Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ovanligt hus med oväntade upptäckter

När Jonny Danielsson växte upp i huset bredvid Tyrolervillan, var den vit med bruna detaljer. Aldrig hade han en tanke på att han en gång skulle komma att bo där själv.

Annons

Men när den var till salu år 2007 gick han tillsammans med Kicki på den offentliga visningen.

– Vi blev sugna direkt på huset, säger de.

Det var inte så många intressenter, husen i Laxå kostade då mellan 500000 och 600000 kronor, men den speciella och rymliga Tyrolervillan hade ett utgångspris på 1,6 miljoner.

– Fast så mycket gav vi inte till slut, medger Jonny.

När paret Danielsson köpte huset var det ommålat i de färger som finns på originalritningen från 1859. Den är gjord av Peter Georg Sundius som levde år 1823 till 1900. Med tanke på hur ritningen ser ut var han inte bara arkitekt utan även konstnär. På ritningen är det tydligt hur detaljer som balkongräcke och utvändiga konsoler skulle se ut. Men det verkar inte finnas några konstruktionsritningar. Där litade man tydligen på att duktiga hantverkare kunde sin sak och byggde så att resultatet blev som det var tänkt.

Från början hade huset separata ingångar till varje våning, men på en ritning från 1958 finns trappor inomhus med.

Nu är Tyrolervillan Q-märkt vilket innebär begränsningar för hur den får restaureras. Bland annat måste linoljefärger användas, balkonger och detaljer bevaras och inget tryckimpregnerat får förekomma.

–Det gör att många jobb tar längre tid och blir dyrare, och därför kan man ansöka om bidrag för vissa merkonstnader från statsantikvarieämbetet, förklarar Jonny.

–När vi jobbar med bevarandet känns det att man gör någonting bra för huset, och man hoppas det ska bidra till att det kan stå 150 år till, säger Kicki.

Båda är historiskt intresserade och har därför bjudit in folk som bott i huset eller haft med det att göra på annat sätt. Kicki har antecknat vad de berättat och kanske, kanske kommer hon att göra en skrift om husets historia.

De har förstått att upp till fem familjer har bott i huset samtidigt, de flesta i bara ett rum och med en mindre köksdel. All uppvärmning skedde då genom dessa köksspisar och kakelugnar Under första hälften av 1900-talet hade såväl läkaren som distriktssköterskan mottagning på mellanvåningen, då med egen entré via balkongen.

Nu bor bara Kicki och Jonny i den stora villan, men översta vånngen är inredd så att deras barn med familjer får bra plats när de kommer hem. Trappgrindarna skvallrar om att de ganska ofta är där.

Ett rum är inrett som kontor eftersom Kicki skött sitt arbete på distans i flera år.

Köket är nu inrymt i det som på ritningen benämndes som slöjdstuga och i före dettta smedjan kommer det att bli matsal. Men det blir inte klart ritkigt än eftersom de först vill lösa mysteriet med valvet och göra något användbart av det. Se artikeln på nästa uppslag.

Kicki och Jonny har haft varsin familj tidigare och båda har bott i villa. Därmed hade de möbler från varsitt håll med sig. För att kunna behålla sina favoriter men samtidigt få dem att matcha målade de flera av möblerna i samma färg, oavsett hur de sett ut tidigare. Ett lyckat initiativ som gav snabbt reslutat.

Ett annat dielmma var förvaring, det har de löst bland annat genom att slå bort några mindre skåp på övervåningen och bygga ihop dem till en walk in closet.

Utomhus är det mer noga med hur allt ska bevaras, men ett garage har de fått bygglov till ändå och en friggebod i form av ett lusthus har godkänts. Nu längtar de efter vårsolen och middagarna i lusthuset intill åkanten.

Text: Kerstin Schönström

019-15 52 50

[email protected]

Foto: PEr KNUTSSON

019-155388

[email protected]

I källaren finns flera rum med valv, ett av dem har inretts till vinkällare.
Tyrolervillan i Laxå byggdes 1860, en mycket
Nytt och gammalt blandas i det rymliga huset. Rutorna i trappräcket återkommer i fönstren.
Där köket är har det från början varit en slöjdstuga.
Vackra detaljer finns överallt på exteriören, och dessa måste bevaras i och med att huset är Q-märkt.
Kicki målar gärna möbler och prylar. Här har hon helt förvandlat en billig plastspelgel genom att pensla över den med samma lasyr som på panelen.
Vid detta skrivbord har författaren Irja Browallius skapat sina texter om öden i den närkingska bondemiljön.
I detta rum har det under en tid varit läkarmottagning.
Kicki och Jonny Danielsson jobbar hela tiden för att bevara den gamla Tyrolervillan för framtiden.
De vackra ritningarna på Tyrolervillan från 1859 är ännu välbevarade.
De smårutiga fönstren är fantastiskt vackra, men jättejobbiga att putsa. I varje enhet är det 102 små, och mycket tunna, rutor.
Kicki och Jonny Danielsson trivs med både huset och miljön omkring.
Badrummet är modernt, och med mörkblå accenter.
När det är middagsbjudning börjar ofta gemenskapen med en stund nere i vinkällaren.
Gammalt hus i Laxå byggt 1860.till bostad.

Mer läsning

Annons