Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökens walk-in-closet

Skafferiet var obligatoriskt i svenska hem fram till och med 1950-talet. Efter några årtioenden med högmoderna köksinredningar börjar de gamla skafferierna bli uppskattade igen.

Annons
Ordning och reda. I skafferiet finns utrymme för väggfasta hyllor och gott om plats för förvaring av såväl livsmedel som porslin.

Ett riktigt skafferi med ordentligt kalluftsintag står åter högt på många önskelistor i dag. I skafferiet är det utmärkt att förvara mat som inte kräver riktigt samma kyla som i ett kylskåp – frukt och grönsaker, sylt och konserver.

Tittar man på gamla husritningar från förra sekelskiftet finns skafferiet alltid med, nästan alltid placerat i husets nordöstra hörn. Här kommer inte solen åt att värma upp under sommaren, och luftintaget ligger i skugga.

De äldre skafferierna var oftast stora nog att gå in i, som en mindre klädkammare, och hade väggfasta hyllor. Längre in på 1900-talet, efter funkisens intåg, övergick skafferet till att bli ett högskåp i köksinredningen, oftast placerat mot en norrvägg och med luftventil direkt genom väggen. I vissa fall där det inte gick att placera skafferiet direkt mot väggen och därmed dra nytta av ytterväggens kyla, kunde man dra in en tilluftsledning så att den kalla utomhusluften leddes in i skafferiet ändå och gav just det skåpet lite kyla.

Men med kylskåpens genomslag försvann skafferierna allt mer.

– Nu börjar allt fler intressera sig för att skaffa skafferi igen, speciellt inom ekobyggande, berättar Varis Bokalders, arkitekt och expert på ekologiskt byggande.

– Det går utmärkt att bygga ett skafferi även i nybyggda lågenergihus. Då leder man in kyla via en jordledning i marken, och sätter en egen skorsten på skafferiet för att få luften att cirkulera. Under sommarmånaderna när det ändå blir för varmt i skafferiet kan man kyla det med hjälp av ett kylaggregat, berättar han.

Problemet många har även med äldre skafferier är just att de blir lite för varma, eftersom vi har högre inomhustemperatur i våra hus i dag, jämfört med vad man hade för hundra år sedan. Lösningen på det kan vara att isolera skafferiet – mot huset.

– Oftast är det dörrarna som är dåligt isolerade och läcker igenom för mycket värme. Det kan man lösa genom att isolera skafferidörren på insidan med kork, som både isolerar bra, men också tål fukten i ett skafferi, säger Varis Bokalders.

– Sätter man dessutom en egen skorsten på skafferiet kan man också få bättre cirkulation på luften, och därmed hålla kylan bättre.

Dörren in till skafferiet är oftast den som läcker mest värme. Ibland kan man lösa problemet med för varma skafferier genom att isolera dörren på insidan.
Äldre skafferier är som kökens walk-in-closet. En perfekt kombination av funktion och estetik.
Ordning och reda. I skafferiet finns utrymme för väggfasta hyllor och gott om plats för förvaring av såväl livsmedel som porslin.
Ett gammaldags skafferi är vad många husspekulanter drömmer om i dag.
Konserver och andra varor som inte kräver riktigt lika mycket kyla som i ett kylskåp är perfekta för skafferiet.
Gamla förvaringslådor för mjöl och salt passar utmärkt i ett gammaldags skafferi.
Grönsaker, frukt och kryddor har en given plats i skafferiet.
Pärlspont och väggfasta konsolhyllor hörde till. Det här skafferiet finns i ett hus byggt 1908.
I skafferiet är det lätt att se vad som finns hemma.
Skafferierna är på väg tillbaka och är heta inom ekobyggande.
Tilluftsventilen släpper in kall utomhusluft i skafferiet, och går oftast att reglera.
Ordning och reda i skafferiet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
I huset nordöstra hörn placerades skafferiet i äldre hus. Här kommer solen åt minst, och därför håller det här hörnet lägst temperatur även sommartid.
Skylt till skafferiet kostar 49 kronor hos www.cestlavie.se.
Kökshandduken ”Skafferiet” kommer från Almedahls och kostar 99 kronor hos www.designonline.se. Foto: designonline.se
Hyllremsa med röda prickar kostar 88 kronor hos www.broarne.se. Foto: boarne.se
Kökshyllan med plats för lite allt möjligt finns hos www.countrybymail.se och kostar 1 650 kronor.
Vinstället i gammal stil kostar 495 kronor hos www.countrybymail.se.
Ett set med små pappersblommor till en vacker girland, och etiketter för syltburkarna kostar 89 kronor hos www.cosas.se.

Mer läsning

Annons