Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smart - snyggt - och miljövänligt

Miljösmarta badrum, möbler, kläder, bilar och mycket annat visas just nu upp för allmänheten på mässan Eco now i Örebro.

Annons

Cirka 40 företag visar den 2-3 september upp miljösmarta lösningar för inredning, mat, byggnader, mode och hudvård på Conventum.

Kolla in bilderna från mässan nedan  till höger.

Dessa kalsonger och strumpor är tillverkade av ekologisk, snabbväxande bambu. Bambu är naturligt antibakteriell och antistatisk.
Det Sverigetillverkade badkaret fullt återvinningsbart, och dessutom tillverkat av i huvudsak återvunnen plast fri från giftiga kemikalier. Vakuumtoaletten sparar med än 90 procent vatten jämfört med en vanlig toalett. Våtrumsskivorna, som ser ut som kakel, är tillverkade av laminatmaterial och enkla att sätta upp själva. Det sparar arbetstid, pengar och massor av material. Både badrumsskåpet och handfatet är Svanenmärkt.
På Ekomässan går det att hitta ekologiska Sverigetillverkade möbler tillverkade av gamla kaffesäckar (som annars skulle ha eldats upp) och stoppning av ekologisk ullfilt. På mässan finns också Svanenmärkta kontorsmöbler och en bokhylla tillverkad helt utan lim.
”Förhoppningen är man ska få någon slags aha-upplevelse när man går runt här”, säger arrangören Anders Hallström på Econow. Kollegan Daniel Söderberg fyller på: ”Vi är inga miljögurus. Vi är helt vanliga killar som har frågat oss: Varför inte ta tag i saker själv i stället för att bara säga: ’Varför gör ingen något?’
Den här lastcykeln rymmer två barnsadlar eller ännu fler matkassar på pakethållaren. Den kan frakta både långa och tunga saker. Pakethållaren sägs hålla för 100 kilo, och tack vare de nedre lasthållarna kan cyklisten också dra två barncyklar på släp. Cykeln väger 22 kilo och har 21 växlar.
Elbilen från Mitsubishi finns att hyra i Örebro från och med i höst. En laddning räcker till cirka 15 mils körning. Laddningstiden är 30 minuter i specialanläggning och åtta timmar med vanlig hushållsström. Nästa år kommer biltillverkaren med elbilar i alla storleksklasser.
Skornas tyg är tillverkade av ekologisk fairtrade-certifierad bomull. Gummisulan är certifierad enligt både Forest stewardship council, FSC, och Fairtrade.
Örebroaren Milis Ivarsson är initiativtagare till det nystartade Ekokvarnen. Ett rikstäckande nätverk för hållbar byggnation och inredning. ”Hur får man det hållbara, ekologiska byggandet att bli ett reellt alternativ för många människor? Det går för långsamt i dag, och det vill vi ändra på”, säger hon.
Soffkudde med fyllning av spillmaterial.
Annons