Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rundtur i ett imponerande hus

Det började med jakten på en soffa med hög rygg. Och slutade med en hel antikhandel och en lägenhet som tar besökaren in i Fanny och Alexanders värld. Välkommen med hem till paret Wesström i Kopparberg.

Annons
Mitt i en gatukorsning i centrala Kopparberg ligger paret Wesströms hem och arbetsplats, det forna bank- och posthuset som fyller 100 år i år.

Under större delen av sitt liv har Maivor Wesström arbetat på olika fabriker, bland annat på Oscariafabriken i Kopparberg.

– Jag levde helt omedveten om det spännande med gamla grejer, säger Maivor när vi småpratar med henne i lokalen som förr var bank och post men som numera är antikhandel.

Utifrån är huset imponerande. Stort och mäktigt reser det sig i en gatkorsning i centrala Kopparberg. Kyrkan ligger inte långt bort och tvärs över gatan ligger Laxbrogården.

Husets fasad pryds av Kungliga postverkets symbol, ett gyllene posthorn. Men inuti märks inte mycket av den forna historien; dock finns bankvalvet kvar där Örebro enskilda bank förvarade sina pengareserver. I dag ett förråd.

– Vi köpte huset för 13 år sedan. Då hade det stått tomt i tre år, berättar Maivor.

Det jättelika huset passade paret Wesström precis. Innan bodde de på ett ställe, Lennart hade sitt tryckeri på ett ställe, Maivor drev antikaffär på ett ställe och möbellagret fanns på ytterligare ett ställe. Nu har de hela sin verksamhet i ett och samma hus och fick dessutom en spännande bostad på köpet.

– Övervåningen såg för bedrövlig ut då vi köpte huset. Den var i behov av totalrenovering, förklarar Maivor.

Det var också vad den fick. Första rum som gjordes i ordning var det så kallade 40-talsrummet. Ett rum som Maivor och Lennart inrett precis som det såg ut i deras rum då de var barn. Möblerna är av björk och här finns många igenkännings-prylar. Därefter följde renovering av sovrum, vardagsrum och sedan köket.

– Köket är mest förändrat av alla rum. Vi fick riva ut allt och dessutom ta ner en vägg. Tidigare fanns här tre dörrar. Nu har vi en.

Det fanns för övrigt ett oerhört stort antal dörrar i postmästarens gamla lägenhet. Hela nio dörrar har Maivor och Lennart tagit bort.

En annan stor förändring är värmesystemet. Tidigare hade man fjärrvärme. Nu har man bergvärme.

– En avsevärd prisskillnad då man har ett hus på sammanlagt 300 kvadrat att värma upp, konstaterar Maivor.

– Och miljövänligt är det också!

Lägenheten har Maivor möblerat med nästan bara gamla möbler och saker. Det är en blandning av jugend, Maivors favoritstil, och nyare möbelstilar.

– Jag tycker om gamla grejer. Nya saker kan vara fint hos andra, men mig säger de ingenting. Gamla grejer har liksom en själ.

Gammalt antikt, som är namnet på paret Wesströms affär, köper upp hela dödsbon och säljer sedan sakerna vidare efter rengörning och lagning. Här och var i lägenheten finns prylar som egentligen skulle gått till försäljning men som Maivor inte kunnat skiljas ifrån.

– Det är svårt att inte plocka upp saker hit. Men vi har bestämt att om vi ska föra in något nytt i vårt hem så ska vi göra oss av med något som redan står där, liksom byta. Fastän det är inte alltid jag klarar det så jag har en liten låda under sängen där jag smyger undan saker jag inte vill skiljas från ...

– Å andra sidan har Lennart det med ...

Även om Maivor har många fina antikviteter i sitt hem så talar hon precis lika varmt om exempelvis en gammal bärplockare som något lödit ihop själv eller ett gammalt metspö som någon snidat själv.

– Det är tur att det funnits sparsamma människor så att det finns något kvar av det gamla, konstaterar Maivor.

I maj är det 22 år sedan hon började sälja antikviteter i liten skala på 17 kvadrat. Jakten på soffan ledde nämligen till att hon fick upp ögonen för gamla ting och började åka runt på auktioner och handla. Till sist hade hon handlat på sig så mycket att hon behövde sälja av lite. Så började hennes affär.

Vintertid är det relativt lugnt i affären men häromveckan kom en hel busslast med ryssar på besök. Och sommartid hittar många – både svenska och utländska turister – till det gamla posthuset i Kopparberg.

– Människor som är intresesrade av gamla saker hittar oss. Hur vet jag inte riktigt, men vi har både amerikaner, norrmän, holländare, tyskar och danskar som kunder.

Numera är Maivor Wesström pensionär men hon har inga planer på att sluta med sin affär. Jag håller på så länge jag tycker att det är roligt och får vara frisk.

– Det är så spännande med gamla saker och det finns så mycket nytt att lära sig, säger den entusiastiska antikhandlaren i Kopparberg.

Pampig entré. Det var örebroarkitekten Wilhelm Renhult som ritade huset med en entré värd ett italienskt palats.
40-talsrum. Detta rum var bland det första som paret Wesström gjorde i ordning då de köpt gamla posthuset.
Den lilla docksängen har Lennart Wesströms morfar gjort och dockan hade Lennarts mamma.
Att kliva in i paret Wesströms bostad är som att komma in i Fanny och Alexanders filmvärld. Maivor har inredd övre hallen i jugendstil, en stil hon älskar.
Maivor började i antikbranschen vid mogen ålder och är nu pensionär men har inga planer på att sluta jobba i affären som ligger på bottenvåningen i huset där hon bor.
Denna lilla järnspis, och även den lilla grytan, var demonstrationsföremål som försäljare förr i tiden hade med sig då de åkte runt och sålde järnspisar och grytor. Nu står de i Wesströms kök.
Mjölkkannan som har ett utseende framifrån ...
... och ett helt annat bakifrån finns numera i Maivors speciella prylhylla.
Frågespel är minnsann ingen ny uppfinning. Visserligen köpte Maivor spelet mest för den vackra askens skull...
... men den som vill kan köra en antik version av Trivial Pursuit med hjälp av detta spel.
Gissa vad detta är? Jo, ett instrument för åderlåtning. Befinner sig numera i antikhandlarens vardagsrum.
På prylhyllan i vardagsrummet befinner sig också denna roliga nötknäppare...
... och denna fantastiska, mekaniska räknemaskin, föregångare till miniräknaren.
Maivor har gamla fina yllegardiner med jugendmönster i salens matfönster.
Kron-brännvin i enlitersflaska säljs inte längre - men Maivor fick med en flaska i ett dödsbo. En gammal hemmagjord bärplockare är också en klenod.
Köket är helt nybyggt - men i gammal stil. Bakom en dörr som satts igen har paret Wesström gömt en resväska med vardagssaker från det år då senaste renoveringen ägde rum.

Maivor och Lennart Wesström

Namn: Maivor och Lennart Wesström

Ålder: 65 respektive 63 år

Bor: I gamla bank- och posthuset i Kopparberg som fyller 100 år i år.

Gör: Driver tryckeri samt antikhandel.

Bostadsyta: 140 kvadrat.

Annons