Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så långt från den vita trenden man kan komma

Den vita trenden är inget för Hans och Ulla-Britt Clomén. De har tagit fasta på gamla tiders formspråk och hämtat inspiration i Karin och Carl Larssons konstnärshem Sundborn.

Annons
Sekelskiftesstämning.

Det ser ut som en gammal gård med olika hus för olika ändamål. Formspråket talar om tradition och historia. Men sanningen är att för 44 år sedan fanns inget av detta. Då var tomten en upphöjning i kanten av ett gärde, mot en skogsdunge.

I mitten finns huvudbyggnaden med två vinklar. Intill står ett mindre hus i ett plan och ett större i två plan. Husen är bruna med gröna knutar och gröna tak. Här bor Hans och Ulla-Britt Clomén. Det är mer eller mindre en slump, säger de.

– Vi är båda örebroare från början. Jag är bagare och vi köpte Bergmans konditori i Nora när jag var 23 år och Ulla-Britt 19. Ulla-Britt skötte försäljningen, berättar Hans.

I västra Öskevik fanns bondefamiljen som de köpte ägg till bakverken av. Hans och Ulla-Britt tyckte det var fint i Västra Öskevik och undrade om det fanns någon sommarstugetomt till salu.

– Då fick vi köpa den här marken för fem tusen kronor. Det var 1968, fortsätter Hans.

Hans och Ulla-Britt var unga och hade inte mycket pengar att lägga på ett sommarstugebygge. Lösningen blev en liten sommarstuga i Adolfsberg i Örebro som skulle rivas för att lämna plats för Adolfsbergskyrkan.

– Stugan sågades i två delar och fraktades hit och bara dumpades på tomten. Vi fick den gratis, fortsätter Hans.

Tack vare mycket arbete fick de till en grund och kunde ställa stugan på plats. I dag ligger den ursprungliga stugan mitt i huvudbyggnaden. Det är den ena vinkeln och mittskeppet: i dag sovrum, arbetskök och matsal. Ulla-Britt pekar i taket och visar att man kan se var stugan byggts ut; mot kökets matplats, mot entrén och mot vardagsrum och tvåvåningsflygeln.

Sedan 1969 har de tillbringat alla sina semestrar med att renovera och bygga ut sitt sommarhem. Det har tillkommit en gäststuga och ett kombinerat förråd/ garage/ gästrum. I takt med att deras barn blivit vuxna och fått egna familjer har det ju behövts fler bäddar.

Genom åren har Hans och Ulla-Britt bland annat bott i Lund, Helsingborg och Hovås utanför Göteborg. Men varje sommar har de återvänt till Västra Öskevik. De tre barnen har vuxit upp med snickrande, målande och fixande föräldrar på semestrarna.

– Jag kan erkänna att ibland var jag trött efter semestern när jag egentligen borde vara pigg och utvilad, säger Hans.

Sommarstugan i Västar Öskevik är nu inte det enda byggprojekt som Hans och Ulla-Britt haft. De byggde också ut sitt hus i Hovås på 80-talet, från en liten sommarstuga till 180 kvadratmeter villa.

Men Västra Öskevik har trots allt inte bara varit en arbetsplats genom åren. Stugan har också varit rekreation och en lugn plats mitt i hektiska yrkesliv. Och de gillar ju att snickra och skapa, båda två.

– Barnen har trivts bra här också även om de sagt att de tyckt att vi byggt för mycket. De har ju hittat sina livskamrater här i krokarna, konstaterar Hans.

Det mesta av materialen i husen har de köpt lokalt och Hans har själv designat och sågat de gröna utsmyckningarna runt fönstren.

Vi kliver in i storstugan och möts av en inredning i vitt, beige, lindblomsgrönt och rubinrött. Golv och tak är gjorda av vitmålat trä. Färgskalan står Ulla-Britt för och hon har lagt ned mycket tid på att hitta rätt färger och tapeter. Båda två gillar färg och vill ha det mysigt, säger de.

Tapeterna kommer från tapetfirmornas retroserier. Möblerna är en blandning av nytt och gammalt med inslag av en del arvegods. Förebilden är konstnärerna Carl och Karin Larssons hem Sundborn.

– Där finns mycket inspiration att hämta, både vad gäller färger och smarta lösningar, säger Ulla-Britt.

Sommarstugan är numera parets permanenta hem. För sju år sedan tog de steget. De gick i pension, sålde villan i Hovås och flyttade till Västra Öskevik.

Det är ett steg de inte ångrat. Här har de närheten till naturen och kan sitta vid köksbordet och titta ut över Fåsjön.

Vad gör de i dag då, nu när husen är färdiga?

– Vi har att göra. Hans går släktforskarkurs och jag lär mig att tapetsera om möbler. Dessutom finns många evenemang och många vänner att träffa, inte minst på alla platser vi bott, säger Ulla-Britt.

Fast med tanke på hur mycket arbete de lagt ned genom åren, skulle jag inte bli förvånad om det snart står en ny byggnad på tomten eller om det blir någon ny renovering.

– Jag skulle inte tacka nej till ett nytt kök, säger Ulla-Britt och ler.

Ljus och luft. Den nyaste delen av huset är vinkeln i två plan där vardagsrummet har en imponerande takhöjd.
Gammalt och nytt. Närmast syns vinkeln som helt går i Sundbornstil. Till höger matsalen som är en del av den ursprungliga sommarstugan som stod i Adolfsberg.
Från kökets matrum har man utsikt över ängar och över Fåsjön.
Rubinrött är en av de genomgående färgerna i huset. Den andra är lindblomsgrönt.
Takstolarna och de bärande stolparna har Hans Clomén letat upp själv i Öskeviksskogen, hos en vän.
Sekelskiftesstämning.
Hans och Ulla-Britt Clomén har byggt på sitt hus i över 40 år. I dag säger de att de byggt färdigt.

Så bor de

Namn: Hans och Ulla-Britt Clomén.

Ålder: 69 och 65 år.

Bor: I villa i Västra Öskevik, Nora.

Boendet: Tillbyggd sommarstuga som i dag omfattar entré, badrum, arbetskök, matplats, sovrum, matsal, vardagsrum och arbetsrum. Till det hör ett dubbelgarage med stort förråd och gästrum samt en gäststuga med sovrum, pentry och allrum. Numera finns också ett lusthus på tomten.

Stil: Sundborninspirerat med en mix av gammalt och nytt.

Fyra tips från Hans och Ulla-Britt

Mer läsning

Annons