Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Juni trädgårdsdetaljernas tid

Ta dig tid för detaljer. Det är det som är tjusningen med trädgårdsarbetet i juni, skriver Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu

Annons

Försommarglädje!

Våren är en oerhört intensiv period i trädgården. Allt verkar vilja vakna på samma gång och vi trädgårdsägare har knappt hunnit ställa undan spaden innan räfsan ska fram. Nu går vi in i en lika vacker men något lugnare fas som kan få rymma eftertanke och skön försommarglädje! Gör det du hinner och har lust med i din trädgård just nu och glöm inte bort att lyfta blicken ovan ogräsrensning och planteringsgropar och se så fint du har det runtomkring dig.

Bra att göra nu:Var ute i god tid och sätt stöd till högväxande perenner som pioner och riddarsporrar. När de väl gått i blom kan en blåsig dag eller ett regn göra att underbart blir kort. Det finns snygga stöd att köpa eller gör egna av ris, pilepinnar eller bambukäppar.

Tänk över trädgårdens sittplatser. Var trivs du bäst? Ibland ordnar vi med tjusiga möblemang som aldrig används. Fundera på varför. Var i din trädgård finns värme, lä, insynsskydd och lummighet? Där borde du ställa en stol eller två!

Plantera hallon och välj gärna mer än en sort för längre skörd. Plantera både trädgårdshallon och hösthallon så kan du få bär från slutet av juli och en bit in på hösten. Soligt, vindskyddat och i mullrik jord trivs hallonen som bäst!

Så sommarblommor direkt i jorden nu. Blåklint, rosenskära, indiankrasse, sömntuta med många flera. Gör en plockerabatt till barnen! Vattna jorden innan du sår och håll den sedan fuktig tills fröna har grott och plantorna kommit upp en bit.

Du vet väl att det går att plantera krukodlade växter så gott som hela säsongen? Undvik bara den varmaste och torraste perioden mitt på sommaren eller då du vet att du inte ska vara hemma på länge och kan bistå nyplanterade växter med vatten.

Vill du ha vattenblänk i trädgården men är inte beredd att satsa på en damm? Det finns vattenstenar av olika slag som ger fint porl med ganska liten arbetsinsats.

Gräsmattan lägger grunden nu för att orka ha oss springande hela sommaren. Hjälp den att blir slitstark genom att klippa ofta men inte så lågt varje gång, lämna en höjd på 4−5 cm.

Plocka in blommande kvistar av syren eller gör små buketter av det första som blommar i perennrabatten som akleja och silverarv. Minsta lilla trädgårdsblomma piggar upp inomhus och kan kanske ersätta lite av veckans städning...

På balkong och terass

Önskar du frukt på din balkong eller terrass? I krukor och kärl som rymmer minst 100 liter jord går det att plantera miniäppelträd, litet päronträd eller persika. Det blir ingen stor skörd men det är dekorativt och kul med den frukt som ändå bjuds. Plantera i näringsrik jord och se till så att krukan eller kärlet har god dränering. Placera så skyddat som möjligt.

Asiatiska bladgrönsaker är trendigt, gott och dessutom enkelt att odla i kruka eller lådor. Så i omgångar från nu och en bit in på hösten så kan du odla smått och skörda stort! Det finns färdiga blandningar att köpa med exempelvis pak choi, rucola mizunakål och salladssenap.

Ha en skön trädgårdsvecka

önskar Katarina

Mer läsning

Annons