktär. På steghyllan är saker som matchar ytterdörren samlade.
Hemmet har en ljus bas med svart och rött som accenter. Färgerna får gå igen i hela huset eftersom det är så litet och nära mellan rummen. Mattan på väggen bakom sängen är handvävd i Rumänien. – Vi fick köpa en extra resväska för att få hem den, berättar Birgitta.
Varje år sedan 1968 kommer den lilla påskkäringen från Linköpings hemslöjd fram. En av de få saker som paret har kvar sedan de gifte sig för 45 år sedan.
Den lilla hönsfamiljen har Olas mamma målat. Den står på ett slagbord som är arvegods från Olas föräldrar. En gammal möbel som passar bra ihop med det nya ekbordet när det behövs många platser.
Några urblåsta äggskal i en ljuslykta blir en enkel påskdekoration.
Birgitta Daréus tycker att hon har det perfekta boendet i nybyggda Skogstorpsområdet i närheten av Hagaby ridskola.

Fakta

Namn: Birgitta och Ola Daréus.

Ålder: 60 +

Familj: Två vuxna barn med familjer.

Boendeform: Kommunal hyresrätt i kedjehus.

Boyta: Tre rum och kök på 90 kvadratmeter + garage och förråd.

Byggår: 2009.

Uppvärmning: Golvvärme via fjärrvärme + luftvärmepump.

Kostnad: Kallhyra 8000 kronor.

Mer läsning

Annons