Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Man behöver inte ha det så stort”

Mysigt och praktiskt. Det är det som Kristin Lundström och Airton Valente Jr har tagit fasta på i sitt hem. Och med två små livliga barn på 58 kvadrat gäller det att tänka till.

Annons

Känslan av värme är påtaglig när vi kliver in i tvåan där Kristin och Airton, till vardags kallad Diny, bor med sina två barn. Här och var lyser små lampor och såväl på den öppna spisen som i fönstren brinner ljus i lyktor.

– Jag gillar att ha det mysigt med varma färger. Och jag älskar mina lampor, säger Kristin.

Sedan de flyttade in för snart fem år sedan har de målat om, men det är allt.

– Vi får renoverat om vi vill, men struntar i det så länge barnen är små.

I vardagsrummet går väggarna i vitt, men i övrigt är färgskalan varm. Gardinerna är orangea och så även den storblommiga 70-talssoffan med tillhörande fåtölj. På väggarna hänger tavlor i gul, grön och orange, inköpta på en marknad i Salvador. Diny är från Brasilien och familjen reser dit så ofta de får tillfälle.

Tvärs över rummet löper en stor hängmatta. Kristin berättar skrattande att hennes man gungat så kraftigt i den att den faktiskt lossnat från sina fästen en gång.

Plötsligt öppnas dörren och Diny kliver in med barnen Trixie och Varya och nu blir det genast fart. Trixie visar sin mjukisgris och alla tre kastar sig glatt i hängmattan. Man kan gunga ganska häftigt, för soffbordet har plockats bort.

– Där jag växte upp var det 22 plusgrader på vintern. Det regnade, men vi var ute hela dagarna. Här är man inne mer, så vi tog bort bordet så det finns plats för lek och dans, säger Diny.

Under tv:n står ett långsmalt bord med skiva av sjösten och därunder har barnen parkerat sina cyklar.

– En pedagog på förskolan trodde att vi bodde jättestort, eftersom Trixie berättat att hon brukar cykla inne, skrattar Kristin.

De trivs i sin lilla lägenhet. Det är praktiskt när man ska städa och hyran är låg, vilket är bra, eftersom de hellre lägger pengar på resor till släkten och Dinys vuxna dotter i Brasilien.

– Man behöver inte ha det så stort. På dagarna är vi på jobbet och i förskolan. Men en nackdel är att jag inte når mina älskade böcker så bra, säger Diny och pekar på de väggfasta konsolhyllorna längs med taket i vardagsrummet.

Kristin skulle gärna ha ett större kök. Det är mer en kokvrå. Det finns ett litet rum intill som nog är tänkt som matrum. Nu är det arbets- och gästrum. Där finns en våningsäng, men barnen vill inte sova där, utan familjen samsover i en gigantisk säng i sovrummet.

– Från början var det av praktiska skäl, men nu för att det är mysigt, säger Diny.

Garderoben har gjorts om till lekhörna. Väggfasta resårband håller ordning på gosedjuren. På klädstängerna hänger utklädningskläder. Familjens kläder förvaras i lådor i en expedithylla i sovrummet, där Kristins mammas man också har fixat väggfast klädförvaring.

Om lampor är Kristins fäbless – hon har bland annat gjort en egen bordslampa i keramik i form av en kvinnokropp – så är blommor Dinys. Vardagsrumsfönstren fullkomligt svämmar över av gröna växter.

– Jag hade bara en blomma innan vi flyttade ihop och jag trodde att den var död, så den ville jag slänga. Men Diny fick liv i den, berättar Kristin och pekar på en i allra högsta grad välmående växt.

plats för lek.  I vardagsrummet finns en hängmatta att slappa i.  Soffbordet har tagits bort för att ge mer plats för dans och bus. Soffan från 70-talet hade Kristin innan paret flyttade ihop. – Det är bra studs i den, barnen skulle nog bli besvikna om vi köpte en ny, ler Kristin.
Tavla från Brasilien.
På öppna spisen. Här står en snäcklampa. Ljus sprider hemtrevnad. Tavlorna har Kristin målat.
Väggförvaring. Hyllor längs med taket rymmer böcker.
Mobil i taket. Både Diny och Kristin gillar båtar. Kristin seglade mycket med sin pappa innan hon fick barn och Diny har en kompis i Brasilien som bor på en båt.

Mer läsning

Annons