Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med nordisk stil

I en ladugård tillverkas möblerna, i hönsgården intill visas de. När Mats Olsson lyfter blicken från bandslipen har han utsikt över åkrarna. Där hämtar han inspirationen till sina stilrena nordiska möbler.

Annons
Mats Olsson bygger möbler efter önskemål och eget huvud. Skulle han sakna inspiration vänder han sig bara om och tittar ut genom fönstren över fälten bakom snickeriet.

För sex år sedan beslutade sig Mats Olsson för att säga upp sig från sin chefstjänst på industrikoncernen Trelleborg.

– Efter 29 år som anställd hade jag två saker jag ville testa: driva eget och jobba med händerna.

Via Blocket hittade han möbelverkstaden i Tysslinge, fylld med gamla slitna maskiner och med massor av bråte i hörnen. Han vågade och lyckades.

– Jag har sett till att jag syns, men inte på mässor där man ska sälja sina grejer. Mer på hantverksdagar och julmarknader där man visar sina saker och skapar kontakter som kan leda till beställningar. Det är så jag vill jobba.

Ingen serietillverkningHär finns ingen serietillverkning, bara specialbeställningar, mest förvaringsmöbler. Nästan ingen möbel är identisk med en annan. Den som vill ha exempel bjuds in i före detta hönshuset där det är möblerat med bord, bänkar, hyllor, byråer och till och med en säng. Ibland gör Mats ett hembesök för att kunna hjälpa kunden att hitta en bra lösning.

Mats jobbar i björk, ek, alm, al och favoriten ask.

– Asken är lika hård som ek, men segare. Den har långre fibrer som ger snyggare sågsnitt.

Han behandlar möblerna med hårdvaxolja, ibland med vitt pigment i. Om någon kund nödvändigtvis vill ha möbeln målad så får det bli med äggoljetempera, men det fördyrar saken väsentligt.

Mycket pengar men inte dyrtHandgjorda möbler kostar givetvis sin slant, till exempel 8500 kronor för ett bord med skifferskiva, 5000 kronor för en öppen hylla, 15 800 för en skänk med 16 lådor.

– Ja, det är mycket pengar, men inte dyrt. Det är billigare än designade möbler som går via en återförsäljare. Och kvaliten går inte att jämföra med platta paket, säger Mats.

Här kommer folk oftast med en liten lapp i fickan med en idé om vad de vill ha. En del har ett foto i mobilen som visar var möbeln ska stå. Tillsammans resonerar sig kunden och Mats fram till mått och material. Förutom träslagen jobbar han också med skiffer, kalksten och gjutjärn på bänkytorna. På sittytor är det populärt med fårskinn, också det närproducerat.

Mats använder massivt trä när han jobbar. Om man då vill plocka bort några lådor så finns där snygga öppna hyllplan istället. Alla lådor som sitter bredvid varandra stämmer i mönstret.

– Jag tar alltid lådfronterna ur samma bräda, annars blir det lätt ett oroligt intryck, förklarar han.

Här finns inga skruvar som stör heller. Allt är sammansatt med träplugg och lim. Utom sitsar och bänkskivor som är skruvade från undersidan.

Idéerna hämtar Mats Olsson från andra möbler han ser eller har. Som industripallen i plåt som är så stadig och praktisk. Modellen tog han vara på men gjorde den på sitt sätt; i trä, lagom sitthöjd och med fårskinn på sitsen.

För Mats blev de två provåren till ett nytt sätt att leva och arbeta.

–Jag trivs så bra, det här ska jag fortsätta med livet ut.

Mats Olsson bygger möbler efter önskemål och eget huvud. Skulle han sakna inspiration vänder han sig bara om och tittar ut genom fönstren över fälten bakom snickeriet.
Mats Olsson bygger möbler efter önskemål och eget huvud. Mellanväggarna är alltid i massivt trä. Då fungerar de som snygga hyllplan om man tar bort några av lådorna.
Mats Olsson har inriktat sig på förvaring. En smal och hög byrå rymmer mycket samtidigt som den är lättplacerad.
Mats OlssonDenna byrå har en stenskiva, vilket ger extra karaktär åt möbeln.

Mer läsning

Annons