Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Industri och storblommigt på tapeten

Fondväggar är fortfarande stort. Gärna med industrikänsla eller träimitation. Även fototapeter är hett. Strukturtapeter och bårder däremot är hopplöst ute.

Annons
Tavlor av tapet. Satsa på en fondvägg i något fräckt mönster eller                gör en tavla av en tapet du gillar. Eller varför inte köra på båda idéerna samtidigt?(Från Boråstapeter)

Vad är det som gäller just nu när det kommer till tapeter? Bostad tog ett snack med Håkan Lager och Ulrika Persson på Krafft Måleri i Örebro för att få en inblick i ämnet.

Vi får veta att det fortfarande är väldigt mycket fondväggar i kombination med enfärgad, gärna ljus tapet eller enfärgat målat som folk vill ha.

– Det var längesen som trendkännare sade att fondväggar är ute, men vi har inte märkt av någon tendens till att trenden är på väg att plana ut, säger Håkan Lager.

Storblommigt är inne och har varit det en tid. Dessutom är det många som väljer en fondvägg i industristil – med betong- eller plåtlook, koppar och övrig metall eller tegel- och träimitation.

– Även tryckta tapeter med resväskor, böcker och formler är inne. Mycket går fortfarande i vitt, svart eller grått, men det kommer alltmer färg, berättar Håkan.

95 procent av alla tapeter som säljs på Krafft Måleri är ”Easy up”-tapeter, det vill säga tapeter där man rollar klistret direkt på väggen och sedan hänger upp våderna, och i materialet Non Woven, som inte drar ihop sig och bildar skarvar.

Även fototapeter är inne som fond. Populärast är färdiga bilder, som många gånger kan måttbeställas, men man kan också göra en fond av sina egna semesterbilder.

– Om bilden inte håller måttet får man veta det medan den laddas upp, så man kan aldrig få en bild i för dålig kvalitet, säger Ulrika.

Fåglar har också varit populärt ett tag och 50-tal håller också fortfarande.

Tapettrenderna följer ofta klädbranschens och heminredningens modesvängar, speciellt när det kommer till färg. Många möbel- och inredningsdesigners har också börjat göra egna tapetkollektioner. Marimekko har kommit med en kollektion. Även klädskaparen Matthew Williamson har gett sig in i tapetdesignbranschen.

Håkan och Ulrika bläddrar och visar i de olika tapetkatalogerna. Här finns de mer klassiska, diskreta, som folk köper mest av, men även något för de mer vågade.

Pip, som är kända för sitt porslin, har en mjuk tapet med sammetskänsla i rött och rosa. Andra går i leopard och ormskinnsimitation .

– Över lag är vi rätt neutrala i våra val. Jag upplever att det är i barn- och tonårsrummet det blir mera fritt. Där tar man inte samma hänsyn till de övriga rummen. Annars vill många ha en röd tråd i hemmet, säger Ulrika.

De rådande trenderna är alltså flera, men en del saker är ändå hopplöst omoderna, enligt Håkan.

– Bårder är så hopplöst ute! Kulören aprikost och strukturtapeter också.

90-talets enfärgade tapeter i terrakotta, gult och grönt, en färg för varje rum, är inte heller direkt något för den medvetna, men där dyker det ändå upp lite varianter.

– Terrakotta kommer i en ny ton åt rosthållet. Och en del säger att gult kommer. Men aprikost kommer nog aldrig tillbaka, tror Håkan.

Industri. Håkan Lager visar tapeter i industristil från Mr Perswall.
Fåglar har varit inne ett tag. Den här tapeten är det både fåglar och fjärilar på. Från Osborne & Little.
Resväskmotiv och träimitation, Midbec. Tapet i marockansk stil används ofta bakom plexiglas i köket (Matthew Williamson).
Tryckt tapet med metallook i guldiga toner från Osborne & Little.$RETURN$$RETURN$
Från kläder till tapet. Kläddesignern Matthew Williamson står bakom dessa tapeter med drakmotiv i guld. Även den med trollsländor i bakgrunden. Från Osborne & Little.
Fotofond. En fototapet kan bli en häftig fondvägg. Den här är från Mr Perswall.
Två trender i ett. Storblommigt mot metallicbakgrund eller stenimitation med glans, från Midbec.
Ulrika Persson på Krafft Måleri håller upp en tapet från Midbec.

Mer läsning

Annons