Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snittpris för småhusnu över 2 000 000

Genomsnittspriset för småhus i landet har för första gången passerat två miljoner kronor.
Under samma tremånadersperiod hamnade snittpriset i Örebro län en bra bit under riksgenomsnittet.

Annons

Det är Statistiska centralbyrån, SCB, som nu har publicerat den senaste prisstatistiken. Det handlar om perioden december 2009 till och med februari 2010.

Snittpriset för hela Sverige har ökat med två procent sedan förra tremånadersperioden. Det innebär att genomsnittspriset för första gången har passerat 2 000 000 kronor.

Minskning i länet

I Örebro län gjordes 342 småhusköp under perioden. Medelpriset hamnade på 1 310 000 kronor. Det är en minskning med tre procent från föregående tremånadersperiod, men en ökning med två procent jämfört med samma tid förra året. Örebro kommun ligger dock strax över riksgenomsnittet. Där gjordes 137 småhusköp och snittpriset hamnade på 2 059 000 kronor. Det är en uppgång med tre procent från förra tremånadersperioden och med sju procent från samma period för ett år sedan.

Neråt i bara tre län

De län som har störst prisutveckling under den senaste tremånadersperioden är Kronoberg, Halland och Västernorrland med fem procent. I endast tre län, Södermanland, Jönköping och just Örebro, har medelpriserna fallit. Där har priserna fallit med mellan en och tre procent.

Året - alla län upp

Om man tittar på prisutvecklingen i landet under en ettårsperiod, alltså en jämförelse december-februari 2008-2009 med samma period 2009-2010 kan man konstatera att alla län har haft prisuppgång. Den genomsnittliga uppgången är nio procent. Det är Stockholms län, Hallands län och Västernorrlands län som noterat de högsta prisökningarna under ett år.

Småhus

- Småhus är friliggande hus med en eller två bostäder, radhus eller kedjehus. I reglerna för bostadsfinansiering och i bostadsstatistiken definieras småhus som hus som till minst hälften innehåller utrymmen för bostadsändamål och som inrymmer en eller två bostadslägenheter.

- Med småhus menar Statistiska centralbyrån småhus för permanentboende. Statistiken inkluderar även köp av fastigheter upplåtna med tomträtt.

KÄLLA: www.scb.se och Nationalencyklopedin

Mer läsning

Annons