Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många örebroare vill boi Vasastans nya kvarter

Rivningen av Vasaskolan är inte helt klar. Men redan är hälften av de blivande bostadsrätterna sålda.
Men den som vill jämföra med Öbos hyresrätter får vänta.

Annons
Så här ser Vasaskolans skolgård ut nu i slutet av april.

Först sommaren 2012 ska det bli inflyttning i vad projektutvecklingsbolaget JM kallar ett vackert femvåningshus i sekelskiftesstil – med öppen planlösning, sovrum mot den parklika innergården, stilfulla badrum och uteplats eller balkong i varje lägenhet.

Och det här verkar vara något som lockar.

Ni är inte oroliga att få lägenheterna sålda?- Nej, nej, nej, svarar projektledaren Marie Andersson på JM.

- Vi säljstartade ju ganska tidigt, mer än ett år före inflyttning, så vi har gott om tid att sälja de resterande 20 lägenheterna. Vi tycker att det går framåt ungefär som vi tänkt oss.

Själva bygget har inte börjat än. Rivningsarbetet är på sluttampen och i maj ska markarbetena starta. Efter det följer själva husbygget. Men det är många inblandade i kvarteret: Öbo ska också bygga sitt hus med hyresrätter, kommunen ska anlägga en ny gata (Falleniusgatan), Eon ska dra fram fjärrvärme med mera, med mera.

- Det är ju ett helt kvarters infrastruktur som ska byggas, säger Marie Andersson.

Hittills har tvårummarna varit mest populära, bara två av de tio tvåorna finns kvar.

- Det är lite olika i olika projekt. Ofta är det de lite större lägenheterna som går först, för de kunderna har oftast längst framförhållning. Men tvåornas planlösning har varit väldigt populär.

Bostadsrätterna är ännu så länge bara bokade av sina köpare. I juni ska den ekonomiska planen bli klar, sedan sker själva upplåtelsen.

Men ni har visningar också, hur går det till när inget är byggt?- Vi har en säljmodell där man ser hur huset ligger i förhållande till de andra byggnaderna, balkopnglägen och så vidare. Sen har vi planlösningar för alla lägenheter förstås, och originalinredning så man ser hur kök, badrum med mera ser ut.

I samma kvarter bygger kommunens bostadsbolag Öbo 57 hyresrätter. Hos Öbo blir namnet som kvarteret: Gulsippan 4. Men först efter semestrarna kommer projektet att presenteras på Öbos hemsida, med möjlighet att göra intresseanmälan.

Så det går inte att vara lite taktisk och jämföra priser mellan hyresrätt och bostadsrätt?- Nej, det går ju inte... Vi har inte tagit styrelsebeslut om nivåer eller förhandlat hyrorna än, säger Peter Palmgren på Öbo.

Att inriktningen ska bli någon form av seniorboende, och att inga lägenheter kommer att bli större än tre rum och kök är i alla fall klart.

- Vi kommer också att bygga vad vi kallar ”en- och enhalvor”.

Med sovalkov?- Nej, det är riktiga sovrum, men inte fullstora. Det är lägenheter tänkta för en person, kan man säga.

Mot Hertig Karls Allé. Bilden visar del av den första etappen, som JM Bygg har. Det  blir femvåningshus i sekelskiftesstil, med bostadsrätter samt affärslokaler. I förgrunden ses korsningen med Karlslundsgatan. Skolfastigheten delas upp i två kvarter. Pilen visar där den nya lokalgatan kommer att gå mellan kvarteren.
Så här kommer området att gestalta sig.

Brf Hertigen

Bostadsrätterna är på 2-4 rum och kök.

De kostar mellan 1,2 och 3,4 miljoner kronor.

Månadsavgifterna ska ligga på 3 400 kronor till 5 000 kronor.

Öbos Gulsippan 4

57 hyresrätter på 1 1/2 till 3 rum och kök.

Hyresnivåerna är ännu inte satta.

Lägenheterna kommer att vara någon form av seniorboende.

Mer läsning

Annons