Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Passion för porslin

”Berså”, ”Groblad” och ”Blå eld” känner den designintresserade igen. Men den svenska porslinsskatten är mycket större än så. Fabriker som Gustavsberg, Rörstrand och Gefle har försett våra hushåll med mängder av klassiker genom åren, till samlarnas stora förtjusning.

Annons
Porslinsentusiasten Karin Benjainsson mixar och matchar sitt porslin. Överst och nederst i kopptraven längst bak i bild,

Allt började med en tallrik. När Karin Benjaminsson gick på loppis med sin mamma hittade hon modellen ”Drapé” från Rörstrand – och i jakten på fler tallrikar fick Karin upp ögonen för porslin. Hon hittade nya mönster och modeller hon gillade, och började köpa på sig udda delar.

– Men efter ett tag blev det för mycket, högarna välte i skåpen. Jag var tvungen att sortera och satsa på samma modell på tallrikarna så att de gick att trava, säger Karin Benjaminsson.

Hon samlar också efter färg – gult och svart var länge favoriter.

Karin är inte ute efter en specifik servis utan blandar gärna designklassiker, och parar ihop dem på olika sätt när hon dukar. De olika serviserna går bra att kombinera eftersom många formgivare under 1950- och 1960-talen inspirerades av varandra och använde samma färger och glasyrer. Eftersom Karin är förtrogen med modellerna känner hon också igen omärkta koppar.

– Ibland matchar jag färger, ibland mönster. Hittar jag löv i en dekor letar jag rätt på fler tallrikar med löv. Men ofta blir det en överraskning när jag dukar – eftersom jag är ganska kort ser jag helt enkelt inte vad jag plockar ut ur skåpen, säger hon.

Karin Benjaminsson är delägare i vintagebutiken Retro och Designateljén, och har ofta den i åtanke när hon går på loppisrunda. Det som inte får plats eller passar hemma säljer hon i butiken.

– Grejen för mig är själva jakten, att gå och längta efter något som är ovanligt eller svårt att få tag på, leta och leta och till slut hitta det.

Karin har inga regler för hur mycket hon kan lägga ut för en kopp eller ett fat.

– Jag betalar inga överpriser, men jag vet ju vad sakerna är värda. Då kan jag spendera en summa som andra kanske tycker är för stor. Min enda regel är att inte köpa sådant som är naggat eller har repor, säger hon.

Att plocka med porslinet och fota arrangemang till sitt Instagramkonto @kaksmulankarin har blivit ett stort intresse, och Karin jämför själva köpen med kickarna som träning ger.

–  Jag får samma endorfinpåslag av att köpa en fin kopp som av att springa en runda.

Vårens och sommarens projekt är att hitta fler delar till servisen ”Pynta” av Stig Lindberg.

–  Den är ganska ovanlig och väldigt fin, alla delarna ser olika ut i dekoren. De är väldigt dyra, men jag tror att folk kan ha slängt den för att de inte förstått vad det är utan trott att det bara var en udda pryl.

Karin Benjaminsson går på en loppis med öppet sinne, och jobbar efter de inre bilderna hon får av ett föremål. Ibland ser hon en liten skål och tänker direkt på karameller. Eller hallon eller sparris.

– Som den här lilla vasen, säger hon och visar en liten blekgrön Bavaria-vas.

– Jag var på en loppis i tre våningar, och kom ut med just den här – för att jag fick en bild i huvudet av den med tre små kvistar av murgröna i.

ANNA BRATT / TT

Karin Benjaminsson mixar och matchar sitt porslin - ibland efter något gemensamt grunddrag som en färg eller en form vad som kommer ur skåpen.
Karin Benjaminsson får ofta en bild i huvudet när hon är på loppis - att ett visst fat till exempel passar med sparris eller lime.
Uppifrån:
Porslinsentusiasten Karin Benjaminsson har dukat upp på köksbordet. Det som inte får plats i det egna köket säljer hon i sin butik Retro och Designateljén. Vaniljhjärtat ligger på fatet
Överst och nederst i kopptraven står
Typiskt för porslinet från Gefle porslinsfabrik är den lite ovanliga formen på faten.

Karin Benjaminsson

Ålder: 41 år.

Gör: Driver tillsammans med två kollegor butiken Retro och Designateljén

i Sundbyberg och arbetar som lärare på Aspuddens skola.

Intresse: ”Porslin. Vackra saker från förr som fångar mig på något sätt.”

Favoritdesigner: ”Helmer Ringström som jobbade som konstnärlig ledare på Gefle porslinsfabrik och självklart Stig Lindberg som gjort mycket fint.”

Favoritpjäs i samlingen: ”Det skiftar, men just nu dekoren ’Galejan’ från Gustavsberg och mina två ’Pyntadelar’ av Stig Lindberg.”

Mer läsning

Annons