Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Njut av hösteni din trädgård

Katarina Kihlberg från trädgårdssajten Odla.nu ger varje vecka handfasta tips och kul inspiration för din trädgård och terrass.

Annons

Sensommaren har ersatts av tidig höst. Trädgårdskrönikan från Odla.nu avslutar idag sommarens säsong med tips och tankar kring hösten i din trädgård. Det viktigaste av allt under de kommande månaderna är att ta vara på stunderna av sol och värme. Men tänk på att även en molnig dag kan vara skön i trädgården. Döm inte dagen genom att blicka ut genom köksfönstret utan ge dig ut och plantera, rensa, planera eller bara fika på trappan och nyttja din trädgård så ofta och länge det bara går!

Glöm inte ogräset!

BRA ATT GÖRA NU! Det är lätt att slappna av nu och tycka att det ogräs som kommer kan få vara. Men nu är en perfekt tid att ta bort så mycket ogräs som möjligt och därmed hindra att det får en tidig start nästa säsong.

Dela dina kryddväxter. Vill du föröka och föryngra kryddorna kan du dela dem nu. Gräv upp hela plantan, dela med händerna, med en kniv eller med spade. I mitten av plantan finns tillväxtpunkten – se till så att varje ny del får med sig en bit av den. Lägg ny fin jord i det gamla hålet innan du planterar tillbaka.

Plantera vårblommande lökar! Försök känna den där spirande vårkänslan inom dig och investera i nästa års ljuva blomning nu. Krokus, pärlhyacinter, vintergäck, narcisser, allium, vårstjärnor med många flera – de är som en stor påse godis till trädgården. Köp dem så tidigt som möjligt när de dyker upp i butiken och plantera så snart du kan. Då håller lökarna bäst kvalitet. Plantera i väldränerad jord, ungefär tre gånger så djupt som löken är hög. Gödsla gärna i samband med plantering, exempelvis med benmjöl. Vattna ordentligt direkt efter planteringen och invänta sedan nästa vår!

Har du hösthallon är det viktigt att veta att de ger skörd på årsskotten. Därför behöver du inte spara några skott alls utan hela plantan klipps ner i höst när sista bäret är skördat. Nästa år kommer de nya skotten att ge bär.

Om du planterar träd, vilket är utmärkt att göra nu, är det bra att sätta upp gnagskydd. Detta är särskilt viktigt på fruktträd. Harar, kaniner och rådjur lockas av den unga, friska barken under vintern.

Städa lagom i din trädgård under hösten! Om du trivs med ordning och reda är det klart att du kan kratta och göra snyggt men lämna gärna en hel del löv till maskarna både på gräsmattan och i rabatterna. De drar ner löven under mark där de förmultnar och ger jorden det bästa tänkbara näringstillskottet. Är lagret av löv på gräsmattan tjockt och kompakt är det bra att köra över det med gräsklipparen.

Plantera, plantera, plantera! Det är inte på långa vägar för sent att plantera krukodlade växter. Den svala och fuktiga luften och fukten i marken gör etableringen för växterna lättare samtidigt som de har gott om tid att komma på plats innan vintern.

Njut av dina dahlior så länge de blommar men gräv upp dem innan frostnätterna kommer. Ta upp knölarna och förvara dem frostfritt. Skulle det bli enstaka kalla nätter när dahliorna fortfarande är i full blom kan du täcka dem tillfälligt med fiberduk.

Hälsningar från Odla.nu

Dahlior.

Mer läsning

Annons