Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprakande färger och eget pyssel

Så ska vi inreda i vår. När vårens inredningstrender presenteras varvas naturmaterial, prydlighet och hantverk med sprakande färg och lekfulla pyssel.

Annons
Keramik, emalj, glas från Nordal. Det är inte bara mjuka material som ska vara blå i år.

Rensning, organisering, återvinning och pyssel genomsyrar formmässan Formex när vårens trender visas upp. Nu skalar vi bort allt onödigt, tömmer förråden på prylar och återvinner det som återvinnas kan. Vi hyllar vardagen genom att göra oss av med finserviser och andra hyllvärmare som sällan får se dagens ljus. I stället ser vi till att sätta guldkant på tillvaron genom vackra bruksföremål och närodlad mat. Vi tar oss tid att se det enkla i det vackra, att låta var sak ha sin plats och att låta prydligheten bli ett ledord.

Det grafiska och strikt svartvita försvinner, nu vill vi ha färg! Lugna, harmoniska färger som himmelsblått, vallmorött, grågrönt, turkost och gräddvitt färgsätter den sparsmakade och ordningsamma bostaden. I det energiska och lekfulla hemmet däremot, dominerar pigga, fartfyllda nyanser som orange, klargrönt, solgult, cerise och lila.

Vi börjar också intressera oss för iögonfallande design på saker som länge skapats för att döljas, som teknikprylar, och vi inreder med humor genom att pyssla och göra saker själva.

Vi ser framtiden som ljus, särskilt om vi kombinerar vårt intresse för ny teknik, innovativa material och fiffiga funktioner med en omsorg om det gamla, som gediget hantverk, traditionella material och folkloristisk estetik.

MARIA SOXBO/TT

Pigga kombinationer av starka färger på både möbler och accessoarer. Bild från Svanefors monter.
Handgjort och handdekorerat från Paradisverkstaden.
Odla egna kryddor i krukor från Västergården.
Om man håller sig till en palett så kan man mixa hur många mönster som helst. Från Jakobsdals monter.
Kloka ord från Sveriges mest älskade inredningsguru, herr Ernst Kirchsteiger.
Var sak på sin plats, och allt i naturliga material från Iris hantverk.
Marmor och andra stensorter fortsätter att hålla ställningarna. Bild från Nordstjernas monter.
Vaser av gummi från Serax utmanar våra föreställningar om vad som är snyggt.
Enkla glödlampor i färgstarka upphängningar från Flex Calbe/Living by colours lyser upp på flera sätt.
Färgsprakande stolar från Be Saiko! som för tankarna till träleksaker och kulramar.

4 saker att satsa på

Pallar

Inredningsmagasinen har riktat strålkastaren mot pallen och kallar den en av 2015 års viktigaste möbler. Nätt eller rejäl, stoppad eller hård, bullig eller kantig.

Blått

Den blå färgen dyker upp överallt i år – i det dekorerade porslinet, i de mönstrade textilierna, i möbler, papper och glas. Blått är det nya svarta.

Odling

För miljöns, hälsans och hobbyns skull fortsätter vi att odla. Närodlat grönt är extra skönt, i vaser, krukor och odlingslådor. Och inte minst – i maten.

Keramik

Rustik, glaserad, färgad och gärna lite retroinspirerad keramik är på tapeten just nu. Gärna tonad i olika färger, med mycket form och högblank yta.

Mer läsning

Annons