Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Optimera hemmet med enkla knep

Kläder på golvet, högar med post och tidningar, sladdhärvor och dammråttor – vad hände med hemmet som skulle vara vår fristad? Arga snickaren Anders Öfvergård ger sina bästa tips för ett harmoniskt och fungerande hem.

Annons
I hallen hemma hos Anders Öfvergård har alla familjemedlemmar en egen skoplats. Hallen är stor och rymlig och har golvvärme perfekt för blöta ytterkläder att torka direkt på golvet, tycker Anders.

Hemmet är den plats där du ska kunna koppla av och känna dig fri. Ett hem i kaos gör ingen lycklig. När hallen välkomnar med en sandig klädhög, köksbordet svämmar över av olästa tidningar och gamla matlådor – då är det inte kul att komma hem. Vad är det som har hänt?

– Vi människor blir gladare och mår bättre när vi tar tag i saker, och när vi har det ordnat omkring oss, säger Anders Öfvergård, känd som ”Arga snickaren” i tv och aktuell med boken ”Bygga fixa bo”.

Med några enkla knep blir ditt hem mer harmoniskt och välfungerande, utan att du för den skull behöver vända upp och ned på allt. Funktion och förvaring är ledorden. Anders Öfvergård delar med sig av sina bästa tips – rum för rum.

Vardagsrummet

Vad gör du i rummet där vi skulle umgås, spela spel, läsa och prata? Tittar på tv, är en inte alltför långsökt gissning.

– En stor platt eltavla tar all plats och uppmärksamhet i rummet. Vi kunde lika gärna ha slängt ut några saccosäckar på golvet därinne i stället för den där fina inredningen, som ändå ingen lägger märke till, säger Anders Öfvergård.

Tips:

Köket

Köket är navet i hushållet – och blir därför lätt uppsamlingsplats för barnens pyssel och läxböcker och allehanda post-, tidnings- och pappershögar. Lösningen är var sak på sin plats. Dessutom går det ofta att göra köket mycket mer praktiskt.

– Den vanligaste missen är att man helt enkelt gör köket för långt, så att man får springa mer än laga mat. Att placera spisen intill kylen eller ett högskåp är inte heller så smart, kastrullernas handtag måste kunna sticka ut, säger Anders Öfvergård.

Tips:

Hallen

Vad möter dig när du öppnar ytterdörren? En lerig skohög på dörrmattan, kläder som står rakt ut för att krokarna är överfulla?

– Jag hatar att komma in i en för trång hall, det är ju det första och sista man ser av huset, säger Anders Öfvergård.

Tips:

Sovrummet

Sovrummet blir ofta rummet där vi placerar överblivna möbler och ovikt tvätt, trots att det ska vara en plats för ro och vila. Dags att rensa! Här inne behövs inte mycket.

– Sängen och förvaringen är det viktigaste i sovrummet. Jag tycker inte att nattduksbordet ska vara för stort, då samlas det bara en massa skit där. En bok och en väckarklocka är väl det enda man behöver, säger Anders Öfvergård.

Tips:

Barnrummet

Varför ligger alla barnens saker på golvet? Varför plockar de inte undan efter sig? För att de inte kan, menar Anders Öfvergård.

–  En femåring kan helt enkelt inte nå de översta hyllorna i en bokhylla. Vi skruvar fast bokhyllan minutiöst för att barnen inte ska få den över sig, men varför klättrar de i den? För att de inte når sina grejer. Och när de ska städa proppar de in allt i de två understa hyllorna, säger han.

Tips:

ANNA BRATT/TT

Möblera vardagsrummet för umgänge och sätt gärna tv:n i ett annat rum. Ställ möblerna nära varandra, det inbjuder till samtal, tipsar Anders Öfvergård.
Hemmet blir snabbt rörigt och stökigt om man inte ser upp.
Barnen kan visst städa sitt rum om de vet var sakerna ska ligga. Möblera i deras höjd, tipsar Anders Öfvergård.
Sätt lådor i köket i stället för köksskåp Anders Öfvergårds bästa knep för att göra köket mer praktiskt utan att bygga om allt.
Köket är i dag vårt viktigaste rum för umgänge här är lösningen en bardisk med praktiska lådor på kökssidan. Den vanligaste missen folk gör när de bygger om sitt kök är att de bygger det för långt de springer mer än de lagar mat, menar han.
Anders Öfvergård i verkstan.

Mer läsning

Annons