Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjögetorp - julgård med lång historia 

I den sydostligaste kanten av Närke hittar man 1800-talsgården Sjögetorp. Här förbereder Anne-Maj och Robert Gunnarsson julen genom att ge hönsen en gran och låta tomten titta fram ur höskullen.

Annons

Det är nästan precis tio år sedan paret Gunnarsson såg Sjögetorp för första gången. En av sju gårdar i byn Östantorp i södra Lännäs skogsbygder.

Vägarna hit är krokiga och smala och avtagsvägarna är många. Det är inte så lätt att hitta hit och ingen plats man passerar utan orsak. Så vad fick paret Gunnarsson att fastna för detta ställe?

– Jag jobbade i Stockholm och pendlade varje dag från Sköllersta, där vi då bodde, via Hallsberg. Så hade jag fått veta att stationen i Vingåker skulle öppnas igen och vi har faktiskt bara en dryg mil till Vingåker över skogen. Vi bor ju så vi kan kasta sten in i Sörmland, förklarar Robert Gunnarsson.

Samma släkt

Gården Sjögetorp hade varit i en och samma släkts ägo i generationer. Flera av ägarna hade varit bankdirektörer i numera avsomnade Lännäs sparbank.

– Människorna på Sjögetorp hade liksom varit lite förmer än andra i trakten. Äldre byinvånare berättade för mig att Amanda på Sjögetorp alltid skulle ta först på alla kalas. Så var det bara. säger Anne-Maj.

Men siste ägaren, Carl Eriksson, hade inga barn och släktingarna beslutade sig för att sälja den relativt nergångna gården.

– Att det var ett renoveringsobjekt lockade mig. Jag ville gärna ha något att lägga händerna på, förklarar Robert som ursprungligen är yrkesofficer men har arbetat både som brandman, ambulansförare och senast som säkerhetsansvarig på Eon.

– Jag hade aldrig trott att jag skulle bo så här långt uppe i skogen, men vi har stortrivts i alla år, förklarar Anne-Maj.

Mer renovering

Robert fick mer att renovera än han tänkt sig. Någon hade spikat genom en vattenledning som stått och läckt i många år så flera golv fick rivas upp. Skorstenen rasade samman därför att den var murad med fel sorts tegel. När detta var uppklarat satte Robert igång att renovera drängstugan.

– Jag såg i ett program med Ernst att han färgsatte ett rum utifrån ett gammalt gul-grönt emaljföremål. Så ville jag också göra, säger Anne-Maj.

Men vem kom på idén att göra en pub?– Det var Anne-Maj. Jag ville bygga ett lusthus men hon tyckte att vi hade tillräckligt med hus på gården och att jag kunde göra något kul av drängstugan i stället. Och då gjorde vi en pub.

I puben finns gott om föremål som paret hittat i den gamla, fina ladugården. Den var proppfull med gammalt skräp då paret tog över gården men bland skräpet fanns en hel del roliga saker.

Roliga saker

– De här skridskorna till exempel. Och tunnorna som håller upp bordsskivan användes förr till att ha rödfärg i.

I ladan fanns också en låda full med gamla nycklar. De inspirerade Robert till att pryda drängstugans takbjälkar med radvis med nycklar.

Hur många?– Flera hundra. Men vi avslöjar inte exakt hur många för vi brukar ha tipspromenad då vi har fest i drängstugan och då får gästerna gissa hur många nycklar vi har, säger Robert som vet exakt hur många nycklar han hängt upp.

I drängstugan finns också en annan lustig samling, nämligen av uttjänta mobiltelefonmodeller. Där ser man hur modellerna krympt för varje år.

Robert har också gjort i ordning det gamla hönshuset. Där huserar 14 höns som har en historia för sig.

– När vi flyttade hit bodde en originell gammal dam, Emfrid Sylván, i grannhuset. Hon hade 60 höns och några katter som var som hennes barn. En granne hade lovat henne att ta hand om hönsen den dag hon inte orkade och höll det löftet. Våra höns härstammar från Emfrid.

En liten by

Grannar, ja. Hur var det att komma som utsocknes till en liten by mitt ute i skogen?

– Vi tycker att det gått jättebra. Första trettonhelgen vi bodde på Sjögetorp bjöd vi in alla grannarna i byn på fika. Vi tyckte att de skulle få veta vilka vi var och vi ville veta vilka de var. Vi har väldigt bra grannsämja här i byn.

Av grannar har Gunnarssons också fått veta mer och mer om gården. Som att centerledaren Gunnar Hedlund varit där en gång och hållit anförande. Och att det brukade hållas gudstjänster på gården varje sommar.

Tradition

Den sistnämnda traditionen har Gunnarssons hållit fast vid och de visar bilder från den senaste sommarens gudstjänst och kyrkkaffe i den fint iordninggjorda ladan.

– Tidigare ordnade vi också logdanser i ladan på sommaren, berättar Anne-Maj.

Så här i jultid följs en viss ritual. Anne-Maj stöper ljus och samlar barn och barnbarn för att binda julbockar. Lummer ovanför spiselkransen är ett måste. Och så tomten på loftet. Här är Anne-Maj och Robert lite oense om när han ska få komma fram. Första advent eller lucia. Men nu sitter han där i alla fall och tittar ut över åkrarna runt gården.

Något annat ni inte vill vara utan i jul?– Dopp i grytan och julmusten. Och rågbröd bakat efter mammas recept, säger Anne-Maj.

– Skinksmörgås med hemgjord senap, rödkål, julöl och en OP Andersson-snaps. säger Robert.

– Och så barnbarnens glädje över att det är jul.

Sjögetorp

Namn: Anne-Maj och Robert Gunnarsson

Ålder: 62 respektive 61 år

Gör: Numera avtalspensionärer men tidigare förskollärare respektive säkerhetsansvarig på Eon.

Bor: På gården Sjögetorp i Lännäs socken.

Familj: Två vuxna barn med respektive och sex barnbarn.

Mer läsning

Annons