Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan är deras drömhus

Visst var huset gammalt och visst behövde detrenoveras. Men för Cecilia och Fredrik var det drömhuset: Det var bara att slå till.

Annons
Utsikten över sjön Väringen är ett av skälen till att Fredrik Svensson och hans sambo Cecilia Hjort flyttade till den gamla skolan Kägleholm. Charlie har just vaknat efter en tupplur i vagnen.

Jag och fotografen åker över ängar och gärden och sedan genom storskog, nordväst om Glanshammar. Vi tvekar vid ett vägval och just som vi börjar fundera på om vi åkt fel, rullar vi in i Kägleholm. En liten klunga hus ligger som ett pärlband intill sjön Väringen, två mil norr om Örebro. En skylt visar var den före detta skolan ligger.

Huset ligger på en kulle och ser ut som en gammal skola brukar göra: Avlångt och i ett och ett halvt plan med röda väggar, vita knutar och svart tak. Det är ganska stort, 165 kvadratmeter i markplan. Där ryms vardagsrum, kök, matrum, tv-rum och ett gammalt serveringskök. På övervåningen finns två stora sovrum, hall och stora sidogarderober. Ett stort glasparti och ett nybyggt trädäck avslöjar att det hänt något i huset på senare år.

Det är fyra år sedan nu som Cecilia och Fredrik slog till och köpte den före detta skolan och bygdegården i Kägleholm. Då bodde de i centrala Örebro, i en lägenhet men längtade ut på landet.

Kägleholm var nu inte helt obekant för dem. Cecilias föräldrar har en sommarstuga alldeles i närheten och Cecilias mormors mor har en gång bott i huset.

– Det är lite som att komma hem, kan man säga, konstaterar Cecilia.

Det första som möter en besökare är det stora trädäcket/solaltanen som paret snickrat upp. Det löper i syd för solens skull och i öster för sjöutsiktens skull.

Entrén hör till det som ska byggas om på sikt, berättar de. Allt kan ju inte göras på en gång och i dag ser entrén ut som den gjorde på bygdegårdstiden. Men vi tar ett kliv in till det som en gång var skolsal, och möts av ett stort vardagsrum med panoramafönster ut mot sjön, delvis frilagda stockväggar, framtagen pärlspont och en nybyggd öppen spis. Några gamla skolplanscher är det som i dag påminner om att det en gång suttit barn här och lärt sig läsa och skriva. Takhöjden är imponerande och ger rymd åt rummet.

– Det är hela tiden en balansgång mellan att ta fram det ursprungliga och hitta ett modernt formspråk som är vårt eget, säger Fredrik.

Den öppna spisen har han ritat och byggt själv, sånär som på putsen, som en hantverkare fixat.

– Spisen är byggd i lättbetong. Det var inte svårt när man läst på hur det ska göras, säger Fredrik.

Skolsalen är det senaste som de renoverat. Men också i övrigt har de gjort mycket i det stora huset, bland annat har de byggt ett helt nytt kök, slagit ut väggar, lagt nya golv, tapetserat.

När de flyttade in för fyra år sedan, började de med att måla väggarna vita, för att få något att utgå från. Sedan har de arbetat sig genom del för del av huset.

De har varit måna om att huset ska ge ett enhetligt intryck genom att hålla det mesta i vitt, naturfärgat, sten och trätoner och låtit ett och annat sticka ut, bland annat tapeter.

Huset är gammalt och en viktig aspekt är värmekostnaden. Fredrik och Cecilia har installerat två luftvärmepumpar för att få ned den kostnaden.

Än är allt inte klart, det finns nya projekt som väntar. I anslutning till skolsalen ligger ett gammalt serveringskök, från bygdegårdstiden. Fredrik berättar att det ska byggas om till en ny entré och badrum.

De saknar som sagt inte planer och idéer. Vi går ut igen och paret konstaterar att det finns mycket att göra i trädgården – om de vill.

– Det är en ständig avvägning mellan att göra huset och tomten finare och att vila och ägna sig åt sönerna och vännerna, säger de.

I en del rum har paret plockat fram de gamla timmerväggarna och de gamla plankgolven och slipat.
Sovrummet är inrett i New England-stil med liggande plank på väggarna och lackat trägolv.
Den gamla kaminen från skoltiden gick inte att använda så Fredrik ritade och byggde upp en öppen spis i lättbetongblock.
När de renoverade hittade de en del gammalt skolmaterial, bland annat den här planschen. I bakgrunden hallen som väntar på att bli renoverad.

Mer läsning

Annons