Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som man bäddar får man ligga

Dagarna blir kortare, dagarna mörkare och vi vill mysa i våra hem. Bädda för en skön höst med rätt trådtäthet, trendiga färger och nymanglade lakan!

Annons
Pella Hedeby, inredningsstajlist.

Hur skapar man egentligen en perfekt bäddad säng för hösten 2014? Tro det eller ej, men den klassiska mangeln kan vara en del av hemligheten. Manglade lakan har blivit trendigt igen vilket har lett till att allt fler tvättstugor i flerbostadshus utrustas med manglar.

Dessutom har elkedjorna börjat erbjuda mindre bänkmanglar för privatbostäder, för den som vill uppleva känslan av nymanglade sängkläder på hemmaplan.

Är man inte sugen på att lägga tid och kraft på mangling passar höstens hetaste sängtrend – sängkläder i linne – perfekt. Här är tygets skrynkliga look en del av charmen, och faktiskt även av bekvämligheten. Linneproduktionen är dessutom i många fall snällare mot miljön än bomullsditon, och väljer du ofärgat linne slipper du ha dåligt samvete för alla blekningskemikalier. Andra fördelar är att det tål smuts bättre och alltså inte behöver tvättas lika ofta.

Pella Hedeby är inredningsstajlist och väljer gärna linne. Hon berättar att marknaden fullkomligt svämmar över av linnesängkläder i olika prisklasser just nu. Det innebär att man inte behöver bli ruinerad av att skapa den lyxiga linnelooken i sitt sovrum.

– Krispigt vita linnelakan känns alltid fräscht, men till hösten väljer jag en mer nedtonad färgsättning i grått, grågrönt, gråblått och pudriga rosa nyanser, säger Pella Hedeby.

Genom att mixa och matcha olika färger skapar hon en skön lager-på-lager-känsla som gärna kan följas upp med en extra pläd vid fotändan.

Materialvalet är A och O när det kommer till textilier. Framför allt är det begreppet trådtäthet som avgör hur sköna du kommer att uppfatta dina sängkläder. Vävtekniken är en annan faktor som gör stor skillnad för upplevelsen. Men hur ska man kunna hålla koll på allt detta i affären? Det behöver man inte, det räcker långt att lära sig de olika benämningarna.

Bomull är det vanligaste materialet i bäddtextilier, men känslan beror helt på kvaliteten. Ju längre bomullsfibrer desto skönare lakan. Finkammad bomull är mjukare, egyptisk anses ha den högsta kvaliteten och ju högre trådtäthet, desto bekvämare upplevelse.

Här kan det vara svårt att få raka svar i butiken, men en enkel regel är att du faktiskt betalar för kvaliteten. Det gör att allt för billiga bomullsbäddset aldrig kan ge den där lyxiga känslan som du får på till exempel hotell. Det är värt att lägga några hundralappar extra, för förutom den skönare känslan får du också tåligare textilier som pallar att du tvättar dem om och om igen. På sikt kan det faktiskt bli billigare att köpa sängkläder av god kvalitet.

Viktigt att veta är också att orden du ser på etiketterna oftast inte är olika typer av material, utan olika sätt att skapa tyget på.

Percale är till exempel lättskötta, slitstarka lakan vävda av tunna, fina trådar som lagts extra tätt. Materialet upplevs också som svalt, vilket gör det perfekt att bädda med sommartid. Det kan vara antingen av 100 procent bomull eller av en blandning av polyester och bomull. Står det percale på etiketten får du minst 200 i trådtäthet på köpet.

Satin är inte heller ett material, utan en vävteknik där väven har fler trådar i den ena riktningen än i den andra. Det gör tyget väldigt slätt och nästan lite blankt. Men här gäller det att se upp,för under benämningen satin finns bäddtextilier av allt från naturmaterial som bomull och siden till syntet som polyester. Naturmaterial andas och är skönare att sova i.

Ett lite ovanligare material i bäddbranschen är jersey, men för den som tycker om känslan av en välanvänd t-shirt kan detta vara rätt val. Jersey stickas i stället för att vävas, och blir väldigt mjukt och skrynkelfritt att sova i.

Sedan är det dags att tänka estetiskt också. Den där lyxiga hotellkänslan är inte omöjlig att få till hemma.

– Jag kör med hotellbäddning där överkastet inte täcker hela sängen utan får ligga dubbelvikt vid fotändan så att de fina sängkläderna syns. Välj ett överkast för en enkelsäng till dubbelsängen så blir det enklare att bädda, man viker det bara på längden och lägger det som ett avslut vid fotändan. Många kuddar – gärna fyllda med dun – stående mot gaveln i dubbla rader och ett fluffigt täcke av god kvalitet är ett måste.

Mer läsning

Annons