Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prylar, prylar ...

Emma-Clara Hedkvist har en inredningsblogg som heter ”vacker i brunt”. Alltså tror jag att hon ska omge sig med brunt hemma. Men där har jag fel.

Annons
Emma-Clara Hedkvist gillar starka färger och mönster. Kuddarna på kökssoffan är delvis köpta och delvis sydda av henne själv.

Hon bor i en stor villa från 30-talet tillsammans med sambon och tre barn. Här i huset har hon fått fritt spelrum för sitt stora inredningsintresse. Hon tar med oss på en husesyn.

Alla rum (utom två) är målade i vitt. En hel del av möblerna är också vita. Emma-Clara har gått över möblerna med matt vit färg och slipat ned den här och var för att få ett slitet intryck. Här och där lyser gardinerna med sin frånvaro. Ändå är det inte det minsta kalt i huset. Emma-Clara älskar nämligen prylar.

–  Förut, när jag bodde i lägenhet, var det inte så lätt att få utlopp för alla inredningsideer jag har, men här är det skillnad, har finns plats, säger hon.

När hon och familjen köpte huset för några år sedan kunde de ta ett helheltsgrepp. Alla rum (utom sovrummet och syrummet) målades vita för att låta alla prylar och detaljer synas.

Överallt har Emma-Clara samlat grupper av prylar, nya såväl som gamla, till blickfång. I köket finns en hylla med kaffekoppar, i vardagsrummet står en samling dockskåpssoffor. På en vägg hänger en samling speglar, på en annan hylla samsas ett stort antal portmonnäer. Bara för att ta några exempel.

Det mesta har hon hittat på olika loppisar, annat har hon hittat på sajter som Tradera och Blocket.

– Loppisar och gamla prylar är min hobby, säger hon.

Det var på nätet hon hittade sonen Isaks innebarnvagn, en bullig historia i masonit från 40-talet med härligt gung. Numera tjänar den som utroptecken och tidningssamlare i vardagsrummet.

Annars är det tyger och saker från det färgstarka 70-talet som Emma-Clara gillar mest. Men det måste inte vara dyra prylar. Hon tittar inte efter märken utan köper det hon själv gillar, förklarar hon och tillägger:

– Fast det är klart att jag har koll på att exempelvis svenskt porslin är värdefullt. Om jag köper en Rörstrandstallrik för 40 kronor som är värd 150 tycker jag att jag gjort ett fynd.

I köket finns också ett minikök för Isak att leka med. Där finns en gammal lekspis och en diskbänk som Emma-Clara gjort av ett gammalt bord samt massor av prylar att leka med. Bland annat finns kakor och tårtor i tyg som hon sytt.

Emma-Clara gillar nämligen inte bara att köpa och sälja gamla prylar. Hon tycker också om att pyssla och tillverka egna saker. På övervåningen i villan har hon ett helt rum med plats för symaskin, tyger, band och annat som hon använder i inredningen.

– Min dröm är att någon gång öppna min eget butik och sälja saker jag gjort eller återanvända saker, säger hon.

Hennes hem är verkligen roligt att titta runt i. Överallt finns saker att vila ögonen på.

– Min ambition är att gäster hela tiden ska hitta något nytt. Därför gör jag också om ganska ofta hemma, säger hon.

Och där finns förklaringen till att bloggen heter vacker i brunt, trots att det inte finns så där jättemycket brunt hemma hos henne. Hon har tröttnat lite på brunt. Just nu verkar turkos vara favoritfärgen vid sidan av vitt. Det ena av de två rummen som inte har vita väggar är sovrummet och det har just turkos väggar. Det andra är syrummet och det är rosa.

Att gå runt hos henne ger inspration. Har hon då några tips till andra som vill ha det som hon?

– Det första är att du måste stå ut med lite damm. Du kan inte gå runt och damma hela tiden. Ett annat tips är att ställa en viss typ av saker i en grupp i stället för utspritt. I grupp blir de spännande. Ett annat viktigt tips är att ha mycket förvaringsutrymmen. Jag har massor av byråer och stora korgar. Då kan man snabbt få undan stök om man får gäster.

Man kan samla på det mesta. Varför inte mandelkvarnar eller kaffekoppar.
Får det vara en kaka? Lille Isak har ett helt minikök med bland annat tygkakor att leka med. Kakorna har mamma Emma-Clara sytt.
Barnvagnen är från 40-talet och är numera tidningssamlare i vardagsrummet.
Emma-Clara Hedkvist gillar återbruk. De här tygerna från 70-talet har hon köpt på loppis.
Är portmonnän för stor eller för liten? Emma-Clara har många att välja mellan.
Det finns många roliga idéer att stjäla av Emma-Clara. En bunt gamla grytlappar blir en tårta, ett gammalt rivjärn blir en ljuslykta med hjälp av ett värmeljus och en bricka.
Emma-Clara gillar det stora runda fönstret i trappen. Det ger ljus och möjlighet till installationer.
Emma-Claras dröm är att kunna leva på sin hobby. Hon tycker om att sy och att återanvända saker och tyger.
Tvåårige Isak har sitt eget lekrum. Där finns massor av förvaring för att det ska gå lätt att hålla ordning.

Mer läsning

Annons