Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skapa vacker tomt kräver sin planering

En vacker tomt ger njutning och höjer värdet på ditt hus. Men den kräver också tid, kunskap och planering.

Annons

– Intresset för trädgårdsdesign har exploderat de senaste fem åren, berättar Jens Svensson, trädgårdsdesigner i Kristianstad.

– Folk har blivit medvetna om fördelarna med en fin trädgård. De tar sig råd och de lägger större vikt vid utemiljön. Det kan handla om en enda rabatt vid entrédörren eller en hel parkliknande trädgård.

Hembesök

De flesta trädgårdsdesigners börjar med ett hembesök. Tillsammans med kunden går de igenom vilka förutsättningar som finns.

– Jag utgår från en tomtkarta och kollar väderstreck och jordmån. Det är egentligen de allra viktigaste faktorerna. Kunderna berättar hur trädgården används, vad de gör där och hur mycket tid, pengar och kraft de vill lägga på sin trädgård.

Det finns några grundelement som bildar stommen i en trädgård. Först ska sinnena få sitt. Dofter från växter och blommor. Ljuden från porlande vatten eller rasslande löv. Färgerna och rumsligheten för ögonen, material- och växtval för känseln. Solmogna jordgubbar eller egenodlad potatis står för smakupplevelsen. Sedan kommer helhetsupplevelsen av trädgården.

Byggstenar

– Gångar, rabatter, sittplatser, träd och buskar är några av trädgårdens byggstenar. Man ska tänka på eventuell oönskad insyn från grannar eller en utsikt man inte vill ha. Detta kan man åtgärda med en spaljé, ett plank, en häck eller ett staket. Gångarnas väg genom trädgården är också viktig. Man brukar säga att den bästa trädgården är den som hela tiden lockar en att gå vidare, att väcka nyfikenheten för vad som döljer sig bakom nästa krök.

Mer läsning

Annons