Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rött hus med vita knutar- men bara trettio år

När Ulf och Gunborg Johansson i Vretstorp byggde sitt hus, gjorde de det genomtänkt.
I dag finns det egentligen bara två saker de skulle vilja förbättra.

Annons
Den stora murstocken är något av husets hjärta.

Ulf och Gunborg Johansson bor i ett rött hus med vita knutar utanför Vretstorp. Vid en första blick verkar huset ha stått där i minst hundra år. Det känns som äldre tiders gårdsbebyggelse med ett litet hus på var sida om huset.Så var också tanken när huset byggdes, att det skulle smälta in i den lantliga miljön med äldre hus längs en landsväg. Fast vid en närmare titt visar det sig att det ena lilla huset som flankerar boningshuset är ett garage och det andra en carport.

Gunborg och Ulf möter på farstutrappen och vi går in. Till vänster ligger köket som domineras av en stor murstock med både öppen spis och vedspis. Vedspisen används ofta liksom ugnen som hör till. Känslan av gammaldags bondkök är påtaglig.

På baksidan av den stora murstocken finns en braskamin som vetter mot vardagsrummet. Den här delen av huset verkar inte vara några som helst problem att hålla varm, ens under de kallaste vinterdagarna.

– Jag var på en äldre gård i närheten och mätte upp murstocken som fanns där. Sedan fick en murare, mura upp en likadan här i huset, berättar Ulf.

Väggarna är klädda med vävtapet så det är lätt att måla om. Det krävs inget slipande av gamla tapeter och omtapetsering. Numera har väggarna en svagt gul ton. Från början var de helt vita men paret tröttnade på det. Köket, liksom hela huset, är 30 år gammalt men ser lika fräscht ut i dag. Förklaringen är att de lämnat in luckorna på ommålning. På baksidan av huset finns en stor inglasad altan där paret tillbringar mycket tid.

Gunborg är intresserad av den kinesiska inredningsfilosofin feng-shui och det återspeglas i hemmet.

– Feng-shui innebär bland annat att man ska slänga ut sådant man inte gillar för att skapa harmoni i hemmet. Det har fått mig att rensa ut en hel del, säger hon.

Det är Ulf som ritat huset. Det är sedan byggt i sektioner och fraktat i delar till Vretstorp från en husbyggare i Götene.

I dag kan Ulf och Gunborg konstatera att huset fortfarande känns modernt och funktionellt, trots 30 år på nacken. Men det är två saker de skulle vilja förbättra.

– När vi byggde hade alla hus direktverkande elelement. Elen kostade nästan ingenting. I dag skulle jag valt en annan lösning, säger Ulf.

I dag skulle de också byggt huset med ett förhöjt liv, alltså högre med små halvrunda gluggar upptill, för att få en ordentlig vindsvåning.

– Det kan jag tycka är synd att vi inte har, fortsätter Ulf som annars trivs lika bra i dag som när huset var nybyggt 1982.

Exteriört skulle huset kunna tas för ett mycket gammalt hus men det byggdes 1982.
Vedspisen fungerar som värmekälla, spis och ugn – om de vill.
Ett stilleben med samlade saker.
Ulf är fyra år på tavlan. Ett minne från hans föräldrahem.
Gunborg och Ulf Johanssons hem är enhetligt inrett för att skapa lugn och harmoni.
På toa tronar denne man, från början en reklambild för cigarrer och ett minne av en släkting som arbetade på en cigarrfirma i Stockholm, berättar Ulf.

Mer läsning

Annons