Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ombyggnad med stil och känsla

Hur ska man hantera utbyggnader i ett enhetligt radhuskvarter?
I kvarteret Villingen i Sörby har de boende samarbetat med kommunen, arkitekt och antikvarie för att hitta en gemensam lösning.

Annons

Kvartetet Villingen är ett ganska typiskt 50-talsområde. När radhuslängorna byggdes såg alla i stort sett likadana ut. Allt eftersom åren gått har en del av lägenheterna fått utbyggnader och andra har målats om och detaljer har bytts ut. Det har gjort att det enhetliga 50-talsintrycket med tiden blivit mer personligt färgat med utbyggnader som alla talat sin tids formspråk och målats i sin tids färger.

För att se på det med en arkitekts ögon kan man konstatera att området spretat.

IngaLill och Claes Ström tänkte inte särskilt på det här när de köpte sin trea 2006. De köpte den med tanken att kunna bygga ut den för att få ett större vardagsrum. Utbyggnader fick man göra lite som man ville, trodde de.

IngaLill engagerade sig i bostadsrättsföreningens styrelse och fick genast en gammalt ärende på sitt bord. Det handlade om att byta färg på husen. Men när föreningen kontaktade kommunen fick de boende klart för sig att det inte var aktuellt med varken utbyggnader eller ommålning.

– Föreningen hade bygglov för 5 000 kvadratmeter på tomten och det var redan bebyggt. För att få bygga mer, krävdes en planändring. När vi förde frågan om ommålning på tal blev vi kontaktade av stadsantikvarie Eva Fransson. Hon hade ett annat förslag, berättar IngaLill Ström.

Eva Fransson ville låta

en arkitekt titta på kvarteret för att ta fram förslag som skulle göra det enkelt att bygga ut och få ett modernt boende, samtidigt som kvarteret behöll sin 50-karaktär. Uppdraget gick till arkitekt Andrew Stone.

Lösningen blev ritningar på tre olika utbyggnader som samtliga lägenheter nu har bygglov för. Det är bara att bestämma vilken av de tre man vill ha, anmäla till föreningen och kommunen och sätta spaden i marken.

Utbyggnaden är hårt mallad. Kort kan man säga att det handlar om att bygga ut vardagsrummet med tre meter eller 22 kvadratmeter, något mer för fyrorna. Utbyggnaden kan göras längs hela ytterväggen vid vardagsrummet/köket eller delas upp så att en del blir ett mindre vardagsrum och vinterträdgård eller uteplats under tak. Andrew Stone har tittat på detaljerna från 50-talet och listat det som måste finnas kvar.

– Utbyggnaden ska göras i slammat tegel och med liggande panel. Panelen ska geras (sågas snett) i hörnen och målas i en speciell beige färg, berättar Claes Ström.

Numera finns alltså ritningar, en speciell färgskala att hålla sig till och speciella material att använda.

Vad tycker föreningens medlemmar om det här?

– Alla var jättenöjda när arkitekten och antikvarien presenterade sitt förslag, berättar IngaLill Ström.

Joakim Jungander bor också han i kvarteret och han påpekar att det blir lättare för barnfamiljer att bo kvar i fyrorna, nu när vardagsrummen och matplatsen kan bli större. Man kan bygga ut i stället för att flytta och rycka barnen från skola och kompisar.

Nu behöver ingen tveka om att få bygglov eller inte. Dessutom finns både ritningar och instruktioner hur utbyggnadens ska göras. Det handlar bland annat om avbärarbalkar eftersom man tar bort nederdelen av en yttervägg.

IngaLill och Claes Ström

blev först ut att bygga ut sin lägenhet enligt de nya reglerna. De valde att göra en matsalsutbyggnad och en vinterträdgård.

Vinterträdgården är vinterbonad med glastak men saknar golvvärme. Den kan öppnas helt ut mot trädgården en varm sommardag. Utbyggnaden är precis färdig och Claes och IngaLill är väldigt nöjda. Totalt har den kostat drygt en halv miljon kronor. Det går att bygga billigare men paret påpekar att med de material arkitekten valt för att skapa 50-talskänslan behövs inte en massa renoveringsarbeten.

Det här är drömmen, tycker IngaLill och Claes som dessutom nyligen renoverade köket. I dag har de boende fått en annan känsla för husen. Det lite slitna och omoderna formspråket från 50-talet har blivit ett nygammalt kvarter med många kvaliteter, värda att bevara och sträva efter.

I radhusområdet på Esbjörnsgatan renoverade IngaLill och Claes Ström huset.

Mer läsning

Annons