Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Minimal värld med maximal sommarkänsla

Kolonilotten. Det ligger en värld från förr, mitt i centrala Örebro. Följ med oss till Älvtomtas kolonilotter.

Annons

Det finns en grind i det växtbeklädda staket som löper längs Karlslundsgatan i Örebro. Anna Nyman har nyckel och släpper in oss genom grinden. Där innanför möts vi av en annan värld. På båda sidor om den smala grusgången ligger pyttesmå hus, omgärdade av staket, gräsmattor och växtlighet. Det känns lite som att kliva rakt in i en bok av Elsa Beskow. Anna Nyman visar oss runt och så stannar vi utanför ett litet falurött hus med vita knutar på den väg som heter Blåklintsvägen. Vi möts av Anita Ross som äger den lilla stugan och fortsätter in på tomten, på en liten grusgång med gräs på båda sidor. På ena sidan av gången, solsidan, står en hammock och på den andra står en matgrupp i skuggan av ett knotigt äppelträd.

Till huset hör en liten veranda som har morgonsol. Den är inte större än att det precis ryms en solstol om den ställs längs med verandan. Vi går in i det lilla huset. Där finns plats för en gammaldags kökssoffa, några stolar och ett köksbord samt gasolspis och ett väggfast skåp.

Anita Ross visar oss runt i sin oas. Kolonilottsområdet Älvtomta bildades 1917 och det mesta talar för att Anitas stuga också är från den tiden. Hon köpte huset 2006 och rustade det då.

– Jag ville måla över de gamla medaljongtapeterna men jag insåg snart att det inte gick utan jag började riva ner dem. Under dem visade det sig att väggarna var byggda av brädstumpar som sedan täcks av skoreklam som tryckts på kraftig kartong, berättar hon.

Hon tar fram en tavla och visar en kartongbit med skoreklam som hon sparat.

I dag har Anita täckt väggarna med målad väv och det gamla plankgolvet syns nu när korkmattan har tagits bort. Vi går ut igen och Anita pekar och visar lite varstans på tomten där hon snickrat och planterat växter.

Vi tar oss till baksidan av huset och möts av en solig hörna som numera är en installation, gjord av Anitas väninna, Anna Nyman. Där kan Anita sitta och läsa och dricka en kopp kaffe i eftermiddagssolen. För inte så länge sedan var det husets skräpvrå.

– Jag behövde något att sätta händerna på och bestämde mig för att göra en installation. Den skulle inte vara dyr. Jag ville använda second hand och saker jag hittat eller fått. Andra tankar är att installationen ska kunna stå ute jämt, klara sol, vind och vatten. Dessutom ska Anita bara kunna ta bort allt enkelt om hon tröttnar, fortsätter Anna.

Vi går tillbaka till det lilla husets framsida och dricker kaffe i skuggan av äppelträdet. Det är idylliskt. Det enda som påminner om att det är år 2014 är trafikbruset som letar sig in från gatan. Men förutom det, kan man nästan vänta sig att Tant Grön ska komma gående på väg mot sitt grönsaksland med Petter och Lotta i släptåg.

Bakom tapeterna fann Anita Ross skoreklam som använts som isolering.
Lilleputtvärld. På samma ytan som en normalstor villa ryms en hel kolonilott med grönytor, uteplats, hus, odlingar och plats för en fika. Anita Ross och väninnan Anna Nyman njuter av sensommarvärmen.
Kolonilotterna lockar odlingslusten.
Installation. Skräphörnan är numera en solig uteplats och en installation av Anna Nyman.
Grönt är skönt. Anita Ross gillar grönt och det har Anna Nyman tagit fasta på i sin installation.
Prunkande. Grönskan liksom överväldigar oss besökare när vi hälsar på, på Blåklintsstigen på Älvtomtas kolonilottsområde.

Mer läsning

Annons