Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Originalstoppning ären del av vårt kulturarv"

Kristina Klintenäs är verksam inom ett 400 år gammalt hantverksyrke. Hon är specialist på historiska möbelstoppningar. Familjen Helldéns soffa kunde inte ha blivit bättre omhändertagen.

Annons

Kristina har inte bara klätt om sitsen. Hon har gått igenom den gamla stoppningen och dokumenterat allt in till minsta hundkäxstrå. Dokumentationen av vad hon funnit i soffan har Kristina ”gömt” inuti sitsen till kommande generationer.

Numera stoppas de flesta möbler med olika skummaterial. Men något skum fann förstås inte Kristina och hennes lärling Anna Englöf då de plockade bort yttertyget från Helldins soffa. Däremot åtskilliga lager av en väl bevarad 200-årig originalstoppning.

– Det är alltid lika roligt när originalstoppningen fanns kvar. Då vi finner en sådan jobbar vi utifrån andra tekniker än i vanliga fall. Allt för att bevara originalstoppningen så orörd som möjligt, säger Kristina.

Del av historien

Kristina Klintenäs menar att en gammal stoppning är en del av möbelns historia och en del av vårt kulturarv.

Originalstoppningen i det här fallet bestod av halm, vilket var vanligt för den tiden, och tagel. Så här var soffans sits uppbyggd:

1. Allra underst sitter tätt med träribbor.

2. Sedan kom en grundväv som troligen är av linne.

3. Därefter ett lager halm som utgör själva grundstoppningen. Det var här som hundkäxstrået låg.

4. Ytterligare en linneväv höll halmen på plats.

5. Ovanpå väven låg ett nyare och ett äldre lager tagel.

6. Ett rödrutigt tyg låg ovanpå taglet. Det är troligen ett originaltyg och kommer att få ligga kvar.

Så långt originalstoppningen.

7. Över det rutiga tyget har Kristina spänt en ny linneväv. I framkant har den sytts ihop med ännu en linneväv.

8. I mellanrummet mellan dessa två vävar har nytt tagel lagts till. Det här tillvägagångssättet är inte det vanliga, men har gjorts för att man vid ett senare tillfälle ska kunna särskilja den ”nya stoppningen” från den gamla.

9. En tunn överstoppning av tagel lades på den nya linneväven för att jämna ut gamla sittgropar.

10. Över detta spändes ett bomullstyg.

11. Över bomullstyget lades bomullsvadd för att taglet inte ska sticka genom klädseltyget.

12. Slutligen kläddes soffan med ett bredrandigt tyg från Romo. Ett tyg som passar till en soffa från 1810-talet.

– Det låg troligen ett sidentyg på soffan då den var ny. Men tyget Eddy och Eva valt är ett modernt tyg som jag tycker fungerar fint till soffan, säger Kristina.

Den klädsel som soffan nu fått är troligen den tredje i soffans historia. Det har tapetserarna kunnat utläsa av antalet spikhål.

Verktygen nya

Apropå spikhål så har viss utveckling även skett vad gäller tapetserarens verktyg på senare år. Kristina använder numera mest sin klammerpistol för att sätta fast tyger därför att det är mest skonsamt mot träet. Men även nubb och magnethammare kommer fram ibland.

Kristina Klintenäs har en sexårig utbildning bakom sig, bland annat tre år på Carl Malmstenskolan. Och lärlingen Anna Englöf har läst kulturvård i tre år på Högskolan på Gotland innan hon började som lärling hos Kristina.

Båda två brinner för bevarandet av gamla möbler och i tapetserarverkstaden, som ligger på öster i Örebro sedan förra sommaren, väntar ett antal soffor och fåtöljer på sina nya ”kläder”.

Vilka möbler är värda att kläs om?– Egentligen alla möbler som man tycker mycket om. Ända fram till 1950-talet gjordes möbler på ett gammalt, hantverksmässigt sätt. Därför har gamla möbler oftast har bättre stommar och bättre stoppning. På 1960-talet började man fylla möblerna med skumplast och latex och många olika slags plastmaterial. Och i dag finn stommar som till och med är gjorda av frigolit!

Vad kostar det ungefär att klä om en fåtölj? – Det kostar 4000–5000 kronor plus tyget. Många kanske tycker att det är dyrt, men om man har en i grunden bra möbel kan det vara värt att kosta på det.

Mer läsning

Annons