Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart att vara Brorbo

Att som vuxen bo i samma hus som sin bror? Eller sin syster? Med sambor och barn och allt som hör till?
Är det möjligt?

Annons

– Det är inte bara möjligt, säger Martin och Ellinor Augustini, det är dessutom ovanligt smart.

Syskonen Martin och Ellinor Augustini, 28 respektive 25 år, har båda ett förflutet i Örebro. För några år sedan flyttade Martin till Göteborg som lärare och sedan kom hans syster efter, när hon kom in på sin utbildning.

I dag har de köpt en ganska så central villa tillsammans i Göteborg.

– Det har vi aldrig klarat om vi skulle ha köpt hus var för sig, konstaterar Martin. Vi har inte de ekonomiska resurserna.

I Göteborg bodde Martin med sambo och två barn i en liten tvåa och Ellinor med sambo och ett barn i en studentlägenhet. Båda familjerna behövde flytta och så föddes idén om att köpa en gemensam villa.

Sagt och gjort, i november förra året var husköpet klart. Knappt 200 kvadratmeter med en uppvuxen tomt.

Just nu bor familjerna som ett kollektiv, säger Martin. Renovering pågår emellertid för fullt och målet är att göra två lägenheter med en stor öppning emellan. Barnen ska kunna springa fritt och man ska kunna ordna gemensamma fester.

Problem att bo med ett syskon?

– Det är just det, att vi alltid är syskon, medger Martin. Det finns ingen man kan bli så arg på som sin lillasyster, ingen som man bråkat så mycket med och vi har en hög tolerans när det gäller högljudda dispyter. För bråk blir det om allt möjligt. Fast vi är på något sätt samtidigt överens

Ellinor håller med:

– Ibland gnabbas vi som vi gjorde när vi var små, men det går över. Man blir äldre. Kanske är det till och med lite lättare för syskon att bo så här eftersom vi bott ihop tidigare. Vi är vana.

Egentligen är de båda förvånade över att inte fler gör likadant. Det här är s å smart, framhåller Martin.

– Vi delar på städning och matlagning. Och vi delar på allt annat, som bilar och verktyg och leksaker. Och på lånen – eventuella stora smällar blir därmed halverade. Och om en av oss leker med barnen i trädgården så kan tre jobba med huset. Vi får tid att umgås med barnen allihop. Det blir så enkelt.

Just det här med barnen ser Ellinor också som ett stort plus.

– De går bra ihop och det är som att min dotter har fått två bonussyskon.

Vad säger era sambor?

– Det märks att vi har olika behov av avskildhet, medger Martin. De är ju inte syskon som vi, men det fungerar bra. Vi gör mycket tillsammans.

Har ni plats för egna vänner?

– Ja, tycker han, visst har vi plats för egna liv, fast det är klart våra respektive vänner blir ju ofta de andras vänner också.

Skulle ni har löst bostadsfrågan på samma sätt i Örebro?

Martin funderar:

– Kanske, vi skulle ju ha haft samma ekonomiska sits där som här.

Ellinor instämmer:

– Det skulle i alla fall ha varit ett bra alternativ.

Har ni bildat en trend?

– Nja inte så, men det pratas en del och jag vet ett par polare som kanske tänker köpa hus tillsammans, säger Martin. Det är ju en möjlighet att skaffa sig det boende man vill ha medan man fortfarande är ung.

Ett gott råd till dem som tänker i samma banor som ni?

– Diskutera, tipsar Ellinor. Diskutera allt som kanske kan hända och hur ni ska lösa det, om, till exempel, någon vill flytta ut. Vi pratade mycket innan vi köpte huset och jag tror det är bra även om man inte får svar på alla frågor. Man är mer förberedd.

Mer läsning

Annons